Van megoldás: kontrollálhatók az asztma tünetei

A légzési nehézségekkel, gyakori köhögéssel, a mellkasban jelentkező szorító érzéssel járó asztma jelentősen befolyásolhatja az érintettek életminőségét. A betegség jelenleg nem gyógyítható, de a tünetek kezelhetők: az érintettek igen nagy hányadánál az asztma már semmilyen korlátozást nem jelent az életvitelben.

A légzési nehézségekkel, gyakori köhögéssel, a mellkasban jelentkező szorító érzéssel járóasztmajelentősen befolyásolhatja az érintettek életminőségét. A betegség jelenleg nem gyógyítható, de a tünetek kezelhetők: az érintettek igen nagy hányadánál az asztma már semmilyen korlátozást nem jelent az életvitelben.

Világszerte 300 millión küzdenek az asztmával, Európában 30 millióra tehető az érintettek száma. A probléma jelentősen kihathat a beteg fizikai és lelki állapotára: sok asztmás állandó bizonytalanságról panaszkodik vagy szégyelli a betegségét, de van, aki úgy érzi, mintha elszigetelődne. Az asztma jelenleg nem gyógyítható, de ez korántsem jelenti azt, hogy szükségszerűek lennének a kellemetlen tünetek: ma már kezelése eljutott arra a szintre, hogy a tünetek kordában tarthatók, és az asztmások döntő többségének jó esélye van arra, hogy a betegsége semmilyen tevékenységben, akár még az intenzív sportolásban se korlátozza.

Genetika és környezet

Az asztma kialakulásának genetikai és környezeti okai egyaránt lehetnek, a kettő pedig összefüggésben is állhat: az olyan környezeti tényezőknek, mint amilyen a légszennyezettség és az allergiát okozó anyagok, meghatározó szerepet játszanak abban, hogy az asztmára genetikailag hajlamos személynél kialakul-e a betegség, és ha igen, milyen formában. Az asztmás betegek légútjai érzékenyebbek a külső ingerekre, így azok könnyebben begyulladnak a belélegzett anyagok, de akár fizikai megterhelés és stressz hatására is. Ennek következtében a nyálkahártya megduzzad, a légutak beszűkülnek és fokozódik a váladéktermelés. Ezek okozzák a légzési nehézségeket és a köhögést, és ezek a tünetek aztán igen megterhelőek lehetnek.

asztma 14605450_l

Magyarországon a 18 év alatti gyerekek 4-8 százaléka asztmás. A betegség gyermekkori megjelenése 90 százalékban az allergiához köthető, de többek közt az is emeli a kockázatot, ha az adott gyerek olyasvalakivel él együtt, aki dohányzik, lévén a cigarettafüst is igen erős allergén lehet. Az asztmás gyermekek mintegy felénél ötéves kor előtt jelentkezik a betegség, de többségüknél kontrollálható megfelelő terápiával. Mivel azonban a betegség jelenleg nem gyógyítható, ezért a gyermekek sem gyógyulnak ki belőle ? még akkor sem, ha többségük serdülőkorban látványos javulást tapasztal, sőt, akár teljesen tünetmentessé is válik. De ilyenkor sem szabad gyógyultnak tekinteni az érintetteket, és különösen nagy hiba, ha a tünetmentesség miatti megkönnyebbülés hatására abbahagyják a gyógyszeres kezelést. Ennek oka, hogy a serdülőknél a javulás csak amiatt következik be, hogy a növekedéssel együtt tágulnak a légutak is. Mindenesetre a serdülőkori tünetmentesség egyértelműen pozitív fejlemény, de éppen a kezelés fenntartásával lehet elérni azt, hogy ez az állapot jó eséllyel fenn is maradjon.

Elérhető tünetmentesség

Az asztmás betegeknek arra kell törekedniük, hogy a megfelelő terápia beállításával minél jobban működjenek a légzésfunkcióik. Ha ezt sikerül elérni, akkor az érintettek korlátozásoktól mentes, aktív életet élhetnek, amelybe akár az intenzív sportolás is belefér. Az alapterápia mindig a légutak gyulladásának csökkentésére irányul, és ha sikeres, akkor abba is maradhatnak az asztmás rohamok. Ha ez pusztán a gyulladáscsökkentő kezeléssel nem érhető el, akkor azzal együttesen alkalmazott, hosszú hatású hörgőtágítókra is szükség lehet.

Az asztma terápiája az elmúlt években igen sokat fejlődött: a különböző hordozható inhalátorokkal már közvetlenül a beteg tüdejébe vihetők be a hatóanyagok. A megfelelő fenntartó inhalációs terápia biztosíthatja a normális életvitelt, így azt, hogy a beteg elkerülhesse a kórházi kezelést, és ne essen ki a családi tevékenységekből, tanulásból vagy munkából. Emiatt is nagy a jelentősége a korszerű, hosszú hatású gyógyszerek alkalmazásának a terápiában.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait