Szív- és érrendszeri betegségek

A szív- és érrendszeri megbetegedések évente 17,3 millió halálesetet okozva világszerte vezető haláloknak számítanak. A malária, a HIV/AIDS és a tuberkulózis miatt bekövetkezett halálesetek együtt nem teszik ki ennek a számnak még a negyedét sem. Téves az az elképzelés is, miszerint az idősebb korosztály, és főként a férfiak a veszélyeztetettek, napjainkban a nők és a fiatal generáció egyaránt a betegség célpontjai. A szívbetegségek Magyarországon...

A szív- és érrendszeri megbetegedések évente 17,3 millió halálesetet okozva világszerte vezető haláloknak számítanak. A malária, a HIV/AIDS és a tuberkulózis miatt bekövetkezett halálesetek együtt nem teszik ki ennek a számnak még a negyedét sem. Téves az az elképzelés is, miszerint az idősebb korosztály, és főként a férfiak a veszélyeztetettek, napjainkban a nők és a fiatal generáció egyaránt a betegség célpontjai. A szívbetegségek Magyarországon a halálozások csaknem 50 százalékáért felelősek. Ilyen a szívinfarktus, a szívelégtelenség, a szívritmuszavar, a szívbillentyűk megbetegedése, de ide tartozik amagas vérnyomásis, nem beszélve közvetlen következményeikről, melyek közül talán a legsúlyosabb a stroke. Hazánkban évente mintegy 42.000 ember kap stroke- ot, ami után minden harmadik beteg azonnal, minden hatodik egy éven belül meghal. A túlélő betegek többsége tartós ápolásra szorul, maradandó egészségkárosodásukon túl az elszenvedett stroke a család és a nemzetgazdaság számára is jelentős terhet jelent - éves kezelési és ápolási költségük elérheti a 40 milliárd forintot.

A szív világnapjaA szív világnapja

A szélütésnek több formája is ismert. Az egyik igen gyakori típus, a kardiogén stroke, amiről akkor beszélünk, ha a rendszertelen szívverés talaján a szívben képződő vérrög az agyba kerül, és elzárva egy agyi eret, agyi katasztrófát idéz elő. A szívbetegségek következtében az ember fizikai teljesítőképessége romlik, fáradékony, gyenge lesz, súlyosabb esetben élethosszig tartó ápolásra szorul, és életkilátásai is romlanak. Ma már a legtöbb esetben korszerű terápiák állnak rendelkezésre a szívbetegségek kezelésére. A vérnyomás csökkentésére olyan gyógyszereket használhatunk, amelyek hatásosak, biztonságosak és hosszú távon is képesek a célértékek fenntartására. A kombinációs készítmények pedig szükség esetén tovább segítik a betegeket abban, hogy minél kevesebb tabletta bevételével, kihagyások nélkül maradhassanak a felírt terápián. Szívritmuszavar esetén szükséges lehet véralvadásgátló gyógyszer alkalmazása, amelyet az oly súlyos következményekkel járó szélütés megelőzése érdekében kell alkalmazni. Ma már hozzáférhetőek olyan modern véralvadásgátló készítmények, melyek alkalmazása kevesebb szövődménnyel jár, és több szélütést képesek megelőzni, mint a hagyományos terápiák.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait