Hogy terjed a hepatitisz C?

HáziPatika

A hepatitis C fertőzés a májat érintő betegség, amely az egész világon okoz megbetegedéseket. Az Európai Unióban egyes becslések szerint közel 5 millió, míg Magyarországon mintegy 50 ezer a Hepatitis C vírussal fertőzöttek száma.

Fontos a korai diagnózis

A Hepatitis C esetében is nagyon fontos a pontos és korai diagnózis felállítása, hiszen a krónikus hepatitiszes formánál a betegek nagyjából ötödénél lehet 15-20 éves távlatban májzsugorral, gyulladással és a máj működésének fokozatos megszűnésével számolni. A diagnózist azonban megnehezíti, hogy sokaknál - nagyjából a fertőzöttek 80 százalékánál - semmilyen jellegzetes tünet nem jelentkezik a hosszú lappangási idő alatt.

Hogy terjed a Hepatitis C?
Sokaknál nem jelentkezik tünet

Vér útján terjed

Afertőzésvér útján terjed, így az átvitel szempontjából a fertőzött vérrel való találkozás jelent kockázatot. A betegség nem terjed tüsszentés, köhögés, étel vagy víz útján, valamint akkor sem, ha megosztjuk ételünket vagy italunkat egy fertőzött személlyel. Az alkalmi érintkezés, például ölelés, kézfogás vagy kézen fogva járás egy hepatitis C-vel fertőzött beteggel sem jelent kockázatot.


Hogy milyen kockázati tényezői lehetnek a betegségnek, amelyeket érdemes elkerülnünk, és hogyan védekezhetünk a hepatitis C fertőzés ellen, megtudhatja alábbi videónkból:

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait