Vészhelyzetben

HáziPatika

Ha valaki rosszul lesz és felmerül nála a gyanú, hogy netalán szélütés érte, figyeljen az alábbi tünetekre!

Mik a szélütés tünetei?

Hirtelen kialakuló féloldali végtaggyengeség, bénulás, ernyedt, zsibbadt arcfél (arcizmok, kar, láb bénulása az egyik testfélen). Hirtelen kialakuló beszéd megértési zavar, szóformálási nehézség. Hirtelen bekövetkező látászavar: kettős látás, látótér kiesés, látásvesztés vagy csökkenő látásélesség. Ezek lehetnek múló jellegűek vagy maradandóak, előfordulhatnak együtt vagy külön-külön is.

Tudja, hogy mik a szélütés jelei?
Tudja, hogy mik a szélütés jelei?

Akár már egyetlen jel megléte is figyelmeztethet a stroke kialakulására. A tünetek viszonylag hirtelen jelennek meg: például ébredéskor, vagy pár perc alatt. Senkit ne tévesszen meg, ha a szimptómák gyors javulást mutatnak, mert visszatérhetnek, és végleges bénulássá súlyosbodhatnak.

Hogyan ismerhető fel a stroke?

Ha valaki bizonytalan, és nem ismeri fel egyértelműen a stroke tüneteit, az alábbi egyszerű feladatokat kell elvégeztetni a beteggel és figyelni az eredményt: Mosolyogjon, vagy mutassa a fogait! Arcának egyik fele ernyedt, aszimmetrikussá vált? Emelje fel vízszintesig mindkét karját! Lehanyatlik-e valamelyik keze? Ismételgessen egy egyszerű mondatot! Galuskás a beszéde? Összefolynak a szavai? Helytelenül ismétel? Nem talál egyes kifejezéseket?

Míg a szívinfarktus igen erős fájdalommal jár, addig "sajnos" az agyi érkatasztrófa általában nem okoz ilyen tünetet. Így a betegek nem veszik komolyan, halogatják, hogy orvos segítségét kérjék, ami miatt gyakran csak napok múlva kerülnek kórházba. Pedig az agyi érkatasztrófában szenvedő beteg is azonnali, sürgős kórházi kezelésre szorul. Minél hamarabb megkezdődik ugyanis a hatékony kezelés, annál több idegsejtet menthetünk meg.


A stroke kezelésekor minden perc számít

Utóbbit számszerűsíteni is lehet: a nem kezelt szélütés egyetlen órájában az agy három és fél évet öregszik, minden percben kétmillió idegsejt pusztul el, az elveszített idegpályák hossza óránként 700 kilométer. Azt pedig végképp nem szabad elfelejteni, hogy a stroke életveszélyt jelentő állapot, a szélütés utáni első órák a túlélés és a maradandó károsodások elkerülése szempontjából kritikusak. Ezért már a szélütés gyanúja esetén, akár a fent említettek közül már egyetlen tünet észlelésekor is azonnal mentőt kell hívni.

Ez nagyon fontos, mert a nemzetközi vizsgálatok szerint három óránk van arra, hogy vénás infúzióval feloldjuk a vérrögöt. A három óra a szélütés első tüneteitől számít, azaz a beteget mihamarabb be kell szállítani a kórházba, el kell végezni a CT-t és néhány alapvető vizsgálatot, majd bekötni a vénás infúziót.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait