Hatalmas előrelépés: ősz óta itthon is gyógyítható a hepatitis C

A hepatitis C mára gyógyítható betegséggé vált, hiszen aki a legkorszerűbb okosgyógyszereket kapja, az szinte biztosan felépül. Hatalmas előrelépést jelent mindez, lévén a korábbi készítmények csak az esetek 40-50 százalékában bizonyultak hatásosak.

A hepatitis C mára gyógyítható betegséggé vált, hiszen aki a legkorszerűbb okosgyógyszereket kapja, az szinte biztosan felépül. Hatalmas előrelépést jelent mindez, lévén a korábbi készítmények csak az esetek 40-50 százalékában bizonyultak hatásosak.

Az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) már 2014 végén gyorsított eljárásban engedélyezte azokat a gyógyszereket, amelyek azóta már Nyugat-Európában is megjelentek, tavaly ősszel pedig hazánkban is szélesebb körben váltak hozzáférhetővé. Az amerikai hatóság sietségét az indokolta, hogy a gyógyszerkutatók olyan végzetes betegség terápiájában értek el hatalmas áttörést, amelyet a korábbi készítményekkel csak 40-50 százalékban tudtak meggyógyítani. Ez az új készítményekkel már jóval több mint 90 százalékos eséllyel sikerülhet.

Ez nálunk is nagyon jó hír, lévén Magyarországon is százak halnak meg évente hepatitis Cfertőzésmiatt. Korábban az orvosok csak az interferon és a ribavirin kombinációját használhatták, illetve ezeket még mindig alkalmazzák első vonalban azoknál, akik korábban ilyen kezelést még nem kaptak. Az, hogy ezek az adott eseteknél megfelelőek-e, két időpillanatban derülhet ki: akinél a vírusszám a terápia első hónapja után nem csökkent megfelelően, azaz legalább a kiindulási vírusszám tizedére, annál a kezelést már ekkor abbahagyják, akinek pedig a harmadik hónapban még kimutatható vírus a vérében, azoknál szintén abbahagyják a kettős terápiát. Ilyen esetben ugyanis esélytelen, hogy a májból a vírus kiirtható legyen ezzel a kombinációval. Ezt követően siker már csak az új gyógyszerektől várható, azoktól viszont szinte biztosan: már az alkalmazásának első évében kevesebb olyan hepatitises beteg vesztette életét, aki májtranszplantációra várt. Az ugyanis nem mindegy, hogy a beteg vírusmentes állapotban vár-e a lassan érkező új májra vagy sem. Márpedig ez a szerv sajnos lassan érkezik: jelenleg Magyarországon évente nagyjából 50 ilyen transzplantáció történik, ami nagyon kevés. Ennek oka, hogy májátültetés csak agyhalott donorból történhet, donorból, pontosabban ép májból pedig komoly hiány van.

Már több olyan vizsgálat is volt, ahol transzplantációs várólistán lévő betegeknél alkalmazták az új szereket pozitív eredménnyel: kezdeti vizsgálatok azt mutatják, hogy a szerv működése jelentősen javult. Azt még nem tudni, hogy ezzel a betegek végül elkerülhetik-e a transzplantációt, de az már biztos, hogy a szövődmények egy részét igen. Mivel a betegség nagyon lassan halad előre, a szövődmények is kontrollálhatók: az ismert cirrózisos betegeket félévente ultrahanggal szűrik, így gyakorlatilag kizárt, hogy már áttétet képező májrákot fedezzenek fel.


Rejtőzködő betegség

A hepatitis C vírus a fertőzést követően 2-6 hónappal csak az érintettek 10-20 százalékánál okoz tüneteket, így az érintettek jó része nem is tud arról, hogy fertőzött. Viszont a folyamat ettől függetlenül elindul: az esetek körülbelül 75-85 százalékában a fertőzés krónikussá válik, és ez idővel súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. A krónikus fertőzöttek jelentős hányadában 20-30 éven belül májzsugor, azaz májcirrózis alakul ki, aminek talaján idővel májrák alakulhat ki.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait