Reumatoid arthritis (RA)

A reumatoid arthritisz (RA) krónikus, autoimmun eredetű, elsősorban a kéz és a láb ízületeit érintő sokízületi gyulladásos megbetegedés. A gyulladásos fájdalom és az ízületi mozgás korlátozottsága mellett hosszú távon az ízületeket alkotó csont és porc nagyfokú károsodásához vezethet, ezáltal súlyos mozgáskorlátozottságot, rokkantságot okozva. A betegség döntően a kéz deformációját és funkcióvesztését eredményezi. A súlyos, az ízületek...

A reumatoid arthritisz (RA) krónikus, autoimmun eredetű, elsősorban a kéz és a láb ízületeit érintő sokízületi gyulladásos megbetegedés. A gyulladásosfájdalomés az ízületi mozgás korlátozottsága mellett hosszú távon az ízületeket alkotó csont és porc nagyfokú károsodásához vezethet, ezáltal súlyos mozgáskorlátozottságot, rokkantságot okozva. A betegség döntően a kéz deformációját és funkcióvesztését eredményezi. A súlyos, az ízületek destrukciójával járó és rokkantsághoz vezető, hagyományos kezelésre nem megfelelően reagáló betegség esetében az elmúlt évtizedek innovatív eljárásainak köszönhetően a terápiás lehetőségek sora kibővült az ún. biológiai terápiákkal. A biológiai terápia definíció szerint olyan gyógyszer, melyet élő szervezetből vonnak ki és /vagy valamely elő szervezet segítségével állítanak elő.

Reumatoid arthritisReumatoid arthritis

A biológiai terápiák gyakran bizonyos, akár a szervezetben előforduló anyagok elleni fehérjék, ún. antitestek. A modern bio- és géntechnológiai módszerek alkalmazása lehetővé tette, hogy sejttenyészetekben mérnöki pontossággal megtervezett fehérjéket állítsanak elő, amelyek az betegség kialakulásáért felelős folyamatokat blokkolják. Így azt is mondhatjuk, hogy a biológiai terápiák a betegségek okát veszik célba. A biológiai terápiák nem csupán a betegség tüneteit (fájdalom, ízületi duzzanat) csökkentik, hanem jelentős mértékben képesek csökkenteni, akár megállítani az ízületi porc és csont pusztulását, ezáltal lehetővé teszik a fizikai funkció és a munkavégző képesség megőrzését, illetve korai alkalmazás esetén ezen képességek helyreállítását.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait