Hipertónia: csak a tévhitek nehezítik a kezelést

Ma már remekül kezelhető a magas vérnyomás, megvan minden ehhez szükséges gyógyszer. Viszont a megfelelő terápiát rengeteg tévhit nehezíti, sok esetben már maga a diagnózis is emiatt csúszik.

Ma már remekül kezelhető a magas vérnyomás, megvan minden ehhez szükséges gyógyszer. Viszont a megfelelő terápiát rengeteg tévhit nehezíti, sok esetben már maga a diagnózis is emiatt csúszik.

A magas vérnyomással kapcsolatban az egyik legsúlyosabb tévhit, hogy csak az időseket érintheti, fiataloknál ritkán fordul elő. Emiatt náluk gyakran nem is szűrik, lévén a többségben fel sem merül, hogy érintett lehet. Pedig ez messze nincs így, hiszen a betegség általában 35-55 éves korban kezdődik. Erre azoknak különösen nagy az esélye, akiknek édesanyja vagy édesapja is érintett: esetükben a szűrést még komolyabban kell venni, korábban kell megkezdeni.

A magas vérnyomást gyakran idős korban is elbagatellizálják arra hivatkozva, hogy ekkor a vérnyomás normálértékei magasabbak, így emelkedése teljesen természetes. Pedig ez sincs így, az értékek növekedése minden életkorban olyan problémát jelent, amelyet kezelni kell. Ez még a minimális emelkedésre is igaz. Sőt idősebb korban a minimális emelkedésnek is nagyobb a kockázata: azt már több tanulmány is bizonyította, hogy a 140 higanymilliméter feletti érték ebben az életkorban nagyobb kockázatot jelent, mint a fiataloknál.

Veszélyes tévhit az is, hogy a nyugtatószerek, vagy éppen az olyan gyógynövények, mint a fokhagyma, képesek hatékonyan csökkenteni a magas vérnyomást. Ezek erre nem alkalmasak, a vizsgálatok egyértelműen igazolták, hogy érdemlegesen nem befolyásolják a vérnyomást. Ráadásul emiatt végképp veszélyes, ha rájuk hagyatkozva valaki hanyagolja a hatékony terápiát.

hipertonia 11

Akinél már diagnosztizálták a betegséget, annak a gyógyszereket nagyon fontos rendszeresen és pontosan szednie, az értékek ugyanis csak így tarthatók karban. Fontos figyelni a testsúlyra is, lévén már néhány kilogrammnyi fogyás is csökkentheti a vérnyomást: emiatt a megfelelő gyógyszeres terápia mellett ennek is kiemelt szerepe van.

A sófogyasztást ugyancsak minimalizálni kell, amiben segíthet, ha helyette zöld fűszereket használnak, lévén azok a sóval ellentétben nem emelik a vérnyomást. Ügyelni kell a zsírbevitelre is, annak csökkentése szintén segíti az érték normál szinten tartását. A dohányzás mellőzése ugyancsak kulcsfontosságú, lévén ez a káros szenvedély az infarktus egyik fő kockázati tényezője. A leszokás már csak azért is fontos, mert az egyetlen év alatt felére csökkenti az infarktus rizikóját, függetlenül attól, hogy előtte ki mennyit cigarettázott. Ugyanígy figyelni kell a rendszeres sportolásra, lévén az jót tesz a szívnek és segíti elkerülni, illetve kezelni a túlsúlyt is.

Ha valaki mindezekre figyel, és a korszerű gyógyszereket is megfelelően szedi, jó esélye van arra, hogy állapota ne súlyosbodjon. Azt ugyanis a vizsgálatok egyértelműen igazolták, hogy amagas vérnyomáskezelése megakadályozza a hipertónia rosszabbodását, a szív megnagyobbodását és a szívelégtelenség kialakulását, csökkenti a stroke és az infarktus kockázatát. Ehhez kevésbé súlyos hipertónia esetén napi 1-2 vérnyomáscsökkentő tabletta bevétele is elegendő lehet.


Életmentő kezelés

A magas vérnyomás kezelés a súlyos szövődmények miatt is kulcsfontosságú. Azt ugyanis nem szabad elfelejteni, hogy ez a betegség a stroke és a szívrohamok egyik legfőbb oka. A kezelés eredményességét jól mutatja, hogy azokban a fejlett országokban, ahol a korszerű vérnyomáscsökkentő készítmények elérhetők, az elmúlt 20-25 évben 60 százalékkal csökkent a stroke előfordulása, a szívbetegségek pedig fele annyi emberéletet követeltek. Mindez a hatékony gyógyszereknek és a betegek terápiához való hűségének köszönhető.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait