Kezeléskor fókuszban az életritmus

A korszerű gyógyszerek másképp hatnak, mint a régiek

A korszerű gyógyszerek másképp hatnak, mint a régiek

A depresszió mára világjárvány lett, az Egészségügyi Világszervezet előrejelzése szerint 2020-ra a második leggyakoribb munkaképesség-csökkenést okozó betegség lesz. Hála a gyógyszeripari fejlesztéseknek, a depresszió ma már hatékonyan kezelhető olyan korszerű készítményekkel, amelyek a biológiai ritmusra vannak hatással.

Egyre több embert érint a depresszió a mai világban, férfiakat, nőket, fiatalokat, időseket, szellemi és kétkezi munkából élőket egyaránt. Ha nem kezelik, tönkreteszi az érintettek életét, kapcsolatait, ellehetetleníti a munkájukat, arról nem is beszélve, hogy a betegek végső esetben akár öngyilkosságot is elkövethetnek. Utóbbi nem túlzás, a statisztikák szerint az öngyilkosságok 80 százalékának hátterében a depresszió áll.

depresszióA betegség kialakulásához a legújabb kutatások szerint a veleszületett hajlamon túl nagymértékben hozzájárul a mai világ rohanó tempója, rendszertelensége, a negatív életesemények, a folyamatos stressz. Mindezek felborítják, megzavarják az emberek napi életritmusát, aminek komoly szerepe van a depresszió kialakulásában, így annak helyreállítása a betegségből való felépüléshez is szükséges.

Maga a kezelés rendszerint többrétű, de gerincét az antidepresszánsként emlegetett depresszióellenes gyógyszerek adják. Ezeket meg kell különböztetni a nyugtató-szorongásoldó készítményektől, mert azok nem hatnak a depresszióra, ráadásul függőséget okozhatnak, míg az antidepresszánsok nem. Sőt hosszú távon alkalmazva kivédik a depresszió visszatérését.

Fontos tudni, hogy ezen a téren hatalmas volt a fejlődés az elmúlt időszakban. Hála ennek, a 20 évvel ezelőtt oly népszerű szerotonin anyagcserére ható szereken túl ma már megjelentek korszerűbb készítmények is. Utóbbiak már a biológiai ritmust veszik célba a depresszió hatékony kezelése során, és kedvezőbbek többek közt a szexuális mellékhatások tekintetében is. Mivel a tüneteket ? beleértve az örömképesség hiányát is ? szélesebb körben enyhítik, a betegeknek esélyt adnak arra, hogy visszanyerjék régi életüket, önmagukat. A gyógyszerszedés pontos beállítását, valamint a kezelési időtartam meghatározását minden esetben pszichiáter szakorvosra kell bízni, a terápiát ő tudja fölépíteni.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait