Van tovább! Mely betegségek kezelésében várható áttörés?

Az elkövetkező öt évben több olyan áttörés is várható a gyógyszerfejlesztés területén, amely jelentős hatással lesz az érintettek életére.

Megnéztük, mely betegségek terápiájában várható a legnagyobb fejlődés.

  • A leukémia esetében az immunsejt-módosító terápiák (CAR T-sejt kezelések) jelenthetnek nagy áttörést.
  • A B-hemofíliában szenvedők életét a génterápia változtathatja meg.
  • A kombinációs kezelések a nem kissejtes tüdőrák kezelését forradalmasíthatják.
  • Innovatív terápiákkal az Alzheimer-kór is kezelhető lehet még a tünetek jelentkezése előtt.
  • A diabétesznél sejtterápia helyettesítheti a betegek élethosszig tartó, folyamatos inzulinkezelését.
  • A bakteriális fertőzéseknél a monoklonális antitestek hozhatnak komoly újdonságot.


Aleukémianagyon agresszív betegség, akut típusa gyorsan halad előre. Jelenleg kemoterápiás szerekkel kezelik, azoknak viszont komoly hatása van a betegek életminőségére mind a kezelés alatt, mind pedig utána. Ráadásul a leukémia az esetek felében kiújul, ilyenkor pedig már végképp kevés kezelési lehetőség marad az érintettek számára. Ezen a területen jelenthetnek komoly áttörést az immunsejt-módosító terápiák (CAR T-sejt kezelések), amelyek elérhetővé teszik, hogy a betegek elkerüljék az élethosszig tartó kezelést. A CAR T-sejt kezelések az immunsejteket úgy módosítják, hogy a szervezet saját immunvédekezését használják a rák elleni küzdelemben. A kezelés úgy történik, hogy a betegek T-sejtjeiből vérvétellel mintát vesznek, majd a sejteket laboratóriumban genetikailag módosítják. Érzékelőket, úgynevezett kiméra antigénreceptorokat (CAR) juttatnak beléjük, a sejtek pedig ezek segítségével ismerhetnek fel bizonyos rákos sejteket. A sejtek a szervezetbe visszajuttatás előtt osztódhatnak, majd visszahelyezve nemcsak felismerik, hanem el is pusztítják a rákos sejteket.

okosgyógyszer, innovatív terápiák

 

Vértől a tüdőig

A B-hemofíliában szenvedők életét a génterápiák változtathatják meg. Ennél a ritka és súlyos vérképzőszervi megbetegedésnél a szervezet egy hibás gén miatt nem tudja előállítani a véralvadáshoz nélkülözhetetlen IX-es faktor nevű fehérjét. A génterápia ezt a hibát közvetlenül segíthet helyrehozni, méghozzá úgy, hogy általa a rendellenes vagy hibás géneket helyettesítő DNS-t lehet a sejtekbe bejuttatni. Ezáltal elkerülhetővé válnak az élethosszig tartó orvosi beavatkozások.

A kombinációs kezelések a nem kissejtes tüdőrák kezelését forradalmasíthatják. Ezek a hagyományos kemoterápiánál jobban segíthetik azt is, hogy a betegek elkerülhessék a komoly mellékhatásokat. A kombinációknak részei lehetnek immunválaszt javító immunterápiák, daganatos sejteket elpusztító vagy szaporodásukat meggátoló célzott kezelések. Ezek kombinálása várhatóan kedvezőbb eredményekkel jár, mint az egyes gyógyszerek alkalmazása önmagukban.

Memória és diabétesz

AzAlzheimer-kórEurópa egyik legnagyobb népegészségügyi problémáját jelenti. Jelenleg csak a tüneteit tudják kezelni, lefolyását valamelyest lassítani. A fejlesztés alatt álló új terápiáktól ennél sokkal többet várnak: azt, jelesül, hogy a betegség korai és enyhe formáinál is alkalmazhatóak lehetnek, amikor a tünetek még alig érzékelhetőek. Az új kezelések azáltal lehetnek képesek késleltetni az Alzheimer-kór kialakulását és előrehaladását, hogy eleve megelőzik vagy akár visszafordítják a betegség hátterében álló agyi lerakódás (plakkok) kialakulását.


Cukorbetegségnél is várható áttörés: ott a sejtterápia a betegek élethosszig tartó, folyamatos inzulinkezelését helyettesítheti. A módszer lényege, hogy egészséges donorok hasnyálmirigyéből származó élő sejteket juttatnak a betegekbe, amelyek átveszik a hibás sejtek feladatát.

A bakteriális fertőzéseknél a monoklonális antitestek hozhatják a legnagyobb újdonságot. Ezekkel nemcsak a kezelés válhat hatékonyabbá, hanem jelentősen lassulhat az antibiotikumrezisztencia kialakulása is. Arra a veszélyre ad választ, amely a mai baktériumellenes terápiák mellett komolyan fönnáll.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait