Gyógyítható lehet a Hepatitisz C

A hepatitis C vírus fertőzését hagyományosan infúziósan, interferon-ribavirin kombinációjával próbálják gyógyítani. A módszer azon felül, hogy a betegek kevesebb, mint felénél sikeres, drasztikus mellékhatásokkal is jár. Az új eljárások elterjedésével nem csak a betegek gyógyulhatnak lényegesen nagyobb arányban, hanem a vírusok mellett a kellemetlen mellékhatásoktól ? a láztól, levertségtől, emésztőrendszeri- és pszichés zavaroktól...

A hepatitis C vírus fertőzését hagyományosan infúziósan, interferon-ribavirin kombinációjával próbálják gyógyítani. A módszer azon felül, hogy a betegek kevesebb, mint felénél sikeres, drasztikus mellékhatásokkal is jár. Az új eljárások elterjedésével nem csak a betegek gyógyulhatnak lényegesen nagyobb arányban, hanem a vírusok mellett a kellemetlen mellékhatásoktól ? a láztól, levertségtől, emésztőrendszeri- és pszichés zavaroktól ? is el tudnak köszönni.

Igazi mérföldkőhöz érkezett az orvostudomány a hepatitist Cfertőzésgyógyításában, hiszen az új, interferont már nem alkalmazó kezelési mód a tanulmányok szerint sikeresebb és kíméletesebb megoldást nyújt a betegek számára. A vírusra közvetlenül ható kezelés három antivirális tabletta kombinációjából tevődik össze, amelyeket a páciensek szájon át szedhetnek, infúziós adagolásra már nincs szükség.

Az új eljárás azon túl, hogy alkalmazása jóval könnyebb a korábbiaknál, az eddigi kísérleti kezelések alkalmával bizonyítottan teljes felépülést eredményezett. Méghozzá nagyon jó arányban: azok a betegek, akik korábban még egyáltalán nem kaptak hepatitisz C vírusellenes kezelést, az esetek 98 százalékában maradéktalanul felépültek, sőt olyan betegeknél is nagy százalékban voltak sikeresek, akiknél a korábbi standard kezelés hatástalan volt.

Az új gyógyszerkombináció használatát az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) már 2012 végén jóváhagyta, és az EMA is engedélyezte a hepatitis C bizonyos genotípusával szemben, az azóta elért sikerek miatt pedig sürgősségi eljárásba vonta az új módszer alkalmazását.

Az úttörő új lehetőségek mellett folyamatosan zajlanak a kutatások a vírus legyőzésére. Ennek következő lépése talán a szűrővizsgálatok hatékonyabbá tétele lesz, ami nagyban segítheti a jelenleg még igen alattomosan pusztító vírus terjedését.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait