Megóvható a szív

Az infarktus, a stroke és a perifériás keringési elégtelenség kockázata nem csak azoknál lehet magas, akik életmódjukkal tesznek is ezért, hanem azoknál is, akik genetikailag magas koleszterinszinttel élnek. A veleszületett adottság miatti rizikó egyedül gyógyszeresen csökkenthető, azzal lehet megelőzni a gyakran fiatal korban jelentkező tragédiákat. A nagy gond az, hogy a betegségről az érintettek sokszor nem is tudnak.

Az infarktus, a stroke és a perifériás keringési elégtelenség kockázata nem csak azoknál lehet magas, akik életmódjukkal tesznek is ezért, hanem azoknál is, akik genetikailag magas koleszterinszinttel élnek. A veleszületett adottság miatti rizikó egyedül gyógyszeresen csökkenthető, azzal lehet megelőzni a gyakran fiatal korban jelentkező tragédiákat. A nagy gond az, hogy a betegségről az érintettek sokszor nem is tudnak.

A SZÍVSN országos betegegyesületet öt év hozták létre betegek és diplomás szakdolgozók, jelenleg pedig ez az egyetlen olyan betegszervezet, melyet egészségügyi szakemberek az érintettekkel együtt irányítanak ? tudjuk meg Bernáth-Lukács Zsuzsannától, az egyesület elnökétől. Az Astellas díjas diplomás ápoló elmondta, hogy az egyesület tanácsadó testületében tíz olyan páciens van, aki különböző szívbetegségekkel él: ők saját élettörténeteiken, tapasztalataikon keresztül tudják kialakítani az érdekvédelmet.

?Ez nagyon fontos, mert a magyarországi szívbetegeknek nincs érdekvédelme, nem is tudnak egységesen fellépni. Így viszont rá lehet világítani mindazokra a problémákra, amelyek a betegségekből adódnak. Rá tudnak mutatni arra, hogy melyek azok a dolgok, amelyek az egészségügy különböző területéről hiányoznak, és nem a pénz miatt. Itt arra gondolok, hogy sok a szervezési probléma, de sokan a gyógyszerelési, életmódbeli kérdésekkel sincsenek tisztában. Egyszóval a tanácsadó testület olyan hasznos dolgokra hívja fel a figyelmet, amiket be lehet építeni a mindennapokba, az érintettek kezelésébe? ? hangsúlyozza Bernáth-Lukács Zsuzsanna.

Genetikai probléma

Az egyesület legújabb kezdeményezése az FH-csoport (familiáris hypercholesterinaemia), amelynek előzménye, a Mona Lisa kampány első része tavaly szeptemberben indult, és három hónapig tartott. A névválasztás nem véletlen, lévén Leonardo da Vinci képén jól látszanak azok a tünetek, amelyek a genetikailag magas koleszterinszinttel élő emberekre jellemzőek.

Leonardo da Vinci képén jól látszanak azok a tünetek, amelyek a genetikailag magas koleszterinszinttel élő emberekre jellemzőek. Például hogy a szemzugban is megjelenik egy koleszterinnel teli sárgás lerakódásLeonardo da Vinci képén jól látszanak azok a tünetek, amelyek a genetikailag magas koleszterinszinttel élő emberekre jellemzőek. Például hogy a szemzugban is megjelenik egy koleszterinnel teli sárgás lerakódás

Például hogy a szemzugban is megjelenik egy koleszterinnel teli sárgás lerakódás, illetve hogy főleg a térdek és a könyök mentén, vagy akár a kézujjnál is megfigyelhetőek sárgás lerakódások. Előfordulhat a szemen belül, a szaruhártyán is egy olyan fehér színű körív, ami zsírral telített. Ezek mind arra utalnak, hogy az érintettek az átlagnál magasabb, születetten emelkedett koleszterinszinttel élnek. A koleszterin lerakódik az erekben, ezzel növeli a stroke és az infarktus kockázatát.

Az érintett kisgyerekek akkor is veszélyben vannak, ha nem esznek zsíros ételeket, kellőképpen mozognak, így a szakemberek esetükben mindig gyógyszerek szedését javasolják. Az ugyanakkor komoly gond, hogy ezt a betegséget nem szűrik, így sokan nem is tudnak arról, hogy veszélyeztetettek.

A probléma nem okoz fájdalmat, külön tünetei sincsenek, így senki nem gondol arra, hogy érintett lehet, ebből adódóan szűrésre sem megy el. "Ha a betegség mégis kiderül, akkor az érintettek nagy pánikba esnek: volt például olyan anyuka, aki aggódva hívott fel, nem akarta elhinni, hogy gyerekének a gyógyszerelés beállítása végett kéthetente kell vérvételre járnia, gyógyszert kell szednie. Én is csak azt tudtam tanácsolni, hogy fogadják el a szakember javaslatát és szedjék a gyógyszert, ha ugyanis ezt nem teszik, könnyen tragédia történhet. Ez pedig akkor is így van, ha mindig egészséges, diétás ételeket kap a kicsi, illetve rendszeresen sportol? ? hangsúlyozza az egyesületi elnök. Hozzáteszi, hogy mivel a betegség hátterében genetikai okok állnak, érdemes a felmenőket és testvéreket is megvizsgálni, lévén bármelyik családtag lehet érintett.

Életmentő prevenció

A prevenciót segítendő a SZÍVSN egyesület Újpesten mintaprojektet is indított: öt gimnázium huszonöt osztályában tartanak SZÍVSN órákat, amelyeken többek közt az infarktus és a stroke tüneteiről is beszélnek, mert ezeket kevesen ismerik ? ugyanakkor a diákok nagyobb eséllyel beszélnek a témáról szüleikkel, mennek el szűrővizsgálatra, illetve beszélik rá erre családtagjaikat is. Így nem 25 éves korban derül ki, ha valakinek magas a koleszterinszintje, hanem már jóval előbb. Ez azért fontos, mert az időben indított vizsgálatokkal meg lehet előzni a komoly károsodást.

A betegszervezet vezetője kiemeli, hogy a hazai szakemberek szerint Magyarországon 20 ezer érintettje van a betegségnek. Viszont ezt a becslést holland adatokra építik, miközben a magyarok genetikai háttere és életmódja miatt valószínűleg itthon több az érintett. Ez ugyanakkor nem bizonyított tény, csak a betegséggel foglalkozó szakember meglátása. Pontos adatok azért nem állnak rendelkezésre, mert hazánkban sajnos még nem készült olyan térkép, amely ki tudta volna mutatni, hogy melyik megyében, milyen településen gyakoribb az FH. Pedig egy ilyen ?térkép? nagyon hasznos lenne, mert segítené a szűrést, és a betegségből adódó tragédiák megelőzését.

Kulcsszerepben a gyógyszerek

A familiáris hypercholesterinaemiát megelőzni sajnos nem tudják, ugyanakkor a koleszterinszintet nagyban képesek csökkenteni gyógyszerekkel. Ehhez viszont fel kell ismerni az érintettséget, amelyet már egy egyszerű vérvizsgálat is segít. Az elnök kiemeli, hogy azokban a családokban, ahol már előfordult infarktus vagy stroke, esetleg tudják, hogy a szülők vagy a nagyszülők koleszterinszintje is magas volt, különösen érdemes a családtagoknak is szűrővizsgálatra menniük. Fontos, hogy az érintettek koleszterinszintmérő készüléket is beszerezzenek, és rendszeresen használják is azt. Tehát még orvosra sincs feltétlenül szükség, az ellenőrzés otthon is elvégezhető.

Szakemberhez akkor kell mindenképpen fordulni, ha az éhgyomri koleszterinszint eleve magas, vagy pedig évek során szignifikánsan emelkedik. Ilyenkor a konzultációt nem szabad elmulasztani, mert a rossz koleszterin lerakódik az erek falán, és hosszú éveken keresztül károsítja, meszes plakkokkal szűkíti azokat. Ezek a plakkok nem távolíthatók el és nem vékonyíthatók, a baj pedig akkor kezdődik, amikor egy erőteljes vérnyomáshullám hatására megrepednek, a véráram a plakk tartalmát elmozdítja és az a szív koszorúereinek, vagy éppen az agy fontos ereinek elzáródását okozza. Ezt az FH-s betegeknél megelőzni csak azzal lehet, ha valaki gyógyszerrel eleve csökkenti a rossz koleszterin értékét.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait