Új okok állhatnak a depresszió hátterében

Génjeinknek is szerepe van a stressz depressziót kiváltó hatásában ? erre az eredményre jutott a Nemzeti Agykutatási Programban dolgozó MTA-SE Neuropszichofarmakológiai és Neurokémiai kutatócsoport. Eredményeik új kezelési módok kidolgozását is segíthetik.

Génjeinknek is szerepe van a stressz depressziót kiváltó hatásában ? erre az eredményre jutott a Nemzeti Agykutatási Programban dolgozó MTA-SE Neuropszichofarmakológiai és Neurokémiai kutatócsoport. Eredményeik új kezelési módok kidolgozását is segíthetik.


Az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában publikált cikkben a kutatók arról számolnak be, hogy igazolták a galanin nevű, 30 aminosavból álló agyi neuropeptidet és receptorait kódoló gének szerepét a depresszió kialakulásában. Mindezt több ezer személy génállományának, hangulatának és az őket érő stressz mértékének analízise nyomán állapították meg. Eredményeik megnyitják az utat a jelenleg használt antidepresszánsoknál hatékonyabb gyógyszerek kifejlesztése felé.

?Már az utóbbi években felmerült annak gyanúja, hogy a depresszió kiváltó okával kapcsolatos tudás, amely alapján a gyógyszereket is kifejlesztették, csak töredéke, esetleg mellékvágánya a valóságnak. A kutatók közül sokan elfogadták, hogy a háttérben álló eseményeket esetleg nem is ismerjük. Az mindenesetre bizonyos, hogy nem úgy, nem ott, és nem akkor vannak jelen, mint gondoltuk? ? mondja dr. Bagdy György, a Semmelweis Egyetem Gyógyszerhatástani Intézetének igazgatója.


Új utak nyílhatnak meg

A friss közleményben a ?from bedside to bench to bedside? stratégiát alkalmazták, melynek során humán, klinikai eredményekből indultak ki. A kutatás során 2500 hazai és manchesteri személy génmintáját, élet-stressz előzményeit, depresszióval és szorongással kapcsolatos tüneteit és háttéradatait vették fel és elemezték az unió által támogatott NewMood konzorcium keretében megkezdett munkában. Jelenleg hat munkatárs foglalkozik a populációgenetikai minták további analízisével és statisztikai elemzésével.

?Eredményeink közül a legizgalmasabb, hogy a galanin és három receptorának génvariációi egyaránt asszociációt mutatnak a depresszióval, de csak azokban a személyekben, akik korábban súlyos stresszt éltek át. Külön vizsgáltuk a gyerekkori és az elmúlt év súlyos negatív életeseményeinek hatását. Az előbbivel a galanin-1-es receptor, az utóbbival a galanin-2es és 3-as receptor génvariációi mutatnak szorosabb asszociációt. Ezek a receptorok tehát ígéretes új gyógyszercélpontok? ? fejtette ki dr. Bagdy György.


Tömegeket lehetne gyógyítani

A kutatás jelentőségét aláhúzza, hogy az Európai Unió felmérése szerint a központi idegrendszer betegségei jelentik a legnagyobb terhet a társadalomnak. Ezen belül a hangulatzavaroké, elsősorban az unipoláris depresszióé a vezető szerep, amely a WHO előrejelzése szerint 2030-ra a lista élére kerül, megelőzve többek között a szívinfarktust és a közlekedési baleseteket is. Előfordulása a lakosság körében mintegy 15 százalékos, ami azt jelenti, hogy átlagosan minden ötödik-hatodik ember hangulata élete során legalább egy perióduson át olyan mértékben romlik, hogy a klinikai depresszió súlyosságát is eléri.

Jelenleg annak ellenére, hogy viszonylag hatékony gyógyszerek állnak rendelkezésre a depresszió kezelésére, a betegeknek csupán 50 százaléka mutat javulást az első antidepresszáns kezelés után, ez is csak hetekkel később jelentkezik. Éppen ezért tűzte ki célul az új hatásmechanizmusú, a jelenlegitől eltérő támadáspontú antidepresszív gyógyszerek felfedezését Semmelweis Egyetem Gyógyszerhatástani Intézetében működő munkacsoport. Egyfelől folytatják az új célfehérjék keresését, másrészt minél hamarabb meg szeretnének győződni arról, hogy a jelenlegi antidepresszánsok biztos nem hatnak a galanin rendszer egyes elemeire. Ha ez utóbbi bebizonyosodik, esetleg partnereket keresnek a galanin rendszerre ható potenciális gyógyszermolekulák fejlesztésére.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait