Kétszázezren küszködnek

Rengetegen szenvednek a depressziótól, pedig lehetne kezelni

Rengetegen szenvednek a depressziótól, pedig lehetne kezelni

Csak hazánkban mintegy kétszázezren küszködnek depressziós tünetekkel, közülük sokan föl sem ismerik a betegséget, korszerű kezelést pedig végképp nem kapnak. Pedig ahhoz, hogy a probléma kezelhető legyen, észre kell venni a bajt.

Sokan képtelenek arra, hogy a mindennapi pozitív érzéseket átéljék, szenvednek, mintha egy láthatatlan erő kötné őket gúzsba: ez a depresszió, amit a klinikai adatok szerint minden ötödik ember megtapasztal élete során. Magyarországon havi szinten kétszázezer ember szenved ilyen tünetektől, közülük pedig csak alig minden második áll orvosi, gyógyszeres kezelés alatt. Ennek oka, hogy ugyan a depresszió bárkit érinthet, sokan nem szívesen vesznek erről tudomást. Sőt egyenesen eltitkolják a betegséget a környezetük elől, mert úgy érzik, ha beismerik állapotukat, hátrányos megkülönböztetésnek teszik ki magukat. Emiatt a depresszió sokszor felismeretlen marad, tüneteit mással magyarázzák. Gond az is, hogy a szimptómákat sokan valamilyen élethelyzet természetes velejárójának tekintik, ezért nem fordulnak orvoshoz, nem kérnek segítséget. Sokak azért nem keresnek szakembert, mert helyzetüket reménytelennek érzik. Utóbbi azért gyakori, mert a depresszió egyik tünete éppen a reménytelenség érzése. Éppen ezért nem szabhat gátat annak, hogy az érintettek segítséget kérjenek.

depresszió

Fontos, hogy a betegek és a családtagok, barátok fölismerjék a depresszió jeleit, és észrevegyék, ha az érintettnek orvoshoz kell fordulnia. Ezért nélkülözhetetlen az, hogy erről a témáról beszéljenek az emberek, ezáltal is csökkentve a megbélyegzettség érzését. Szükség van az ellátórendszer erősítésére, a betegek, hozzátartozók, civil szervezetek együttműködésére. Ezt hivatott segíteni az Európai Szövetség a Depresszió Ellen, melynek hazánk is része.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait