Ha a családja is elfordul a rákbetegtől

Élete egyik legnagyobb küzdelme elé kerül az ember, amikor rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála. Az orvosok és a kezelések mellett azonban a család és a barátok támogatása is kulcsfontosságú ahhoz, hogy győztesen kerülhessen ki ebből a harcból.

Nehéz előre megjósolni, hogy milyen reakciót vált ki egy emberből, ha megtudja: rákot diagnosztizáltak nála.
A szörnyű hírre letargia, düh vagy akár kétségbeesés is úrrá lehet a páciensen, holott fontos lenne, hogy hideg fejjel tudja átgondolni a helyzetét. Egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk vele, hogy az orvos hogyan tudja a lehető legkíméletesebben közölni a diagnózist, mellyel felkészítheti betegét az előtte álló megpróbáltatásokra. Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy az onkológus milyen módon önthet erőt páciensébe, illetve milyen tanácsokat adhat annak érdekében, hogy az a saját kezébe vehesse a gyógyulását.

Vigyázzunk, honnan tájékozódunk!

Hogyha már megvan az eredmény, és bebizonyosodott, hogy rosszindulatú daganat miatt kell kezelni a páciensét, a legfontosabb a hiteles és tárgyilagos tájékoztatás. Igyekezni kell pozitív irányba terelni a beszélgetést, a különböző terápiák eredményessége reményében. A gyógyulás reményét maximálisan meg kell hagyni - mondta el a Házipatikának Dr. Máthé Csaba onkológus. Kiemelte azonban: nem szabad a megnyugtatás kedvéért sem téves információkkal hitegetni, ez ugyanis megrendítheti a beteg orvosba vetett bizalmát, és a jól bevált gyógykezelésektől eltávolodva különféle kuruzslók kétes hatású kezelései felé terelheti.
Rengeteget árthatunk a betegnek, ha magára hagyjuk a legnehezebb pillanatokban
Rengeteget árthatunk a betegnek, ha magára hagyjuk a legnehezebb pillanatokban
Márpedig a beteg hozzáállása kulcsfontosságú a saját gyógyulása érdekében, az onkológus szerint fontos tudatosítani: fel kell, hogy vegye a kesztyűt, és küzdjön a betegség ellen, hiszen ha minden lehetőséggel élünk, van esélyünk a gyógyulásra. "A jelenleg elérhető leghatékonyabb kezelést kell biztosítanunk a betegnek, illetve lehetséges, hogy akad valami újfajta, még kísérleti stádiumban levő gyógyszer, amely jó esélyekkel kecsegtet.
Mindez persze csupán a beteg beleegyezésével vehető igénybe, nem lehet és nem is szabad ráerőltetni a gyógymódot" - emelte ki Máthé Csaba. Ahhoz azonban, hogy a páciens a lehető legjobb döntést meghozhassa, tisztában kell lennie a betegség számos aspektusával. Sajnos a hazai statisztikák azt mutatják, hogy a magyar ember egészségügyi műveltsége az EU-s átlag alatt van, tanácsos így az érintetteknek alaposan utánaolvasni az adott daganat viselkedéséről és a gyógymódokról.
Nem mindegy persze, hogy milyen forrást használ, az internet ugyanis hemzseg a forrásmegjelölést nélkülöző tanulmányoktól, önjelölt orvos-bloggerektől és kétes hatású gyógymódoktól. A baj az, hogy a tapasztalatok szerint éppen ezekre a legkönnyebb ráakadni, ráadásul sokszor kecsegtetőbb mondanivalóval bírnak a földhözragadt, de hiteles dokumentációknál. Hajlamosabbak így a hozzá nem értők ezeknek a forrásoknak igazat adni. "Sokszor én is szoktam betegtájékoztató nyomtatványokat, kiadványokat adni, melyet otthon aztán átolvashatnak. Emellett mindig azt tanácsolom, hogy a döntés meghozatala előtt üljön le, és beszéljen a családdal is, vagy akár kérje ki másik szakember véleményét" - hangsúlyozta az onkológus.

Nem kell egyedül végigcsinálni

A diagnózis okozta sokk feldolgozásáért tanácsos pszichológus segítségét is igénybe venni, de a beteg vallási és világi szemléletének függvényében lelkészhez is fordulhat belső egyensúlya helyreállításáért. Rendkívül káros hatással lehet az izoláció, amelyet bizonyos esetben a beteg maga idéz elő azzal, hogy az állapota depresszióba süllyeszti és elvonul a világ elől, még a szeretteivel sem kívánja tartani a kapcsolatot. Előfordulhat ugyanakkor az is, hogy maga a család szeparálja el a beteget, mert félnek a betegségtől. Az onkológus kiemelte: a rák semmilyen formája nem ragályos, viszont rengeteget ártunk a betegnek azzal, ha magára hagyjuk és stigmatizáljuk ebben a nehéz időszakban.

A daganat típusától függetlenül ajánlott odafigyelnünk arra is, hogy mi kerül az asztalra. Főként a mediterrán étrendet javasolják, kevesebb vörös hús és sok zöldség, gyümölcs fogyasztását. A kemoterápia számos élettani hatást okozhat, megváltozhat az emésztés is, nem tanácsos ezért nehéz ételekkel terhelni a szervezetünket. Ez persze nem azt jelenti, hogy ha valamit megkíván a beteg, azt ne egye meg, hiszen az ízletes falatok is hozzájárulhatnak a közérzet javításához. Lényeg azonban a mértékletesség - emelte ki Máthé Csaba. "Egy általánosan egészségjavító életmódot tanácsos követni, sok testmozgással, könnyű ételekkel" - tette hozzá. Ha a beteg megőrzi egészségtudatos szemléletét és képes már a rák utáni időszakra tervezni az életét, javulnak az esélyei a gyógyulásra is.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait