Végre szélesíthetik a hepatitisz C szűrését

Ugyan még nincs olyan országos szűrőprogram, amely segít mihamarabb felismerni a hepatitis C fertőzést, de hamarosan lehet ilyen. Emellett a betegek is nagyobb eséllyel kaphatják meg a ma elérhető legjobb kezelést: azt amelyik 90 százaléknál jóval magasabb arányban eredményez teljes gyógyulást.

Ugyan még nincs olyan országos szűrőprogram, amely segít mihamarabb felismerni a hepatitis C fertőzést, de hamarosan lehet ilyen. Emellett a betegek is nagyobb eséllyel kaphatják meg a ma elérhető legjobb kezelést: azt amelyik 90 százaléknál jóval magasabb arányban eredményez teljes gyógyulást.

Szélesíteni kívánják a hepatitisz C vírus szűrésének lehetőségeit, emellett pedig mindent megtesznek azért, hogy minél több beteg kaphasson mielőbb hatékony kezelést ? erről az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár beszélt a hepatitisz-világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatóján. Beneda Attila a távirati iroda tájékoztatása alapján emlékeztetett arra, hogy a magyar szakmai szervezetek összefogásának köszönhetően tavaly vezették be Magyarországon a hepatitisz C elleni legújabb gyógyszereket, azokat, amelyek a betegek több mint 90 százalékát meggyógyítják. A vírus okozta megbetegedések ? krónikus májbetegségek, májzsugor, májrák ? magyarországi kezeléséről a helyettes államtitkár elmondta, hogy a hepatológusok és belgyógyászok által kidolgozott rendszerben a leginkább rászoruló, vagyis legelőrehaladottabb állapotú betegek mind időben megkapják a kezelést.

Nulláról indulva

Beneda Attila kiemelte, hogy három évvel ezelőtt nulla forint volt e célra, idén viszont több mint ötmilliárd forint áll rendelkezésre csak ennek az új típusú kezelésnek a finanszírozására, ami hatalmas előrelépés. Mivel nemcsak Magyarországon, de a legfejlettebb országokban is probléma, hogy a korai stádiumban lévő betegek nem kaphatják meg azonnal a gyógyszert, szerencsés lenne, ha ez ügyben az unió közösen lépne fel, akár a költségvetési ráfordításon, akár a gyógyszergyártókkal való tárgyaláson keresztül ? hangsúlyozta.

Az új terápia alkalmazása mellett folyamatban van egy országos szűrőprogram kidolgozása is. Egészen pontosan azt kell lefixálni, hogy milyen szintekre, milyen betegségekre és milyen célcsoportokra terjedjenek ki ezek a vizsgálatok.

Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy világszerte 400 millió hepatitisz B és C vírussal fertőzött ember él. A szakember felidézte, hogy májusban a WHO közgyűlésén elfogadták a világ első, vírusos hepatitisszel kapcsolatos globális egészségügyi stratégiáját, és jóváhagyták a célkitűzéseket. Ezek között szerepel, hogy 2020-ra 8 millió hepatitisz B, illetve C vírussal fertőzött betegnek kell kezelésben részesülnie, hosszabb távon pedig az, hogy 90 százalékkal csökkenjen az új vírusos hepatitiszfertőzések száma.

Több tízezer érintett

Dr. Werling Klára, a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületének vezetője kiemelte, hogy Magyarországon 70 ezer hepatitis C fertőzött lehet, közülük 50 ezren már krónikus májbetegségben szenvednek, azonban csak 20 ezernél ismerték fel a betegséget, és közülük is csak 10 ezret kezelnek. Világos tehát, hogy a szűrés fontosságát nem lehet eleget hangsúlyozni. Werling Klára emellett méltatta az egészségügyi vezetést, amiért Közép-Európában tavaly Magyarországon vezették be először az új típusú hepatitiszgyógyszert, amely amellett, hogy hatékony, csak két-három hónapos kezelést igényel, és mellékhatása sincs, szemben a korábbi kezelési móddal. Ugyanakkor csak azok jutnak a térítésmentes kezeléshez, akik a betegség legelőrehaladottabb stádiumában vannak. Így az az ellentmondásos helyzet áll elő, hogy akinél korán felismerik a betegséget, annál is meg kell várni az állapot rosszabbodását a kezelés megkezdésével ? emelte ki.

Gógl Árpád, a Nemzeti Hepatitis Fórum alapító tagja, korábbi egészségügyi miniszter azt emelte ki, hogy a hepatitisz elleni harc a daganatos megbetegedések számát is csökkenti, ugyanis ezeknek 15 százaléka vírusos eredetű, amiért nagyrészt a hepatitisz B és C a felelős. Álláspontja szerint mivel globális problémáról van szó, az Európai Uniónak is támogatnia kellene a tagországokat a betegség legyőzésében.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait