Áttörés a vérzékenység kezelésében

HáziPatika

A hemofília, azaz a vérzékenység a második leggyakoribb örökletes véralvadási rendellenesség a világon. Bár a betegség jelenleg még nem gyógyítható, a legújabb terápiás lehetőségek bizakodásra adnak okot.

A vérzékenységnek több típusa is van, a két legismertebb az A-hemofília és a B-hemofília.  Hazánkban nagyjából 3000-en szenvednek a kórtól, ebből több mint 800-an A-hemofíliás, majd 200-an pedig B-hemofíliás betegek. A nemzetközi kutatásoknak hála a B-hemofíliában szenvedő betegek élete hamarosan fordulatot vehet. A betegség kezelésében a génterápia jelentheti az áttörést.

Jelentősen javulhat a kezelések hatékonysága

A B-hemofília egy ritka, de súlyos vérképzőszervi rendellenesség, amelynek lényege, hogy az úgynevezett IX-es véralvadási faktor szintje a normális mennyiségnek csupán 1-5 százaléka, emiatt a szervezet különböző helyein különböző súlyosságú vérzések lépnek fel.

Hosszú évek kutatómunkáinak és a génterápiának köszönhetően öt éven belül jelentősen javulhat a B-hemofília kezelésének hatékonysága. A génterápia ugyanis a genetikai betegségek közvetlen okainak kijavítására ad lehetőséget, magyarán a B-hemofília esetén a szervezetbe juttatott helyes faktorral kijavítható lesz az abnormálisan működő gén. 

hemofília génterápia

A betegség soha nem pihen, így az orvoslás sem maradhat tétlen. A betegség mindenkitől kitartó küzdelmet követel meg, de hinni kell abban: van tovább! A tudomány segít a harcban.

400 ezret nyerhet, aki egészségre nevel

Másodszorra hirdeti meg az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a legjobb magyarországi egészségértést segítő, fejlesztő tevékenységeket értékelő díjat. A pályázatra 2017. január 1. és október 15. között Magyarországon futó egészségértést támogató projektek nevezhetők. A pályázatról további információ az alábbi oldalon található.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait