Rosszabb helyzetben a magyar betegek

Irreálisan magas adóterhek sújtják a magyar gyógyszergyárakat, míg a betegek csak a legújabb innovatív terápiák egy részéhez férhetnek hozzá. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) szorgalmazza, hogy az állam legalább a visegrádi országok átlagára emelje fel a gyógyszerkassza keretét.

Az áprilisban megválasztott kormány már első nyilatkozataiban is egy demográfiai súlypontú kormányzás képét festette le a következő négy évre. Ahhoz azonban, hogy a népességfogyást legalább lassítani lehessen, a családtámogatások és a gyermekvállalásra ösztönző intézkedések mellett a súlyos strukturális és finanszírozási problémákkal küzdő egészségügyhöz is hozzá kell nyúlni. A várható élettartam Magyarországon átlagosan öt évvel alacsonyabb, mint az Európai Unióban, ezért a 26 kutatás- és fejlesztésorientált gyógyszeripari vállalatot tömörítő Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) azt javasolja, hogy a halálozási arány csökkentése is legyen kiemelt területe a demográfiai súlypontú kormányzásnak. Ehhez szerintük elengedhetetlen a hazai gyógyszerkassza bővítése, valamint a legújabb, innovatív gyógyszerek támogatásba fogadása. 

Mi az innovatív gyógyszer, és hogyan fejlesztik?

Innovatívnak nevezzük, ha egy új fejlesztést hozunk létre vagy egy új ötletet valósítunk meg. A gyógyszeriparban sincs ez másként: a gyógyszergyártásban is azt tekintjük innovatívnak, ami a betegek számára új terápiás vagy diagnosztikai lehetőségeket tár fel. Kattintson a részletekért!

A visegrádi átlagot kellene elérnünk

A magyar gazdaság a tavalyi évben négy százalékkal növekedett, ami az egészségügyi kiadások emelkedésében is megmutatkozott. A nettó gyógyszertámogatási kiadások azonban nem követik ezt a trendet, sőt GDP-arányosan a visegrádi országok közül egyedül hazánkban csökkent ez a mutató - mondta el Dr. Holchacker Péter, az AIPM igazgatója. A visegrádi országok közül 2010-ben a szlovák állam fordította GDP-arányosan a legtöbbet, 1,6 százalékot a gyógyszerek finanszírozására, ekkor a magyarok nagyjából a csehekkel együtt a GDP 1,25 százalékát költötte erre. Nálunk 2011-től, a Széll Kálmán Tervben foglalt gyógyszerkiadási megszorításokkal kezdett zuhanni a mutató, jelenleg a magyar támogatások a GDP 1,1 százalékát sem érik el. 

Gyógyszerköltések nemzetközi összehasonlításban (forrás: AIPM)
Gyógyszerköltések nemzetközi összehasonlításban (forrás: AIPM)

A visegrádi átlagot (nagyjából 1,2 százalékot) egyébként a lengyelek húzzák le drasztikusan, akik még nálunk is kevesebbet, a GDP nagyjából 0,8 százalékát különítik el erre a célra, ám az elmúlt években még náluk is emelkedett némileg a gyógyszerköltésre fordított összeg. Összességében a magyarországi gyógyszerköltések az elmúlt tíz évben alig nőttek, reálértékben pedig a tíz évvel ezelőtti szint alatt vannak. Eközben ráadásul a gyógyszeripari terhek megnégyszereződtek, ami ellehetetleníti a kormányzat által elvárt innovációt - hangsúlyozta az igazgató.

Szerinte a magyar gazdaság fejlődése is lehetővé tenné, hogy a gyógyszerköltéseket legalább a V4 országok nettó gyógyszerkiadásának reálértéken számolt átlagára emeljük, és az a későbbiekben is követhetné a GDP bővülésének arányát. Hozzátette: fontos lenne a gazdasági válság idején bevezetett, ám nagyrészt azóta is élő adóterheket racionalizálni.

Lassan jutnak el hozzánk az új készítmények

Nemcsak ebben vagyunk elmaradva a visegrádi országoktól, az új terápiákhoz is sokkal később juthat hozzá egy magyar beteg, mint egy cseh vagy szlovák. Magyarországon legutóbb két éve volt érdemi gyógyszerbefogadás, miközben a V4-es országoknál ez körülbelül fél évet vesz igénybe - az átlagos befogadási idő Szlovákiában 180, Csehországban pedig 165 nap. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által törzskönyvezett készítmények kevesebb mint 40 százaléka juthat el így a magyar betegekhez. Az AIPM javasolja továbbá a gyorsabb, rugalmasabb és kiszámíthatóbb gyógyszerár-támogatási rendszer kialakítását, különös tekintettel a régóta húzódó, már eldöntött befogadások kihirdetésére, valamint a jelenleg meglévő adminisztratív és technikai akadályok lebontására.


Jelenleg mintegy 70 innovatív gyógyszer és terápiás eljárás van Magyarországon társadalombiztosítási várólistán, melyek többek közt a sclerosis multiplex, az asztma, a szívelégtelenség, más szív- és érrendszeri problémák, a gyomor-, vastagbél-, emlő- és tüdőrák meghatározott altípusainak terápiájában jelentenek segítséget - magyarázta Dr. Holchacker Péter. Emellett azonban kiemelt számú klinikai kutatást futtatnak Magyarországon az innovatív gyógyszergyártó cégek, évente pedig 17-20 ezer beteg jut hozzá olyan készítményhez, amely még klinikai programban fut, de sokak számára az egyetlen reményt jelentheti a gyógyulásra.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait