Egyre több oltóanyag segíti a megelőzést

Míg a méhnyakrák megelőzésének egyik legfontosabb módja a szűrés, ami tulajdonképpen az elváltozás rákmegelőző állapotban való kiszűrését jelenti, addig a másik ? az úgynevezett primer prevenció ? a HPV-fertőzés megelőzése. Ennek módja az oltás, amivel a vírus sejtbe történő bejutását lehet megakadályozni. Ha ugyanis ez nem történik meg, akkor a vírus sem lesz képes daganatot kialakítani. Ezen a területen a közelmúltban hatalmas...

Míg améhnyakrákmegelőzésének egyik legfontosabb módja a szűrés, ami tulajdonképpen az elváltozás rákmegelőző állapotban való kiszűrését jelenti, addig a másik ? az úgynevezett primer prevenció ? a HPV-fertőzés megelőzése. Ennek módja az oltás, amivel a vírus sejtbe történő bejutását lehet megakadályozni. Ha ugyanis ez nem történik meg, akkor a vírus sem lesz képes daganatot kialakítani. Ezen a területen a közelmúltban hatalmas előrelépés történt.

A méhnyakrák megelőzését hazánkban eddig kétféle oltóanyag segítette: az egyik a magas kockázatú, leggyakrabban méhnyakrákot, illetve azt megelőző állapotot okozó HPV 16-os és 18-as törzsek ellen védett, míg a másik emellett a nem magas kockázatú, ám nagyon gyakori, szeméremtesti szemölcsöt, papillomát okozó 6-os és a 11-es törzs ellen is védelmet nyújtott.

Mivel vannak még további magasabb kockázatú törzsek, a oltóanyagok fejlesztése ma is folyamatos. Ennek eredményeként 2016-ban már Magyarországon is elérhető olyan kilenckomponensű oltás, amely még szélesebb körű védelmet nyújt.

?Ez abban különbözik az eddigi négy- és kétkomponensű oltóanyagtól, hogy már hét magas kockázatú vírustörzs ellen is nyújt védelmet. Azaz nem csak a HPV 16 és 18 ellen, hanem a 31, 33, 45, 52, 58 ellen is? ? mondja dr. Koiss Róbert nőgyógyász-onkológus. Hozzáteszi, hogy ez az a hét magas kockázatú vírustörzs, amely a méhnyakrákok 92-93 százalékát okozza. Magyarul ha a vakcina ezek ellen védelmet nyújt, akkor csaknem 100 százalékos a biztonság. A két másik vakcina nagyjából 85 százalékos védelmet jelent, a fennmaradó veszély miatt tehát a kockázat, ha jelentősen csökken is, de azért még fennáll. A szűrésre persze az új, kilenckomponensű oltóanyagnál is figyelni kell, lévén a garancia ez esetben sem 100 százalékos.

me?hnyakra?k 1

Bármelyik oltásról legyen is szó ? akár a kettő-, akár a négy-, akár a hétkomponensűről ? fontos tudni, hogy valamennyinek elfogadott a biztonsági profilja. Ez azt jelenti, hogy mindhárom oltás teljesen biztonságos, nincs hozzá kapcsolható mellékhatás és súlyos szövődmény. Nincs oltáshoz köthető haláleset sem: amikről a hírek szóltak, azok hamisak, mert nem az oltáshoz kapcsolhatók.

Ki kell emelni azt is, hogy HPV vakcinák nem csak a méhnyakrák megelőzését segítik, hanem a fej-nyaki és végbélnyílási daganatokét is. Ezeket ugyanis az eddigi ismeretek szerint 95 százalékban az a HPV 16 okozza, amely ellen valamennyi oltóanyag védelmet nyújt. Valószínűleg ez az egyetlen olyan törzs is, ami a méhnyakrák mellett egyéb daganatot is kivált, és így a férfiakra is veszélyt jelenthet.

A fej-nyaki daganatok és a HPV vírusok kapcsolatát folyamatosan kutatják: Koiss doktor vezetésével Magyarországon is zajlik olyan vizsgálat, amely azt nézi, hogy ezek milyen HPV-törzshöz kötöttek, illetve valóban igaz-e, hogy csak a 16-os típus okoz ilyen daganatot.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait