Startvonalnál a legújabb készítmények

Magyarországon nagyjából 70 ezer ember hordozza és terjeszti jelenleg is a hepatitisz C vírusát, közülük pedig csak alig több mint 20 ezernél diagnosztizálták a fertőzést. A számok Európában sem túl szépek: a kontinensen a becslések szerint nagyjából 9 millió vírusfertőzött személy él, és évente mintegy 3-4 millió új fertőződés történik. A hepatitis C fertőzés kezelésében történt közelmúltbeli áttörés rengeteg embernek jelenthet...

Magyarországon nagyjából 70 ezer ember hordozza és terjeszti jelenleg is a hepatitisz C vírusát, közülük pedig csak alig több mint 20 ezernél diagnosztizálták a fertőzést. A számok Európában sem túl szépek: a kontinensen a becslések szerint nagyjából 9 millió vírusfertőzött személy él, és évente mintegy 3-4 millió új fertőződés történik. A hepatitis Cfertőzéskezelésében történt közelmúltbeli áttörés rengeteg embernek jelenthet életmentő segítséget.

Az unió országaiban még 2012-ben is több mint 30 ezer újonnan felismert hepatitis C fertőzést jelentettek be. Ráadásul az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ adatai nem tartalmazták a belgiumi, franciaországi, lichtensteini és spanyolországi számokat, az érintettek tehát ennél jóval többen lehetnek.

Nálunk a C-vírus előfordulása 0,5-0,7 százalékos, vagyis körülbelül 70 ezer ember találkozott vele, nagyjából 50 ezren pedig jelenleg is hordozzák, illetve terjesztik a vírust. A fertőzést csupán 21 ezer hazai betegnél diagnosztizálták, a látencia tehát hatalmas.

A betegség kezelésében egészen a legutóbbi évekig az interferon és a ribavirin kombinációja számított az általánosan javasolt terápiának. Jobb megoldás nem volt, még akkor sem, ha ennek a kezelésnek számos hátránya van. Többek közt az, hogy fél-egy évig kell alkalmazni, sőt néha még ennél is hosszabb ideig, ez idő alatt pedig kellemetlen mellékhatások is jelentkeznek. A gyógyulási arány sem túl magas, hiszen a korábban nem kezelt betegeknek csak 40?45 százaléka, a korábban sikertelenül kezeletleneknek pedig mindössze 5?21 százaléka bizonyult gyógyíthatónak.

A helyzet a közvetlenül ható, új antivirális szerek megjelenésével kezdett javulni. Ezeket a korábbi, interferon és ribavirin kezelés mellett kapták a betegek. Az új szert alig pár éve, 2011-ben törzskönyvezték, a magyar betegek számára pedig 2013 májusától vált elérhetővé. A hármas kezeléssel a korábban még nem kezelteknél 63?75 százalékra, míg a korábban sikertelenül kezelteknél 59?66 százalékra nőtt a hepatitis C fertőzés legyőzésének esélye. A siker tehát jelentős, viszont a kezelésre ez esetben is hosszú ideig, egy évig van szükség, és továbbra is számolni kell a komoly problémát okozó mellékhatásokkal.

Az utóbbi években jelentős előrelépés történt: újabb gyógyszereket törzskönyveztek, a közeljövőben pedig további innovatív készítmények kerülhetnek a betegekhez. Vannak köztük már olyan szájon át szedhető gyógyszer-kombinációk is, amelyek 90 százalék feletti vírusmentességet eredményezhetnek, ami hatalmas eredmény. További előnyt jelent e készítményeknél a rövidebb kezelési idő, valamint az, hogy jelentősen kevesebb mellékhatással rendelkeznek, így a betegek nem kényszerülnek táppénzes ellátásra a gyógyszerszedés miatt. Az új terápiák az arra kijelölt centrumokban érhetők el, a centrumok listája megtalálható a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületének honlapján.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Tippek

Vigyázzon: bizonyos gyógyszereknél fontos lehet, hogy étkezés előtt, közben vagy utána kell bevenni, mert az étkezés befolyásolja a gyógyszer felszívódását, ezáltal hatását is.