Az AIDS kezelhetősége miatt a várható élettartam is nőtt

Egy évtizeddel nőtt a várható élettartam a világon 35 év alatt, amiben egyebek mellett az AIDS jobb kezelhetősége is közrejátszik ? derül ki abból a tanulmányból, amelyet nemrég publikáltak a The Lancet című tudományos folyóiratban. A kutatáshoz 1870 szakértő szolgáltatott adatokat a világ 127 országából, valamint régiójából.

Egy évtizeddel nőtt a várható élettartam a világon 35 év alatt, amiben egyebek mellett azAIDSjobb kezelhetősége is közrejátszik ? derül ki abból a tanulmányból, amelyet nemrég publikáltak a The Lancet című tudományos folyóiratban. A kutatáshoz 1870 szakértő szolgáltatott adatokat a világ 127 országából, valamint régiójából.

Az elmúlt 35 évben jelentősen, mintegy tíz évvel nőtt az átlagos élettartam a világon, a halálesetek 70 százalékát pedig már nemfertőző betegségekokozzák, ami nagy eredmény. A javulás főképp annak köszönhető, hogy az utóbbi 10 évben komoly sikereket értek el az olyan fertőző betegségek elleni küzdelemben, mint amilyen a HIV vírus okozta AIDS, a malária vagy a bélhurut. Az intenzív gyógyszeripari kutatásoknak, illetve az így kifejlesztett gyógyszereknek köszönhetően a korábban végzetesnek számító AIDS okozta halálesetek száma 2005 és 2015 között egyharmaddal, 1,2 millióra csökkent, míg maláriában is 37 százalékkal kevesebben haltak meg, mint egy évtizeddel korábban.

12620436_l

Az AIDS, illetve a HIV-fertőzés kezelésére használt gyógyszerek ma már nem csak hatékonyabbak, hanem kevesebb mellékhatást is okoznak. Jelenleg az érintettek több mint 30 készítmény körül tudnak választani, ha pedig a a hatékony gyógyszer-kombinációt sikerül megtalálniuk, akkor a évtizedekkel ? akár 30-40 évvel ? tovább élhetnek, méghozzá jó életminőséggel. Ez hatalmas előrelépés, ugyanis amikor a 80-as években valaki eljutott afertőzésután az AIDS stádiumába, akkor 2 éven belül meghalt.

Változás a 90-es években történt, a gyógyszeripar akkor lett képes érdemben kezelni a fertőzést, fejlesztések és kutatások pedig ma is folyamatban vannak. Erre szükség van, mert ugyan azok a betegek, akik a korábban megjelent innovatív gyógyszereket kapják, jellemzően már nem kerülnek végstádiumba, viszont gyógyultnak így sem nevezhetők, folyamatos gyógyszerszedésre van szükségük. Ennek oka, hogy a vírus szaporodása csak akkor fogható vissza, esetleg blokkolható teljesen, ha az érintettek megfelelően és állandóan szedik gyógyszereiket, együttműködnek orvosukkal. Ha ez megtörténik, akkor szervezetük nem kerül immunhiányos állapotba, azaz nem alakul ki az AIDS, másrészt nem is fertőzhetnek meg másokat. A jelenlegi terápia hatékonyságát jól mutatja, hogy a kezeltek 75 százaléka munkaképes és teljes életet élhet.


Változnak a kockázatok
Míg korábban fertőzések miatt tömegek vesztették életüket, az elmúlt tíz évben a halálesetek nagy részét már olyan betegségek idézik elő, mint a szív- és érrendszeri problémák, a diabétesz, ademenciaés a drogfüggőség. A kockázati tényezők közül a magas vérnyomást, a dohányzást, a magas vércukorszintet, a túlsúlyt, a szennyezett levegőt és a helytelen táplálkozást lehet kiemelni, ami jól mutatja, hogy a betegségek oka az életmódban is keresendő.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait