Áttörés jön a tüdőrák kezelésében

HáziPatika

Az Európai Unió területén évente mintegy 400 ezer nem kissejtes tüdőrákos megbetegedést diagnosztizálnak, ráadásul a betegek döntő többsége öt évben belül elhalálozik. A terápiás eljárások dinamikus fejlődése ugyanakkor jelentős javulással kecsegtet e téren a közeljövőre nézve.

Magyarországon minden évben közel 10 ezer új beteget regisztrálnak tüdőrákkal. A daganatok kialakulásáért az esetek többségében a dohányzás, egészen pontosan a cigaretta kátrány- és nikotintartalma tehető felelőssé. Az összes megbetegedés nagyjából négyötödét a nem kissejtes tüdőrákok csoportja adja, azaz a laphámrák, a mirigyrák (adenokarcinóma) és a nagysejtes tüdőrák.

A tüdőrák kezelésében a kombinált rákterápiák - amelyek magukban foglalják az immunterápiát és a ráksejtek terjedését megakadályozó célzott kezeléseket is - jelenthetik a nagy áttörést a közeljövőben. A gyógymódok fejlődésével éves szinten közel 30 ezer haláleset válhat kivédhetővé Európa-szerte néhány éven belül. A javuló tendenciák segítenek leküzdeni a betegség által kiváltott érzelmi stresszt és javítják a páciensek életminőségét, valamint csökkentik a családokra nehezedő gondozási és pénzügyi terheket is.

#VanTovább

A betegség soha nem pihen, így az orvoslás sem maradhat tétlen. A betegség mindenkitől kitartó küzdelmet követel meg, de hinni kell abban: van tovább! A tudomány segít a harcban.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait