Kérdések és válaszok

Milyen okosgyógyszerek jelenhetnek meg a közeljövőben?

Az Európában és hazánkban törzskönyvezett befogadásra váró gyógyszerek között vannak - a teljesség igénye nélkül - a szklerózis multiplex gyógyszerei, stroke megelőzését szolgáló szerek, az obstruktív tüdőbetegség és urémia gyógyszerei, a rákgyógyításban - a fehérvérűség különböző fajtái, előrehaladott stádiumú nem-kissejtes tüdődaganat, előrehaladott bőrrák, veserák, csontrák, prosztata, vastagbél, petefészek és hashártyarák különböző stádiumaiban ható gyógyszerek, a gyermekkori figyelemzavar és az időskori nedves makuladegeneráció kezelésére szolgáló gyógyszerek, a csontáttétes betegeket támogató készítmények, valamint a rákos betegek fájdalomcsillapítói.

Mi történik akkor, ha egy gyógyszer alkalmazásakor mellékhatások jelentkeznek?

Először is minden mellékhatást meg kell osztani az orvossal, aki ezt továbbítja a megfelelő helyre. A gyártó minden esetben kivizsgálja az ilyen panaszokat. A gyógyszerek bevezetését engedélyező gyógyszerhatóságokhoz időszakosan benyújtásra kerülnek az egyes készítmények aktuális gyógyszerbiztonsági és kockázatelemzési összefoglaló jelentései, melyek minden esetben értékelésre, illetve ellenőrzésre kerülnek és pozitív elbírálásuk feltétele a forgalomba hozatali engedélynek. Első bevezetéskor illetve biztonsági aggály esetén a későbbiekben is a készítmények fokozott felügyelet alá kerülhetnek.

Miért van annyi mellékhatásuk a gyógyszereknek?

A tudomány világában azt szokták mondani, hogy aminek hatása van, annak mellékhatása is lesz. Az emberi szervezet bonyolultabb annál, mintsem elkészíthető lenne egy olyan vegyület, amely mindenkinél pontosan ugyanazt a hatást fejti ki, és senkinél sem okoz mellékhatást. Ráadásul figyelembe kell venni, hogy egy gyógyszer mellékhatásai nem csak egyéntől függhetnek, hanem a körülményektől is. Ilyen körülmény lehet akár egyéb betegségek megléte, a táplálkozás vagy éppen más gyógyszerek szedése is. A mellékhatások jelentkezését a gyártók nagyon szigorúan figyelik, és a későbbi fejlesztéseknél figyelembe is veszik.

Milyen szakaszokból áll a gyógyszerek fejlesztése?

Minden okosgyógyszer fejlesztése négy nagy fázisra bontható. Az első fázis a gyógyszerfejlesztés, amikor esélyes molekulákat laboratóriumban tesztelik. Itt a kezdeti tízezernyi jelöltből mindössze körülbelül 250 marad. A preklinikai fázisban történnek az állatkísérletek, itt már a maradék jelöltek 99 százaléka is kihullik. A humánklinikai fázisba csak 1-5 molekula jut el, míg a néhány évig is elhúzódó törzskönyvezés végén egyetlen molekula kapja meg a forgalomba hozatali engedélyt.

Miért kell újabb és újabb gyógyszereket kifejleszteni? Már minden betegségre van gyógyszer, nem?

Nem létezik minden betegségre gyógyszer, érdemes csak az AIDS vagy az ebola példáját felhozni, amelyek még mindig intenzív kutatások tárgyai, nem beszélve a szinte megszámlálhatatlan tumoros betegségről. De a gyógyszeripari fejlesztéseknek az új betegségek gyógyítása csak egyik célja, a másik a már meglévő terápiák fejlesztése: ennek köszönhető, hogy sok új típusú gyógyszer ma már elég csak naponta egyszer vagy még ritkábban bevenni, míg régebben naponta többször kellett használni. Egyes gyógyszereknél lehetséges a havi vagy akár évi egyszeri alkalmazás is! Ezen túl pedig a fejlesztések irányulhatnak arra, hogy egy új készítményt a réginél kevesebb mellékhatással, hatékonyabban vagy kevesebb költséggel lehessen használni.

Most akkor minden okosgyógyszert támogat a TB?

Nem. Attól még nem válik automatikusan támogatottá egy készítmény, hogy piacra kerül és vény ellenében mi is hozzájuthatunk. A támogatás odaítéléséről minden ország egyedileg dönt, a saját gyógyszerkasszája figyelembe vételével.

Miért csak vényre lehet hozzájutni az okosgyógyszerekhez?

Az új hatóanyagok kifejlesztésének hosszú évei során a kutatók igyekeznek meggyőződni minden hatásról, mellékhatásról és a biztonságos dózisról. Ezt azonban nem tehetik meg végtelen sok emberen, csak néhány száz betegen tudják megfigyelni a molekula hatékonyságát. Ráadásul az okosgyógyszerek olyan betegségek kezelésére nyújtanak megoldást, amelyek korábban egyáltalán nem, vagy csak nehezebben, drágábban voltak kezelhetők, ezért erről mi, betegek nem rendelkezünk ismeretekkel. Az orvosok azonban a szakirodalomból, a folyamatos továbbképzések során és a gyártói tájékoztatókból megfelelő információkat kapnak, ezért csak ők dönthetnek az ilyen terápiák alkalmazásáról.

De a gyógyszergyártás a legnyereségesebb üzletek egyike, csak nyerészkednek rajtunk!

Ez nem igaz. Ahhoz, hogy a gyógyszergyártók újabb és újabb hatóanyagokat tudjanak kifejleszteni, sok pénzre van szükségük, mivel egyetlen készítmény akár 12 milliárd dollárba is kerülhet. A gyógyszeripar átlagos nyeresége nem több mint bármelyik üzleté - az utóbbi években éppen a költséghatékonyság miatt hatalmas felvásárlások, összeolvadások történtek, mert a kisebb cégek már nem voltak képesek nyereségesen működni.

Miért drágák az okosgyógyszerek?

Egy készítmény ára mindig relatív: az általa kiváltott terápiás hatáshoz lenne a legjobb mérni. Lehet, hogy a megfázás tüneteit enyhítő készítményünk csupán pár száz forint, de egy kis orrfolyás általában nem okoz kiesést a munkahelyünkön, és nem is halunk bele. Ellenben egy tumoros beteg terápiája milliókba is kerülhet, de segítségével megmenthető az élete. A gyógyszergyártók természetesen szeretnék visszakapni a fejlesztésbe és a gyártásba fektetett pénzüket, lehetőleg nyereséggel, amiből aztán további fejlesztéseket tudnak finanszírozni. Ezt fizetjük meg a gyógyszerek árában.

Mennyibe kerül egy gyógyszer kifejlesztése?

Az innovatív készítmények, azaz az okosgyógyszerek fejlesztése tág határok között mozogva hatalmas pénzügyi forrásokat igényel. Jelenleg átlagosan legalább 1, de akár 12 milliárd USD-t is igénybe vehet egy hatóanyag kifejlesztése, törzskönyvezése és a gyártás elindítása. Összehasonlításképpen: ez Magyarország összes egészségügyi kiadásának egy-tíz évnyi összege!

Tippek

Az elmúlt évtizedben az Európai Unió területén közel 500 új innovatív készítményt törzskönyveztek, ezek 60 százaléka elérhető hazánkban is.