Stroke: elérhető a védelem

A stroke nem gyógyítható betegség, viszont kialakulása megelőzhető az életmód változtatásával és gyógyszeres kezeléssel. A kutatások azt is bizonyították, hogy a vas- és káliumszintre való odafigyelés szintén segít elkerülni a szélütést.

A stroke nem gyógyítható betegség, viszont kialakulása megelőzhető az életmód változtatásával és gyógyszeres kezeléssel. A kutatások azt is bizonyították, hogy a vas- és káliumszintre való odafigyelés szintén segít elkerülni a szélütést.

Ugyan az életkor növekedésével megnő a stroke kialakulásának veszélye, ennek ellenére ez a betegség nem csak időseket érint: az ezzel szembesülő emberek körülbelül egynegyede 60 év alatti. A probléma előfordulása 25 százalékkal magasabb a férfiak, mint a nők körében, és ismert az is, hogy rizikóját egyes betegségek is növelhetik.

Segít a vas és a kálium

A stroke kisebb eséllyel végzetes azoknál a nőknél, akik menopauzájuk után magasabb káliumtartalmú ételeket fogyasztanak ? derül ki az amerikai szívgyógyászati egyesület Stroke című szaklapjában megjelent tanulmányból. A 90 ezer nő adatait elemző kutatás szerint azoknál, akik a legtöbb káliumot fogyasztották, 10 százalékkal kisebb volt a korai elhalálozás esélye. Akik több káliumot fogyasztanak, eleve 12 százalékkal ritkábban érte szélütés és esetükben 16 százalékkal ritkább volt az átmeneti agyi keringési zavar is. Ez leginkább azzal magyarázható, hogy a kálium-fogyasztás csökkentheti a vérnyomást. A WHO ajánlása szerint káliumból legalább napi 3510 milligrammot kell fogyasztani. Figyelni kell a megfelelő vasbevitelre is, a vashiány ugyanis szintén komoly rizikófaktor. Ilyenkor nagyobb eséllyel alakul ki szélütés, lévén ha nincs elegendő vas a szervezetben, akkor a vérlemezkék tapadósabbá válnak és könnyebben alakítanak ki vérrögöket. Minderre a londoni National Heart and Lung Institute kutatói világítottak rá: vizsgálataikból kiderült, hogy azok, akiknek szérum vasszintje viszonylag alacsony volt (6 mmol/l), kétszeres eséllyel kaptak szélütést, mint azok, akiknél a vasszint a normál tartományba (7-27 mmol/l) tartozott.

Ezek egy része az életmóddal van összefüggésben, de emellett már bizonyított az is, hogy a családban előforduló agyi érbetegség szintén növeli a rizikót. Utóbbiakból az is következik, hogy a szélütés kialakulásában szerepet játszó tényezők egy részére az embereknek lehet ráhatása, míg a másikra nem.

A jó hír az, hogy a befolyásolható tényezők csökkentésével drasztikusan csökkenthető a stroke kockázata. Azoknak, akiknél már előfordult stroke, különösen figyelniük kell a prevencióra, lévén esetükben egy újabb szélütés kockázata tízszeresére nő.

Magát a megelőzést több módon is segíteni lehet. Az egyik ilyen módszer az úgynevezett antiaggregációs kezelés, ami gyógyszeresen és a műtéti beavatkozással is lehetséges. A gyógyszeres kezelésen azoknak is érdemes elgondolkodniuk, akiknek korábban szélütésük ugyan még nem volt, de TIA-n már átestek. Utóbbi a transiscaemias attack rövidítése, és olyan átmeneti vérhiányos rohamot jelent, ami tulajdonképpen egy "mini stroke". Ezt azért lehet fontos, mert az új kutatások már bizonyították, hogy az ilyen terápiák jelentősen csökkentik a stroke kialakulásának rizikóját azoknál, akik az előzőekben már átestek valamilyen agyi történésen.

Ha a baj mégis megtörténik, illetve a tünetek alapján fölmerül ennek gyanúja, akkor azonnal mentőt kell hívni. Ez azért fontos, mert a szélütés utáni első órák a túlélés és a maradandó károsodások elkerülése szempontjából nagyon fontosak. Ilyenkor az érintetteket mihamarabb stroke centrumokba kell szállítani, ahol megtörténhet szakszerű ellátásuk. Így lesz a legnagyobb esélyük arra, hogy a szélütésből szövődmények nélkül épüljenek fel.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait