Az első jeleknél lépni kell!

HáziPatika

Ugyan a mini-stroke után nem feltétlen érződnek azonnali, komoly tünetek, az intő jelekre figyelni kell. A kutatásokból kiderül, hogy az időben megkezdett kezelés egyértelműen segíti a későbbi tragédiák megelőzését.

Ki hajlamos a stroke-ra?

Annak hátterében, hogy a stroke előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladásával nő, leginkább az áll, hogy kockázatát a szív egyes rendellenességei, például az infarktus és a ritmuszavar növelik, illetve háttérben gyakran állérelmeszesedésmiatt kialakuló érszűkület, ami idősebb korban értelemszerűen gyakoribb. Emellett a kockázatot az is növeli, hogy sokan nem veszik komolyan az első jeleket, és kivárják, míg komolyabb stroke jelentkezik.

A stroke után azonnal lépni kell, idős néni, öregkor, klimax, változókor, öregedés, menopauza, A stroke világnapja okosgyógyszer stroke sztrók szélütés pitvarfibrilláció agyi érbetegség
Stroke esetén a legfontosabb a gyors felismerés és kezelés

Erről korábban a kanadai Calgary Egyetem kutatói számoltak be, akiknek vizsgálatából kiderült, hogy sok olyan érintett, aki enyhe agyi érbetegségen, úgynevezett mini-stroke-on esett át, elmulasztja az orvoshoz fordulást és így a kezelés megkezdését amiatt, mert ugyan lett maradandó fogyatékossága, állapotát még jónak tartja.

A pitvarfibrilláció nagyban növeli a stroke kockázatát

A stroke tünetei nőknél

Stroke-ja gyakorlatilag bárkinek lehet bármilyen életkorban. A statisztikák szerint viszont a 18 és 40 év közötti nőknél gyakoribb, mint a hasonló korú férfiaknál. Érdemes tisztában lenni hát az alábbiakkal.

Mivel a pitvarfibrilláció nagyban növeli a stroke kockázatát, a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Stroke Társaság közös kampányt indított annak érdekében, hogy erre felhívja az emberek figyelmét. Komoly hangsúlyt fektetnek arra, hogy a jeleket mindenki észlelje és komolyan vegye, rögtön orvosi segítséget kérjen, a szélütésnek pedig ne adjon esélyt.

Pedig a CT-vizsgálatokból kiderült, hogy néhány beteg agyi érszűkülettől, mások folyamatos vagy súlyosbodó tünetektől szenvednek. Az ilyen rendellenességeket tapasztalóknál több mint kétszer magasabb annak kockázata, hogy újabb stroke következik be a mini-stroke után. A stroke tudományos folyóiratban publikált tanulmányból kiderül az is, az érintettek 15 százalék olyan egészségkárosodást szenvedett, ami akár az autóvezetésben is korlátozta őket. Ráadásul azáltal, hogy a kezelést ennek ellenére sem kezdik meg, nagyban nő annak esélye, hogy következő szélütésük végzetes legyen.


Segít a stroke gyors felismerése

Súlyos esetekben az orvosok hatékony gyógyszerekkel, például szöveti plazminogén aktivátorokkal próbálják helyreállítani az agyi vérkeringést, de a kutatások már alátámasztották azt is, hogy ezek a készítmények egyes enyhe agyi érbetegségek, így például az átmeneti vérellátási zavarok esetében is sikerrel használhatók.

A kanadai egyetem kutatási eredménye szerint a kezelt páciensek 80 százalékkal kisebb eséllyel szenvedtek később súlyosabb sérülést. A kutatás tehát újból megerősítette azt: a mini-stroke és a stroke gyors felismerése és kezelése jelentősen csökkenti a kiújulás kockázatát, illetve javítja a betegség kimenetelét.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait