"Fizikai és mentális leépülést okozott a pandémia az időseknél"

Idős emberek százezreinek szinte semmilyen szociális kapcsolatuk nincsen, így nemcsak a napi bevásárlásban, ügyintézésben nem számíthatnak segítségre, de a gondolataikat, félelmeiket sem tudják másokkal megosztani. Az Idősek Barátai Program olyan önkéntesek jelentkezését várja, akik szívesen támogatnák ezeket a magányos embereket - akár csak egy jó beszélgetéssel.

Különös paradoxon, hogy míg az internet és a telekommunikáció fejlődésével egyre könnyebbé válik a kapcsolattartás, a társadalom egy jelentős része annál zárkózottabbá, magányosabbá válik. A legnagyobb veszélyben ebből a szempontból az idősek vannak, akik a nyugdíjas éveikbe kerülve mind az egykori munkatársaiktól, mind pedig a saját családot alapított gyermekeiktől is távolabb sodródnak. Egyes statisztikák szerint Magyarországon több mint 750 ezer idős ember él magányosan, a tavaly kitört koronavírus-járvány pedig csak tovább mélyítette az elszigeteltségüket. Az Idősek Barátai Program önkéntesei az ő életüket próbálják egy kissé színesebbé tenni.

A magány fertőző és veszélyes

Hagyományosan a magányt tisztán érzelmi élménynek tekintik, nincs különösebb mélysége vagy szubjektív jelentése. Azaz magányos, aki egyedül van, és ezt átéli, de nem az, aki elutasítja az elszigeteltséggel megjelenő érzéseket. A magány azonban olyan sokféle helyzetet és érzetet foglal magában, hogy mindig van egy szürke terület, ami kizárja az egyszerű magyarázatokat. Kattintson a részletekért!

Francia szervezet segíti a magyar alapítvány munkáját

"Rengeteg idős ember maradt egyedül a félelmeivel, gondolataival, és óriási hiányt szenvednek emberi kapcsolatokból. Ezt a hiányt próbálják pótolni az önkéntes segítőink" - mondta el a HáziPatika.com megkeresésére Hadrévy Borbála Cecília, a program koordinátora. A kezdeményezés öt évvel ezelőtt indult, amikor az Önkéntes Központ Alapítvány Teszünk szenior klubjának tagjai felvetették: szívesen meglátogatnának időseket, hogy beszélgessenek velük és segítsék őket a hétköznapi feladataik ellátásában. Idősotthonokat, szociális szolgálatokat kerestek fel, hogy érdeklődjenek, hol tudnának segíteni. A kezdeményezés gyorsan népszerű lett, az alapítvány pedig felvette a kapcsolatot egy francia szervezettel (Les Petits Fréres des Pauvres), amely már nagyjából 70 éve ellát efféle feladatokat, jóval nagyobb volumenben, több ezer önkéntes bevonásával. A francia szervezet a szakmai háttér mellett anyagi forrásokat is biztosított azért, hogy ezt a programot Magyarországon is megvalósíthassák - mondta el a koordinátor.

Az Idősek Barátai Program helyi önkéntes csoportokat hoz létre, amelyek a közelben élő időseket támogathatják. Az alapítvány nem veszi át teljesen a szociális szakszolgálatok feladatköreit, azokat kiegészítve működik, hiszen az önkéntesek is laikusnak számítanak a szociális ellátás terén. Nem is kell minden jelentkezőnek közvetlen kapcsolatot tartani az idősekkel: rendezvények szervezésével, adománygyűjtések lebonyolításával és még számos egyéb módon is segíthetik az alapítvány működését. Ismert emberek is a kezdeményezés mellé álltak, az Örkény István Színház színészei például személyesen hívták fel a program által segített időseket, hogy elszavaljanak nekik egy verset. Tenki Réka 2018 karácsonyán támogatta a programot, jegyeket ajánlott fel a Seveled című új filmje premier előtti vetítésére. Egy figyelemfelkeltő kampány keretében pedig Szilágyi Tibor és Gálvölgyi János hangüzenetét játszották le a BKK járatain 2020-ban az Idősek Világnapján, az Idősek Barátai Program felkérésére.

A magány az idősebb generációt sújtja leginkább. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images
A magány az idősebb generációt sújtja leginkább. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

Akik viszont az idősek látogatására is vállalkoznak, azoktól hosszabb távú elköteleződést remélnek, a zárkózott, egyedül élő emberek bizalmát ugyanis csak hosszabb idő alatt lehet elnyerni. Számukra a legfontosabb talán az, hogy beszélgethessenek időnként valakivel, megoszthassák a gondolataikat, félelmeiket a másikkal - hangsúlyozta a program koordinátora. "Az önkéntesektől azt kérjük, hogy hetente legalább egyszer látogassák meg az idős embert, akivel a kapcsolatot tartják. Hogy beszélgessen valakivel, információt kapjon a külvilágról, vagy csupán az, hogy valaki a hogylétük felől érdeklődjön - ezek mind rendkívül sokat jelenthetnek egy egyedül élő, idős ember számára" - hangsúlyozta Hadrévy Borbála Cecília.

Az idős emberek között sokan mozgásukban már korlátozottak, lépteik bizonytalanok, ezért az önkéntesek egy sétára is elkísérhetik őket. Szintén nagy segítség a számukra, ha a bevásárlásban, napi ügyintézésben levesznek róluk némi terhet. Az alapítvány a járvány ideje alatt sem hagyta magára a patronáltjait, az egészségük védelmének érdekében viszont néhány hónapig telefonos kapcsolattartásra tértek át. Mivel az idős korosztály túlnyomó többsége már a teljes védettséget biztosító, második oltását is megkapta, amint biztonságban megtehették, a program önkéntesei ismét felkeresték őket. Tapasztalataik szerint a pandémia és az amiatti bezártság fizikai és mentális leépülést is okozott az időseknél, ezért az eddigieknél is nagyobb figyelmet kell fordítani rájuk.


Országszerte kibővítenék a programot

Az önkéntesek egyelőre csak Budapesten tudják segíteni az idősek mindennapjait, de országszerte több településen is szeretnék elindítani a programot, hiszen az elmagányosodás a kisebb városokban még nagyobb veszélyt jelent. "Jelenleg Budapesten a II., III., VIII., IX., XI., és XIV. kerületben lenne nagy szükségünk önkéntes segítőkre. Életkortól és végzettségtől függetlenül bárkinek a jelentkezését várjuk, aki nyitott arra, hogy a magányosan élő idős embereket támogassa. Ezekben a kerületekben élő idősek jelentkezését is várjuk, akik magányosak és nyitottak új kapcsolatok kialakítására. Azoknak a jelentkezőknek is nagyon örülünk, akik a saját kerületükben szeretnének új Idősek Barátai csoportot kezdeményezni" - mondta el Hadrévy Borbála Cecília.

A programokról további részleteket az alábbi linkre kattintva tudhatunk meg, illetve érdemes körülnézni az Idősek Barátai Program Facebook-oldalán is. Az önkéntesek és idősek jelentkezését az idosekbaratai@onkentes.hu e-mail címen, illetve a 0620/3579700 telefonszámon várják.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +23 °C
Minimum:
+7, +14 °C

Hazánkban szerdán délelőtt számíthatunk több-kevesebb napsütésre, de közben fokozatosan vastagszik a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag