Mobiltelefon is segítheti a terápiát

Okos gyógyszer mellé okos alkalmazás Innovatív gyógyszerekkel ma már jól kezelhető a sokízületi gyulladás: a megfelelően beállított betegségmódosító terápia nemcsak tüneti javulást, azaz fájdalomcsökkenést és a gyulladásos tünetek megszűnését eredményezi, hanem az ízületet pusztító folyamatokat is megfékezheti. A betegség nyomon követését, a kezelés koordinálását már nem csak ?okos gyógyszerek?, hanem okostelefon-alkalmazás is...

Okos gyógyszer mellé okos alkalmazás Innovatív gyógyszerekkel ma már jól kezelhető a sokízületi gyulladás: a megfelelően beállított betegségmódosító terápia nemcsak tüneti javulást, azaz fájdalomcsökkenést és a gyulladásos tünetek megszűnését eredményezi, hanem az ízületet pusztító folyamatokat is megfékezheti. A betegség nyomon követését, a kezelés koordinálását már nem csak ?okos gyógyszerek?, hanem okostelefon-alkalmazás is segíti. A sokízületi gyulladás (reumatoid artritisz) biológiai terápiás gyógyszerekre épülő betegségmódosító terápiája ma már eredményes kezelési alternatívát jelent még a súlyos lefolyású betegség esetén is. Azt, hogy a korszerű szerekkel történő kezelés minél eredményesebb legyen, és a kezelőorvos által rendelt terápiát a páciens előírásszerűen alkalmazza, más innovációk is segítik. Ilyen a RAPA (Rheumatoid Arthritis Patient Application) elnevezésű mobiltelefonos alkalmazás, ami napi szinten segíti nyomon követni a betegség okozta tüneteket és panaszokat, méghozzá úgy, hogy azokat párhuzamosan tartja nyilván a gyógyszeres kezeléssel.

Okostelefon alkalmazással napi szinten lehet nyomon követni a betegség okozta tüneteket és panaszokat, azzal párhuzamosan pedig a gyógyszeres kezeléstOkostelefon alkalmazással napi szinten lehet nyomon követni a betegség okozta tüneteket és panaszokat, azzal párhuzamosan pedig a gyógyszeres kezelést

Ez nagyon fontos, a terápia célja ugyanis az, hogy az ízületi gyulladás megszűnjön, vagy legalább alacsony szinten maradjon. Emiatt viszont létszükséglet az, hogy a beteg rendszeresen felmérje állapotát, hogy ha szükséges, akkor orvosai ennek alapján a módosíthassák terápiáját, azzal pedig megakadályozzák az ízületek további károsodását. A betegség nyomon követése a gyakorlatban azt jelenti, hogy a pácienseknek időnként meg kell tapintaniuk ízületeik, rögzíteniük kell, hogy ekkor mit tapasztalnak, ha fájdalmat éreznek, meg kell határozniuk annak mértékét. Ennek dokumentálásában jelent segítséget az ingyenesen letölthető mobiltelefonos alkalmazás, mellyel naponta lehet rögzíteni a betegséggel kapcsolatos panaszokat és tüneteket, el lehet menteni, hogy az adott napon milyen volt az ízületifájdalomés duzzanat mértéke. Rögzíthető az ízületi panaszok eloszlása, és az is, hogyan alakult a munkavégző képessége, jelentkezett-e lázas állapot. Nyomon követhető az is, hogy a beteg előírásszerűen alkalmazta-e az orvosa által rendelt gyógyszereket. Mindez azért hasznos, mert a program segítségével a kezelőorvos összesített formában ? grafikonok és diagramok segítségével ? is megkaphatja a beteg eredményeit. Ez nagyban segíti azt, hogy azonnal és jól áttekinthető képet kapjon a beteg állapotáról, a betegség aktivitásáról, az ízületi gyulladás mértékéről. Ha ezeket az adatokat többhónapos távlatban szemléli, hatékonyabban tudja módosítani a terápiát, már amennyiben ez szükséges. (Az alkalmazást a Google Play áruházból illetve az App Store-ból ingyenesen le lehet tölteni Android operációs rendszerű (2.3-as vagy magasabb verziójú) és iOS operációs rendszerű eszközökre.)

Menthető állapot

A reumatoid artritisz olyan krónikus reumatológiai betegség, amely fájdalommal, ízületi merevséggel, az ízületek duzzanatával és azok szerkezetének károsodásával jár. A betegség akkor alakul ki, ha az immunrendszer, mely a szervezetet a külső káros hatásoktól megvédi, az egészséges szöveteket támadja meg. Ennek a folyamatnak a következménye a gyulladás. Az ízületi gyulladás hatására az ízületek folyamatosan veszítenek mozgékonyságukból. Ha nem kezelik megfelelően, akkor a betegség idővel az ízületek károsodását okozhatja, és akár maradandó ízületi pusztulást is okozhat, ugyanis károsodik az ízületeket képző csont és porcszövet. A tartósan fennálló gyulladás az reumatoid artritisz rosszabbodásának fő oka, emiatt a kezelés során a gyulladás mértékét folyamatosan mérni kell.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait