Jóval több D-vitaminra lenne szükségünk

Napfény híján A csontritkulás megelőzésében kulcsszerepet játszik a szervezet megfelelő D-vitamin ellátottsága, ennek ellenére hiányt szenvedünk ebből az értékes anyagból. A probléma télen tetőzik, ebben az időszakban napfény híján semmiképp nem juthatunk elegendő D-vitaminhoz, ezért ilyenkor az orvosok táplálék-kiegészítőt javasolnak. ;nbsp; Bár már jobban figyelünk a D-vitamin pótlására, a helyzet még mindig messze van az ideálistól....

Napfény híján Acsontritkulásmegelőzésében kulcsszerepet játszik a szervezet megfelelő D-vitamin ellátottsága, ennek ellenére hiányt szenvedünk ebből az értékes anyagból. A probléma télen tetőzik, ebben az időszakban napfény híján semmiképp nem juthatunk elegendő D-vitaminhoz, ezért ilyenkor az orvosok táplálék-kiegészítőt javasolnak. Bár már jobban figyelünk a D-vitamin pótlására, a helyzet még mindig messze van az ideálistól. Egy nemrégiben a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikáján végzett országos, reprezentatív, D-vitamin-szintet mérő kutatás szerint felnőtt honfitársaink 94 százaléka D-vitamin hiányos,azaz D-vitamin szintjük nem éri el az ideális értéket. Sőt 69 százalékuknál ez az érték még a minimális szinten sincs. shutterstock_174170921 A csontritkulás szempontjából életünk első három évtizede kiemelkedően fontos időszak. Ilyenkor formálódik és fokozatosan növekszik csontjaink mérete, ásványianyag-tartalma. Harminc éves kor körül jön létre a csúcs-csonttömeg, amit még egy teljesen egészséges ember életében is fokozatos és állandó csontvesztés követ. Emiatt nem mindegy, mekkora csontmennyiséggel vágunk neki ennek az időszaknak. Az első három évtizeden belül is kiemelt jelentősége van az első három életévnek. Különösen fontos, hogy már kora gyermekkorban biztosítsuk a csontok egészséges fejlődéséhez szükséges testmozgást és a megfelelő mennyiségű kalciumot, D-vitamint, az első ezer nap ugyanis kulcsfontosságú a későbbi egészség szempontjából. A megfelelő kalcium- és D-vitamin bevitel befolyásolják a felnőttkori csontritkulásra való hajlamot. Mivel a D-vitamin segíti a csontok szilárdságához elengedhetetlen kalcium felszívódását, az alacsony D-vitamin szint egyértelműen a csontritkulás rizikófaktora. A D-vitaminnak emellett számos egyéb élettani hatása is van, hozzájárul például azimmunrendszermegfelelő kialakulásához és a sejtfejlődéshez. Emiatt van az, hogy a jelenlegi szakmai konszenzus ajánlása alapján ? amit 14 magyar orvostársaság közösen tett közzé ? már csecsemő és kisgyermekkorban szükség van a D-vitamin megfelelő pótlására. Ez ma már D-vitamint tartalmazó tápszerekkel és gyerekitalokkal is megoldható.


Számszerűsítve

Ahhoz, hogy gyerekkorban csontjainkból a maximumot hozzuk ki, megfelelő mennyiségű kalciumra és a felszívódásához megfelelő mennyiségű D-vitaminra, valamint rendszeres testmozgásra van szükség. Itthon a kalcium javasolt napi beviteli mennyisége egészséges felnőtt számára 800?1000 milligramm, várandós nők számára 1000 milligramm, változókorban vagy csontritkulásban szenvedő nők esetében 1200-1500 milligramm. Gyermekeknél az ajánlás 6?12 hónap között 540 milligramm, 2?10 év között 800 milligramm, 11?18 év között 1000 milligramm egy napra. A magyar konyha D-vitaminban szegény, így a magyar orvostársaságok D-vitamin konszenzusa szerint a D-vitamin fő forrása nyáron a napsugárzás UV-B-spektruma, ősztől-tavaszig viszont a táplálékkiegészítők. Azaz a D-vitamin-pótlás nem dietetikai kérdés ? a hagyományos magyar konyhával körülbelül napi 80 nemzetközi egység (NE) D-vitamint fogyaszthatunk. Ehhez képest a felnőttek egy napra ajánlott D-vitamin dózisa 1500?2000 NE, a hat év feletti gyerekeké 600?1000 NE, az egy és hat év közötti gyerekeké ugyanennyi, a csecsemőké pedig 400?1000 NE. A D-vitaminpótlásra a szolárium amellett, hogy a bőrrák kockázatát is fokozza, azért sem alkalmas, mert elsősorban UV-A-sugarakat bocsájt ki, ami nem alkalmas D-vitamin képzésre.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait