A korszerű kezelés életet és csontot menthet

Lépéselőny Korszerű, innovatív gyógyszerekkel ma már jól kezelhető a csontritkulás, amit nem is szabad hanyagolni. Már csak azért sem, mert a gyenge csontozat miatt egy-egy baleset akár végzetes is lehet. Épségének megőrzése emiatt mindennél fontosabb. ;nbsp; Idősebb korban eséskor a leggyakoribb törésfajta a csuklótörés, míg a sorban a második a combnyaktörés. Utóbbi kétszer több nőt érint, mint férfit, ami azért van így, mert...

Lépéselőny Korszerű, innovatív gyógyszerekkel ma már jól kezelhető a csontritkulás, amit nem is szabad hanyagolni. Már csak azért sem, mert a gyenge csontozat miatt egy-egy baleset akár végzetes is lehet. Épségének megőrzése emiatt mindennél fontosabb. Idősebb korban eséskor a leggyakoribb törésfajta a csuklótörés, míg a sorban a második a combnyaktörés. Utóbbi kétszer több nőt érint, mint férfit, ami azért van így, mert a csontritkulás is jóval gyakoribb a gyengébbik nemnél. Ez pedig egyértelműen növeli acombnyaktöréskockázatát. Ez a sérülés azért különösen veszélyes, mert nagyon nehezen gyógyul, a combnyaktöréssel műtöttek 20?30 százaléka szövődményként tüdőgyulladást kap, aminek kövezménye halál is lehet. Általánosságban elmondható, hogy a combnyaktörést szenvedett betegek több mint fele a sérülést követő 5 éven belül elhalálozik, illetve nagyobb részük folyamatosan ápolásra szorul. Igazolt tény az is, hogy egyéb, oszteoporózissal összefüggésbe hozható (csigolya-, válltáji, csuklótáji-, stb.) töréseket követő halálozási arány is jelentősen magasabb, mint az azonos életkorú, csontritkulásban nem szenvedőké. shutterstock_149952620 Lesújtó adat, hogy Magyarországon ma a becslések szerint a népesség tizede, mintegy 900 ezer ember szenved csontritkulásban, a statisztikákból pedig az is látszik, hogy a combnyaktörés szövődményeinek következtében évente 6 ezer ember hal meg. Ennek fényében különösen fontos, hogy a csontritkulást korszerű gyógyszerekkel kezeljék. A magyarországi helyzetet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár fel is mérte, tanulmányukból pedig többek közt kiderült, hogy a korszerű kezelés eredménye a betegek állapotán egyértelműen tükröződik. Vizsgálatuk hét évig tartott, és megállapította, hogy az ezen idő alatt gyógyszeresen kezelt csontritkulásos betegeknek statisztikailag is mérhetően kevesebbszer tört csontja, mint azoknakl, akik nem kaptak ilyen kezelést. Ezzel a felméréssel először mutatták ki Magyarországon azt is, hogy a korszerű terápia és az egységesen működő ellátórendszer képes hosszú távon hatékonyan csökkenteni acsontritkulásszövődményeinek kialakulását. Tudjuk azt is, hogy időseknél a D-vitamin pótlás mintegy 20 százalékkal csökkenti az esésekből eredő törések gyakoriságát.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait