Fehérjével a reumatoid arthritis ellen

Egy természetes úton termelődő fehérje koncentrációjának növelése jelentősen csökkenti vagy megvédi a kísérleti egereket a gyulladásoktól. Az új felfedezésnek többek közt a reumatoid arthritis terápiájában is hozhat újdonságot, hiszen lehetőséget teremthet arra, hogy a gyulladásos betegségek elleni új gyógymódokat, illetve gyógyszereket fejlesszenek ki.

Egy természetes úton termelődőfehérjekoncentrációjának növelése jelentősen csökkenti vagy megvédi a kísérleti egereket a gyulladásoktól. Az új felfedezésnek többek közt a reumatoid arthritis terápiájában is hozhat újdonságot, hiszen lehetőséget teremthet arra, hogy a gyulladásos betegségek elleni új gyógymódokat, illetve gyógyszereket fejlesszenek ki.

A gyulladásnak fontos élettani szerepe van, úgymond feladatot lát el, viszont jelentkezhet úgy is, hogy súlyos betegséget okoz. Klasszikusan ilyen a sokízületi gyulladásként emlegetett reumatoid arthritis, amely mozgáskorlátozottságot és fájdalmat is kivált. A kórkép rengeteg embert érint, így hatékony terápiájának kidolgozása kulcskérdés. Kezelésében az immunterápia egyre jobban előtérbe kerül, de akadnak újabb felfedezések, új terápiás lehetőségek is.

Ezt segítheti az amerikai nemzeti egészségügyi intézet új felfedezése, amely szerint a TTP (trisztetraprolin) néven emlegetett természetes fehérje szintjének növelése csökkenti a gyulladásokat, illetve védelmet nyújt ellenük. A kutatók egereken végzett tanulmányuk eredményét az amerikai tudományos akadémia folyóiratában publikálták.

A vizsgálat során az intézet munkatársai genetikailag módosították az egerek TTP termelésért felelős génjét, így a rágcsálók a normálisnál többet termelték ebből a fehérjéből. Ezt követően a kutatók kísérleti modellekként tesztelték az egereket, és azt találták, hogy azok, amelyeknek szervezetében több TTP termelődött, ellenállóbban voltak a gyulladással szemben. A kutatóknak azt is sikerült kideríteniük, hogy a fehérje szintjének növekedése hogyan erősíti a védelmet: úgy, hogy olyan üzenőmolekulát céloz meg, amelyek a gyulladásban szerepet játszó fehérjéket kódolják. A TTP ezekhez kapcsolódik hozzá, majd ezáltal destabilizálja őket. Ebből adódóan a gyulladásban szerepet játszó fehérjék koncentrációja alacsonyabb lesz, ami miatt a gyulladás is csökken. Az intézet már dolgozik a kutatás folytatásán, amely arra irányul, hogy olyan vegyületeket azonosítsanak, amelyek növelik a TTP szintjét a szervezetben. Ha ez sikerül, akkor lehetővé válik olyan gyógyszerek kifejlesztése, amelyek csökkenthetik a reumatoid arthritis okozta panaszokat is.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait