Forradalmi időszak a gyógyszeriparban

Az innovatív gyógyszerek forradalmi változásokat hoznak, a célzott, biológiai terápiák pedig akár az asztmás betegek gyógyítását is új alapokra helyezhetik. Fábián Zsolttal, a GlaxoSmithKline (GSK) orvosigazgatójával beszélgettünk.

HáziPatika.com: Miért éppen ezt a szakmát választotta?

Fábián Zsolt: Korábban a klinikumban dolgoztam pszichiáterként, majd 2012-ben csatlakoztam a GSK-hoz. Először az orvosszakértői csapat élére kerültem, majd a következő évben, 2013-tól kaptam meg az orvosigazgatói kinevezést. Azért is csatlakoztam a céghez, mert nagyon fontos számomra, hogy egy innovatív és valóban kutatás-fejlesztésen alapuló munkahelyen dolgozhassak. Jelenleg is több tíz termékünk áll fejlesztés alatt, ami - én úgy hiszem - jól mutatja, hogy nemcsak a jelenért, de a jövőért is sokat teszünk. A hétköznapi kihívásokat könnyebben veszi az ember, ha látja a munkája értelmét. Az innovációnak köszönhetően olyan területeken is segíthetjük a betegeket, ahol eddig még nem voltak megfelelő terápiák, de egyúttal arra is nagy hangsúlyt fektetünk, hogy minél több embert hozzásegítsünk a már meglévő egészségügyi ellátásokhoz.

Tízezer gyógyszerjelölt közül átlagosan csak 250 jut el a preklinikai fázisig, majd a klinikai vizsgálatokat követően egyből lesz csak regisztrált gyógyszer. A gyógyszerfejlesztés nehézségeiről és kihívásairól bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

HáziPatika.com: A magyar egészségügy kapcsán a legtöbbször csupán a negatívumok kerülnek elő, kevesebb szó esik a kiemelkedő eredményekről. Ilyen például a klinikai kutatások száma, amelyekben Magyarország a fejlettebb, nyugati országokhoz viszonyítva is kimagaslóan teljesít. Mekkora szerepe van ennek a hazai betegek gyógyulásában, életminőségük javításában?

Fábián Zsolt: Ez az eredmény több szempontból is nagyon fontos az országnak, és első helyen nem is az anyagi vonzatát említeném. Kifejezetten komoly elismerése ez a magyar szakmai társadalomnak és az orvosok szaktudásának, ezek a vizsgálatok ugyanis részei az évekig, sokszor évtizedekig tartó gyógyszerfejlesztéseknek, melyekre rengeteg pénzt és munkaórát fordítanak. Érthető, hogy ezt a befektetést csupán nagy presztízsű szakmai körökben valósítják meg, ahol "jó minőségű" tevékenység folyik. A jó minőségűt ez esetben szó szerint is lehet értelmezni, hiszen mindez komoly minőségbiztosítási rendszeren kell, hogy keresztülmenjen.

Nagyon fontosak ezek a kutatások a magyar betegek szempontjából is. Sok olyan életet veszélyeztető betegség esetén, mint például a daganatok a legújabb készítmények jelenthetik az utolsó kapaszkodót. A kutatásban résztvevő személyek az elsők között juthatnak hozzá ezekhez a terápiákhoz, ráadásul ingyenesen.

HáziPatika.com: Ahogy említette, ezek a kutatások az egészségügyi ellátórendszernek is jelentős anyagi hozzájárulást jelentenek.

Fábián Zsolt: Ez így igaz, a klinikai vizsgálatok során ugyanis minden tevékenységet a vizsgálat szponzora finanszíroz: nem csupán a személyi kifizetéseket, hanem a vizsgálatban történő összes beavatkozást és a gyógyszerellátást is. Ez együttesen igen komoly anyagi ráfordítást jelent. Sajnos erről ritkán hallani, de a gyógyszeripar a klinikai kutatásokon keresztül összességében évente körülbelül 90 milliárd forinttal járul hozzá a magyar egészségügyhöz, azaz körülbelül ennyi jövedelmet hoznak a nemzetgazdaság számára.

Az innovatív gyógyszerek forradalmi változásokat hoznak
Az innovatív gyógyszerek forradalmi változásokat hoznak

HáziPatika.com: Mennyire gyorsan juthatnak el a magyar betegekhez a legújabb, innovatív gyógyszerek?

Fábián Zsolt: Ez rendkívül sok tényezőtől függ. Tudomásul kell venni azért a magyar gazdaság teljesítőképessége miatti korlátokat, ennek tükrében pedig jogosan mérlegelendő, hogy a társadalom miért és mennyit fizet.

HáziPatika.com: A statisztikák tükrében nagy szükség lenne itthon is a legújabb terápiákra, hiszen a daganatos megbetegedések száma itthon az EU többi országához képest is ijesztően emelkedik. Az innovatív gyógyszerek mennyiben jelenthetnek megoldást erre a problémára?

Fábián Zsolt: Az onkológián belül nagyon sok irányban folynak bizakodásra okot adó kutatások, de általánosan egyre fontosabbnak tűnik, hogy ezeket a terápiákat célzottan tudjuk eljuttatni a daganatsejtekhez. Így kevesebb mellékhatásra kell számítani, mint a korábbi terápiák esetén, amelyek a rákos mellett az egészséges sejteket is pusztították. Amellett, hogy térben is egyre pontosabbá válik a célzás - vagyis a készítményt pontosan oda tudjuk juttatni, ahol szükség van rá -, a különböző genetikai kutatások is segítik hatékonyabbá tenni a kezelést. A daganatos betegség hátterében ugyanis nagyon gyakran meghúzódik valamilyen genetikai konstelláció, amely hajlamosít a kialakulására. Ennek ismeretében a kezelés is hatékonyabbá válhat.


Ne feledkezzünk meg a különböző biotechnológiákról sem, amelyek egyre inkább specifikussá teszik a terápiát, ezekkel együtt várhatóan eljutunk a közeljövőben oda, hogy célzottan a daganatsejteket tudjuk támadni anélkül, hogy a szervezet egyéb működéseit jelentősen befolyásolnánk. A biológiai terápiák azonban szerencsére nemcsak az onkológiában fejlődnek, az utóbbi években számos más terápiás területen is nagy eredményeket ért el a gyógyszeripar, így például már asztmás betegek számára is elérhetőek ezek a típusú kezelések. Azonban mindig van tovább, éppen ezért komoly tudományos áttörésekre számíthatunk a közeljövőben is.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait