Tuberkulózis: több, mint történelem

A tuberkulózis pusztító kór volt, egykor minden negyedik ember ebben a betegségben halt meg. Az ellene való küzdelemben nagy előrelépést jelentett a védőoltás megjelenése és a tüdőszűrés elterjedése, ami már önmagában segítette a megelőzést, az időben való felismerést. A kór ma már gyógyszeresen jól kezelhető, és bár vannak rezisztens törzsei, korszerű gyógyszerekkel már azok is legyőzhetők.

A tuberkulózis pusztító kór volt, egykor minden negyedik ember ebben a betegségben halt meg. Az ellene való küzdelemben nagy előrelépést jelentett a védőoltás megjelenése és a tüdőszűrés elterjedése, ami már önmagában segítette a megelőzést, az időben való felismerést. A kór ma már gyógyszeresen jól kezelhető, és bár vannak rezisztens törzsei, korszerű gyógyszerekkel már azok is legyőzhetők.

A gümőkórt vagy tuberkulózist (tbc) a Mycobacterium tuberculosis okozza. Ez a baktérium a központi idegrendszert, a nyirokrendszert és a keringési rendszert is megtámadhatja, a leggyakrabban azonban a tüdőt betegíti meg. A kór a történelemkönyvekbe is bekerült, ugyanis az egyik legtöbb halálesetet okozó betegség volt: Magyarországon 1901-ben a halálesetek negyedét okozta. Ekkortájt érdemelte ki a Morbus Hungaricus, azaz magyar betegség nevet.

limfoma1

Csaknem egyharmad

Persze nem csak hazánkban okozott komoly bajt ez a kór, az által okozott probléma világméretű volt: amíg nem volt ellene védelem, az emberiség csaknem egyharmada fertőződött meg vele élete során. A cseppfertőzéssel terjedő betegség főleg a háborúk, az éhínség, a hajléktalanság, az orvosi ellátás hiánya miatt tudott elterjedni.

Mivel hazánkban a tuberkulózis különösen nagy problémát okozott, hatalmas eredmény volt, amikor a XX. század elején vissza tudták szorítani a terjedését. A magyar népegészségügy egyik legnagyobb sikere volt ez, de sajnos csak átmenetileg volt eredményes, addig, amíg évenként mindenki behívót kapott a kötelező tüdőszűrésre. Ezt a vizsgálatot ma már kötelező jelleggel csak indokolt esetben rendelik el: akkor, amikor 100 ezer lakosból 25-nél több esetben diagnosztizálják a betegséget. Ez történt Hajdú-Bihar megyében három éve, amikor a kötelező vizsgálaton mintegy 350 ezer embernek kellett részt vennie.

Visszatérő vendég

Bár a tuberkulózis időről időre még ma is felüti a fejét, visszaszorítását nagyban segíti az, hogy hazánkban 1954 óta kötelező a védőoltást alkalmazni ellene. Azok a csecsemők, akik a gyengített baktériumot tartalmazó vakcinát (BCG) megkapják, védetté válnak afertőzéslegsúlyosabb formájával, a sokgócú gümős tüdőgyulladás és a gümős agyhártyagyulladással szemben. Középiskolában a védettséget az úgynevezett tuberkulin-próbával ellenőrzik, és a negatív, tehát reakciót nem adó diákokat újra beoltják. Ez sokat segít, viszont a BCG oltás a fertőzés terjedésének megelőzésére még így sem alkalmas, és nem véd a felnőttkori tbc ellen sem. Az oltás csak arra alkalmas, hogy fertőzés esetén a betegség lefolyása jóval enyhébb, a védettség pedig nagyobb legyen.

36813200_lHazánkban a tbc kevés embert érint, éves szinten általában 1500-1800 betegről tudnak, ebből az új fertőzöttek száma 1000-1300. Azaz csak néhány százra tehető azon betegek száma, akik nem gyógyulnak meg egy év alatt. Ennek oka jellemzően az, hogy az érintettek vagy nem szedik rendszeresen a gyógyszerüket, vagy alkoholt fogyasztanak mellé. Utóbbi hatástalanná teszi a készítményt.

Kötelező hadviselés

Annak érdekében, hogy a tbc-t minél nagyobb eséllyel meggyógyítsák, gyógyszerei ingyenesek, a betegek ellátása pedig intézményi feladat. A kezelés rendszerint több tabletta együttes szedését jelenti, a terápia jellemzően legalább fél évig tart. Sőt a végleges gyógyuláshoz néha akár évekre is szükség lehet. A tuberkulózis kezelésével az a legnagyobb gond, ha a beteg egy rezisztens baktériummal fertőződik meg. Ebben az esetben a baktérium ellenáll a megszokott gyógyszereknek, ezért további készítmény beszerzése és alkalmazása válik szükségessé. Jó hír, hogy a betegség ma már az esetek túlnyomó részében gyakorlatilag nyom nélkül gyógyul, bár ez attól függ, mennyire kiterjedt a kór. Egy kisebb góc esetén teljes lehet a gyógyulás, de elhanyagolt esetben akár halálos is lehet a fertőzés. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a kezelés minél hamarabb megkezdődjön.


Megelőzhető, kezelhető, mégis terjed

Megdöbbentő, de a tbc 2013-ban mintegy 1,5 millió ember halálát okozta világszerte. A szakértők szerint ez a második ?leghalálosabb" fertőző betegség azAIDSután, amelynek a számlájára 1,6 millió haláleset volt írható 2012-ben ? idézi a távirati iroda az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) idén márciusban közölt jelentését.
A dokumentumból kiderül, hogy az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség országaiban 65 ezer tbc megbetegedést regisztráltak 2013-ban, a teljes európai régióban pedig 360 ezret. Európában naponta átlagosan ezer ember fertőződik meg tuberkulózissal, a betegség elsősorban a kontinens keleti felén üti fel a fejét. A jelzett időszakban a tuberkulózis 38 ezer áldozatot követelt Európában, elsősorban a kontinens keleti felén, például Oroszországban, a balti államokban, Romániában és Törökországban. Azokban az országokban több a tbc-s eset, ahol alacsonyabbak a fizetések vagy jelentős bérkülönbségek vannak.
Az egészségügyi szervezetek úgy vélik, hogy a jelenlegi trendeket alapján nincs sok esély arra, hogy teljesítsék azt a célkitűzést, mely szerint 2050-re eltüntetik a tbc-t Európából. A tájékoztató ismerteti, hogy egy régió akkor számít mentesnek e betegségtől, ha egymillió lakosra kevesebb, mint egy megbetegedés jut. Mint Jakab Zsuzsanna, a WHO regionális igazgatója kiemeli, a vírus multirezisztens törzse még mindig súlyos problémát okoz az európai térségben. Komoly gond, hogy a betegséget csak az érintettek 50 százalékánál diagnosztizálják, és közülük is csak minden másodikat sikerül meggyógyítani. Emiatt Marc Sprenger, az ECDC igazgatója úgy véli, hogy az unió és gazdasági térsége csak a következő évszázadra válik tbc-mentessé.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait