Óriási áttörést hozott az új terápia

Csak tavaly ősz óta érhető el szélesebb körben a hepatitis C legújabb terápiája, de máris közel ezer beteg gyógyult meg általa. Felépülésre persze még így is sokan várnak: a becslések szerint 50 ezer fertőzött élhet hazánkban, de érintettségéről csupán 50 százalékuk tud.

Csak tavaly ősz óta érhető el szélesebb körben a hepatitis C legújabb terápiája, de máris közel ezer beteg gyógyult meg általa. Felépülésre persze még így is sokan várnak: a becslések szerint 50 ezer fertőzött élhet hazánkban, de érintettségéről csupán 50 százalékuk tud.

?Az interferonmentes kezelés csodálatos, beváltotta azokat a reményeket, amelyeket hozzá fűztünk: betegeink nagyon jó arányban gyógyulnak, gyakorlatilag mindenki felépült, aki eddig megkapta? ? mondja dr. Werling Klára PhD hepatológus, belgyógyász és gasztroenterológus szakorvos, a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületének (Vimor) elnöke. A Semmelweis Egyetem docense kiemeli azt az előnyt is, hogy új terápiának nincs mellékhatása, a betegeknek csak a tablettákat kell bevenniük. Ezeket a készítményeket egyelőre főképp azok kapják, akik már több interferonos kezelésen is átestek, de azok hatástalannak bizonyultak. Amióta alkalmazzák az új készítményeket, nagyságrendileg 800 beteg gyógyult meg, jelenleg pedig 500 pácienst kezelnek. A terápiára várakozók nagyságrendileg 2400-an vannak.

A hepatológustól megtudtuk, hogy a frissen felfedezett betegek első körben sajnos még ma is a régebbi, kevésbé hatékony készítményeket kapják, így az ő gyógyulásuk csak akkor vehető biztosra, ha azon szerencsések közé tartoznak, akiknél már azok is hatásosak, illetve ha hatástalanságuk után megkaphatják a legkorszerűbb gyógyszereket. Interferonmenetes készítmények egyéb esetekben csak akkor adhatók, ha már előrehaladott kötőszövet-átépülésről vagy májzsugorról van szó.

?A szakma már régóta küzd azért, hogy a betegséget minél jobban tudjuk kezelni: a hepatológusok és egyéb szakemberek, betegszervezetek már 2014 őszén létrehozták a Nemzeti Hepatitis Fórumot abból a célból, hogy kidolgozzák a betegség elleni nemzeti stratégiát, és azt bemutassák a döntéshozóknak. Ennek során a szűrés, a kezelés és a diagnosztika fontosságát próbáltuk érzékeltetni, aminek gyakorlatban való alkalmazásához már csak megfelelő anyagi háttérre lenne szükség? ? mondja a Vimor elnöke. A hepatológus annak fontosságát is kiemeli, hogy a vírussal munkájuk során fertőződő egészségügyi dolgozók mihamarabb hozzájussanak a leghatékonyabb készítményekhez. Ők ugyanis sok munkakörben nem dolgozhatnak abban az esetben, ha kiderül, hogy betegek. Ugyanakkor az újfajta kezeléssel nagyon gyorsan, 3-4 hét alatt vírusmentessé tehetők, két-három hónap után pedig teljesen fel is épülnek. Ebből adódóan az egészségügynek sem kell hosszabb ideig nélkülözni őket.


Egyesület a betegekért

A Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete 2003-ban alakult abból a célból, hogy összefogja a hepatitis betegeket, ellássa érdekképviseletüket. A Vimor tagjai szervezett előadásokon és betegklubokban kapnak tájékoztatást a hepatitisről, annak lefolyásáról, a fertőződés továbbadásának módjáról, az ellene való védekezésről és a szóba jöhető kezelési lehetőségekről. Az egyesület küzd a diszkrimináció ellen is, lévén az érintetteket sajnos ma is hátrányosan különböztethetik meg a munkahelyen, sőt még az egészségügyben is. Ugyancsak feladata a szervezetnek az, hogy a betegek az új, korszerű gyógyszerekhez mihamarabb hozzájuthassanak ? főleg mert korábban ez a jelenleginél jóval nehezebben ment. Fontos céljuk a szűrőprogramok szervezése is, azok által derülhet ugyanis ki, hogy kik az érintettek ? ha ugyanis az ilyesmire időben fény derül, megfelelő kezeléssel megelőzhető a májzsugor és a májrák kialakulása is.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait