Nő a HIV-fertőzöttek száma

A HIV fertőzöttek száma mindenhol a világon emelkedőben van, de szerencsére a tudomány segítségével ma már megelőzhető, hogy AIDS-é váljon a fertőzés.

A HIV fertőzöttek száma mindenhol a világon emelkedőben van, de szerencsére a tudomány segítségével ma már megelőzhető, hogy AIDS-é váljon a fertőzés.

Az 1980-as évek elején Kalifornia nagyobb városaiban a fiatal homoszexuális férfiak között rejtélyes halálesetekre figyeltek fel az orvosok. Olyan egyszerűbb betegségekbe haltak bele fiatal, erős emberek, amelyeket egészséges immunrendszerrel nagy valószínűséggel észre sem vettek volna. 1981-re kiderült, hogy egy vírus pusztítja az immunrendszerüket, emiatt védtelenné válnak, és a legbanálisabb betegségekbe is belehalnak. Ezt a fertőzést nevezzük HIV-nek, az ebből kialakuló betegséget pedig AIDS-nek.

Számokba fojtva

Döbbenetes adatokkal állunk szemben. 1981 óta 78 millió embert fertőződött meg HIV-vel, közülük 39 millióan már meghaltak, de ma is 35 millió vírushordozó él a világon.

Az Európában újonnan diagnosztizált HIV-hordozók 74 százaléka szexuális úton fertőződött meg, 6 százaléka intravénás droghasználattal és 1 százaléka anyai átvitellel. Magyarországon ezek az adatok teljesen máshogy alakulnak, és jóval egyszerűbbek. Szinte minden beteg szexuális úton kapja el a vírust, sőt még azt is pontosan tudja, hogy nagy valószínűséggel kitől és mikor fertőződött meg. A magyarországi fertőzöttekről pontosan lehet tudni, hogy nagyon magas a partnerszám és a védekezés nélküli szexuális kapcsolat.

Sajnos az utóbbi években a számok rohamos emelkedést mutatnak. Míg 10-20 éve mindössze 50-60 fertőzött jelentkezett évente, és ez is magas számnak számított, 2014-ben már több mint 200 új HIV-fertőzöttet diagnosztizáltak. A szomorú adatokhoz az is hozzátartozik, hogy az újonnan regisztráltak majdnem fele már betegen, azAIDSstádiumában kerül az ellátórendszerbe, amikor a kezelések már sokkal kevésbé lehetnek eredményesek.

Mivel a betegség Magyarországon elsősorban szexuális úton terjed, rendkívül fontos, hogy a HIV?AIDS prevenció elsősorban a szexuális neveléshez kapcsolódjon. Az adatok alapján ma a legveszélyeztetettebb korosztály a tinédzserek, 13-14 éves kortól a fiatal felnőttekig. Fontos a társadalomban tudatosítani, hogy olyan betegségről van szó, amely hétköznapi érintkezéssel, mint a kézfogás, egy egyszerű puszi vagy köhögés, tüsszentés, nem terjed. Amire ügyelni kell, az a szexuális aktus, a vér vagy más testnedvek cseréje, éppen ezért kis odafigyeléssel megelőzhető a fertőződés.

Első tünetek

Ma már a tudomány nagyon sokat tud a betegségről, ennek is köszönhető, hogy ha korán felismerik, akkor egészen jól karbantartható. Rendszeres gyógyszerszedéssel akár hosszú évtizedekig lehet vele együtt élni, a cukorbetegséghez hasonlóan. A mai modern gyógyszerek és megfelelő kombinációjuk segítségével a betegek ma már teljes életet élhetnek, nem veszélyesek társaikra, 99 százalékban nem adják tovább a fertőzést.

A korai fertőződésnek rendkívül tipikusak a tünetei: az úgynevezett akut fázis a fertőződés utáni első és negyedik hét között szokott bekövetkezni. Általában apró, piros tűszúrásszerű kiütések jelennek meg a testen, nyirokcsomó-megnagyobbodás, magas láz, hányinger, rossz közérzet, akut influenzaszerű tünetegyüttes kíséretében. Ilyenkor a betegnek akkor kell gyanakodnia, ha a tünetek jelentkezése előtt két-három héttel lehetett olyan kapcsolata, amelyben megfertőződhetett. Ma már a világ afelé halad, hogy a betegek minél korábbi stádiumban elkezdjék a gyógyszeres kezelést, ezzel megelőzve a továbbfertőzést, csökkentve az új betegek számát.

Tesztek

Jelenleg háromféle HIV-tesztet lehet elvégeztetni. Nyálból, szérumból és teljes vérből. Ezek mind különböző módon mutatják ki a fertőzést 2?4 héttel a lappangási idő letelte után. Ahhoz, hogy a pozitív eredmény teljes biztonsággal kijelenthető legyen, több különböző vizsgálatra van szükség a fals pozitív eredmények kizárására. HIV-tesztet bárki ingyenesen kérhet a kijelölt centrumokban, ahol a vizsgálat teljesen anonim módon zajlik.

HU/HIV/0009/15

Az anyag lezárásának dátuma: 2015. március 27.

Az anyag felülvizsgálatának dátuma: 2016. február 27.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait