Célkeresztben a pitvarfibrilláció

Elejét lehet venni a szívritmuszavar okozta stroke betegségnek? A pitvarfibrilláció az egyik leggyakoribb kórházi kezelést igénylő szívritmuszavar, az érelzáródásos stroke-ok hátterében leggyakrabban az ez okozta szabálytalan szívritmus áll. Mivel minden ötödik érkatasztrófa szívrendellenességekre vezethető vissza, nem kell magyarázni, miért jelent nagy előrelépést,...

Elejét lehet venni a szívritmuszavar okozta stroke betegségnek? A pitvarfibrilláció az egyik leggyakoribb kórházi kezelést igénylő szívritmuszavar, az érelzáródásos stroke-ok hátterében leggyakrabban az ez okozta szabálytalan szívritmus áll. Mivel minden ötödik érkatasztrófa szívrendellenességekre vezethető vissza, nem kell magyarázni, miért jelent nagy előrelépést, hogy ezek veszélye ?okos gyógyszerekkel? jó eredménnyel csökkenthető. Rendkívül gyakori szívritmuszavar a pitvarfibrilláció, csak Európában mintegy 6 millió embert érint. A magyar lakosság több mint 1 százaléka, azaz több mint 100 ezer diagnosztizált beteg küzd ezzel a problémával, többségük idős ember: a 60 év felettieknek 2?4 százaléka érintett, míg a 80 év felettieknek már mintegy 10 százaléka. A tényleges arány ennél nagyobb is lehet, ugyanis a becslések szerint a nem diagnosztizált betegekkel együtt az érintettek száma elérheti a 200 ezer főt is. 502620455 Pitvarfibrilláció esetén a pitvarfalban keletkező elektromos impulzusok miatt a pitvarizomzat csupán fibrillál, azaz remeg. Emiatt a pitvarokban lévő vérnek nem teljes mennyisége továbbítódik a kamrákba, hanem egy része a pitvarban marad, ott pang. Ennek a szívritmuszavarnak a legjelentősebb szövődménye, hogy a pangó vérből a szívben vérrög képződhet, mely a szívből az agyba jutva stroke-ot, míg más szervhez érve testszerte érelzáródásokat okozhat. A pitvarfibrilláló betegek esetében ötször nagyobb a stroke kockázata, mint az átlagnépességben, ezért ők ? a prevenciós terápia részeként ? rendszeres véralvadásgátlásra szorulnak. 504563993 A pitvarfibrilláció okozta stroke megelőzésére három éve a betegek számára már Magyarországon is elérhetőek azok az új típusú orális antikoaguláns gyógyszerek, amelyek jóval hatékonyabbak a korábbiaknál. Előnyük a kiemelkedő hatásosság mellett a nagyobb biztonságosság és az, hogy nem kell a véralvadás szintjét folyamatosan monitorozni, valamint kevésbé kell étel- és gyógyszer-interakciókra számítani. Így alkalmazásuk a betegek számára jelentős előnyöket kínál a jelenlegi kezeléshez képest. Ezeket a készítményeket már a világ számos országában használják azért, hogy megelőzzék velük a stroke-ot. Az orvos-szakmai irányelvek ma már egyértelműen előnyben részesítik ezeket a gyógyszereket a hagyományos véralvadásgátló kezelésekkel szemben. A pitvarfibrilláció veszélyeire videónk is felhívja a figyelmet. Másik kisfilmünk a pitvarfibrillációt, a vérrög és a szélütés kialakulását mutatja be szemlételesen.


Végzetes ritmuszavar

A stroke a fejlett országokban a szívbetegségek és rosszindulatú daganatok után a harmadik leggyakoribb halálok. A betegek száma évről évre nő, Magyarországon évente 40?50 ezer ember lesz érintett. A betegség súlyosságát mutatja, hogy kimenetele gyakran végzetes. Statisztikai adatok alapján minden harmadik beteg azonnal, minden hatodik pedig az első éven belül meghal. A pitvarfibrilláció, mint a stroke-hoz vezető egyik leggyakoribb ok azért különösen veszélyes, mert a legtöbben nem is tudják, hogy szívritmuszavaruk van. Emiatt nem is gondolnak arra, hogy betegségük növeli a stroke kialakulásának kockázatát. Vannak azonban figyelmeztető jelek, amelyek a pitvarfibrilláció jelenlétére utalhatnak, és melyekre érdemes odafigyelni. Ilyen a szabálytalan szívdobogás-érzés, légszomj, szédülés, mellkasi fájdalom. Emiatt fontos, hogy aki ezeket a tüneteket észleli, keresse föl kezelőorvosát.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait