Odafigyeléssel elkerülhető a stroke

Ismerjük az ellenséget? A pitvarfibrilláció és a magasvérnyomás-betegség a stroke két legfontosabb kockázati tényezője. A magas vérnyomás korszerű készítményekkel már kiválóan karban tartható, pár éve pedig már a pitvarfibrilláció okozta stroke megelőzésben is fölvehetjük a küzdelmet innovatív, ?okos gyógyszerekkel?. Azt, hogy ezek az innovatív véralvadásgátló szerek életet menthetnek, jól mutatja, hogy megelőző kezelés...

Ismerjük az ellenséget? A pitvarfibrilláció és a magasvérnyomás-betegség a stroke két legfontosabb kockázati tényezője. Amagas vérnyomáskorszerű készítményekkel már kiválóan karban tartható, pár éve pedig már a pitvarfibrilláció okozta stroke megelőzésben is fölvehetjük a küzdelmet innovatív, ?okos gyógyszerekkel?. Azt, hogy ezek az innovatív véralvadásgátló szerek életet menthetnek, jól mutatja, hogy megelőző kezelés nélkül húsz betegből egy szenvedhet el stroke eseményt évente. Szív- és érrendszeri betegségek, súlyfelesleg, zsíranyagcsere-zavar, cukorbetegség, dohányzás, stresszes mindennapok, fizikailag kevésbé aktív élet ? csak néhány tényező azok közül, amelyek növelik a stroke kockázatát. Különösen akkor van ez így, ha ezek együtt fordulnak elő. A legnagyobb kockázatot minden esetben a szív- és érrendszeri betegségek jelentik, leginkább pedig azoknak a pácienseknek kell figyelniük, akik magas vérnyomással, vagy pitvarfibrillációval küszködnek. Utóbbi az egyik legveszélyesebb kockázati tényező, és egyben a leggyakoribb szívritmuszavar. A betegség a magyar lakosság több mint 1 százalékát, azaz több mint 100 ezer diagnosztizált pácienst érint, a nem diagnosztizált betegekkel együtt ez a szám pedig elérheti a 200 ezer főt is. A pitvarfibrilláció okozta stroke megelőzésére pár éve már a magyar betegek számára is elérhetőek azok az új típusú antikoaguláns gyógyszerek, amelyek klinikai vizsgálatokban a hagyományos kezeléshez képest jelentősen csökkentették az agyi katasztrófák és a testszerte előforduló érelzáródások kockázatát. Ezek az innovatív, ?okos gyógyszerek? olyan véralvadásgátlók, amelyek nemcsak kiemelkedő hatékonyságúak, hanem nagy előnyük az is, hogy mellettük nem kell a véralvadás szintjét monitorozni. Emellett kevésbé kell étel- és gyógyszer-interakciókra számítani, így alkalmazásuk a betegek számára jelentős előnyöket kínál a jelenlegi, rutin kezeléshez képest. shutterstock_177782060 A magas vérnyomás megfelelő kezelése a másik fontos kockázatcsökkentési lehetőség, ez akár 40 százalékkal is mérsékelheti a stroke kialakulásának valószínűségét. Hála a gyógyszeripar innovációinak, ma már erre is van számos lehetőség. Azoknál, akik krónikus vesebetegséggel is küzdenek, kiemelten fontos a vérnyomás szoros ellenőrzése és a célvérnyomás elérése. A kockázat csökkentéséhez ugyancsak nélkülözhetetlen a rendszeres testmozgás, a megfelelő testsúly elérése, a stressz mérséklése, a koleszterin- és a vérzsírszintek normalizálása, a sófogyasztás minimalizálása. Ezek mind-mind segíthetnek abban, hogy megelőzzük a stroke kialakulását. A stroke tüneteinek felismerését videónk is segíti. Másik kisfilmünk a szélütés kockázatát növelő pitvarfibrilláció okait és tüneteit mutatja be.


Intő tünetek

A stroke leggyakoribb tünetei lehetnek a hirtelen fellépő arc aszimmetria, a féloldali végtaggyengeség, a hirtelen bekövetkező beszéd- és/vagy látászavar (például kettős látás, látótér-kiesés és látásvesztés). Ezek a tünetek felléphetnek együttesen és külön-külön is, átmeneti és maradandó jellegűek egyaránt lehetnek. Ha ilyesmit érzékelünk, azonnal mentőt kell hívnunk. Ez azért kulcsfontosságú, mert a tünetek kezdetétől számított 4,5 órán belül kezdett vérrögoldó kezeléssel a stroke kimenetele nagyban enyhíthető. Azaz nem szabad arra várni, hogy a tünetek esetleg maguktól elmúljanak, azonnal orvosi segítséget kell kérnünk.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait