Nagy áttörés jöhet a gyógyításban

HáziPatika

Komoly betegségek gyógyításában várható jelentős előrelépés a következő évtizedben. Leginkább a daganatok orvoslásának fejlődésében bíznak a legnagyobb gyógyszergyártók vezetői - derült ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) kutatásának eredményeiből.

A modern orvostudománynak köszönhetően napjainkban már sok - korábban halálos - betegség gyógyítható. A jelenlegi innovatív gyógyszerfejlesztések is azt a célt szolgálják, hogy a ma még rettegett kóroktól mindörökre megszabadulhassunk.

Mi várható a következő 10 évben?

A II. Innovatív Gyógyszeripari Körkép a gyógyszergyártás és az egészségügy jövőjét, valamint a legújabb technológiák hazai helyzetét vizsgálta. A gyógyszergyártó vállalatok vezetői a legtöbb betegséggel kapcsolatban optimisták, és komoly előrelépéseket várnak ezek gyógyításában. Úgy vélik, hogy a daganatos betegségek kezelésében szinte biztosan nagy áttörések lesznek 10 éven belül.

gyógyszerfejlesztés, gyógyszerinnováció, innovatív gyógyszerek, okosgyógyszerek, innovatív gyógyszergyártók, rákkezelés, áttörés
Nagy áttörések lesznek 10 éven belül. Fotó: iStock
Azonban nemcsak a rák, hanem számos más egészségügyi probléma terén is nagy előrelépésekre számítanak. Áttörés jöhet többek között a ritka, a mentális, a légzőszervi, az emésztőszervi, valamint szív- és érrendszeri betegségek esetén is, és várhatóan a diabétesz és az Alzheimer-kór kezelésében is új dimenziók nyílnak majd.

Több ezer új gyógyszert fejlesztenek - részletek itt!

A válaszadók szerint gyógyszeripari innovációt a gyógyszerkassza növelésével, a szakemberek itthon tartásával, valamint a klinikai kutatások ösztönzésével lehetne támogatni. Azonban a veszélyekről sem szabad megfeledkezni: a megkérdezettek leginkább a szellemi tulajdon védelmének csökkenésétől, a képzett munkaerő hiányától, valamint a gazdasági visszaeséstől tartanak. Ezeken kívül az álhírek, a környezeti változások (globális felmelegedés) és a személyes adatokkal történő visszaélések is bizonytalanabbá teszik a gyógyszeripar jövőjét.

Fontos a technológiai fejlődés

A II. Innovatív Gyógyszeripari Körkép azt is vizsgálta, mely technológiák milyen mértékben befolyásolják az innovatív gyógyszeripar fejlesztéseit a következő 10 évben. Az eredmények alapján a személyre szabott orvoslás, a célzott terápiák, a big data, valamint a sejt-, szövet- és génterápiák számítanak a legmeghatározóbb jövőbeni technológiáknak. Azonban a mesterséges intelligenciának és a 3D nyomtatásnak is nagy szerepe van gyógyszerfejlesztésben.


A technológiák hazai helyzetéről pedig úgy válik, a nemzetközi szinthez képest kissé le vagyunk maradva - leginkább a robotika, a sejt- és szövetterápiák, valamint a nanomedicina területén.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait