Leszokás mindenekelőtt

A legjobb kezelés a megelőzés Ugyan a dohányzás okozta egyik legsúlyosabb betegség, a COPD korán felismerve és korszerű készítményekkel kezelve akár tünetmentessé is is tehető, lefolyásának lassításához elengedhetetlen az utolsó csikk elnyomása. Anélkül hiábavalók a legjobb gyógyszeripari innovációk is. Sajnos a COPD (krónikus obstruktív légúti betegség) máig nem gyógyítható betegség. Ez a dohányzás okozta kórkép a legjobb esetben is...

A legjobb kezelés a megelőzés Ugyan a dohányzás okozta egyik legsúlyosabb betegség, a COPD korán felismerve és korszerű készítményekkel kezelve akár tünetmentessé is is tehető, lefolyásának lassításához elengedhetetlen az utolsó csikk elnyomása. Anélkül hiábavalók a legjobb gyógyszeripari innovációk is. Sajnos a COPD (krónikus obstruktív légúti betegség) máig nem gyógyítható betegség. Ez a dohányzás okozta kórkép a legjobb esetben is csak tünetmentessé tehető korszerű készítményekkel. Ehhez viszont az szükséges, hogy a betegek a panaszok megszűntével se hagyják abba a tünetmentes állapot fenntartásához szükséges készítmények alkalmazását. Annak ugyanis, aki az első pár hónap utáni javulást követően felhagy a javasolt inhalációs gyógyszer alkalmazásával, visszatértek a tünetei. A COPD, hasonlóan néhány más, krónikus betegséghez ? amilyen például a cukorbetegség, a magas vérnyomás, és az ízületi betegségek ? nem visszafordítható, de eredményesen kezelhető. A terápia lehet gyógyszeres (tablettás vagy inhalátoros), oxigénterápiás és összetett, úgynevezett rehabilitációs kezelés. Maguk a betegek is sokat tehetnek azért, hogy állapotuk javuljon: megfelelően kell táplálkozniuk, mozogniuk, fel kell hagyniuk a dohányzással.

Aki dohányzik, éveket, évtizedeket veszíthet az életébőlAki dohányzik, éveket, évtizedeket veszíthet az életéből

A gyógyszer használata enyhítheti betegség tüneteit és lassíthatja a betegség súlyosbodását, előrehaladását. Nagyon fontos, hogy ezeket a készítményeket a beteg a kezelőorvos utasításai alapján alkalmazza, hiszen akkor fejtik ki legjobban a hatásukat. A COPD-ben alkalmazott gyógyszerek különböző módon hatnak. Van köztük olyan, amely a tüdőben lévő légcsövek körüli izmokat elernyeszti, így azok kinyílnak, kitágulnak, van olyan, amely csökkenti a légcsövek nyálkahártyájának duzzanatát, és olyan is, amely ugyanitt csökkenti a váladékképződést. Ezen innovatív szerek hatására a légcsövek tágabbá válnak, és így a levegő könnyebben tud be- és főleg kiáramlani, ezáltal több friss levegő jut a szervezetbe. A gyógyszerek, amellett, hogy megkönnyítik a légzést, csökkentik a köhögést is. Fontos tudni azt is, hogy a kezelőorvos által elrendelt gyógyszerek akkor fejtik ki hatásukat, ha napi rendszerességgel alkalmazzák őket. Kulcsfontosságú, hogy az érintettek időben felismerjék betegségük fellángolását. Vannak ugyanis napok, amikor azt tapasztalják, hogy ezek a tünetek komolyabban befolyásolják a közérzetüket. Az ilyen időszakot szokták ?nehéz napnak? nevezni. Minél hamarabb észreveszik az intő jeleket, annál hamarabb tehetnek is ellenük. A betegség fellángolása azonban több egyetlen nehéz napnál. Érdemes a családtagokat és a barátokat is megtanítani arra, hogy milyen tünetekre kell figyelniük, és miben tudnak segíteni ebben a helyzetben. Ezzel érhető el, hogy a beteg minél előbb megfelelő kezelést kapjon, jobban legyen.

A cigaretta időben történő letétele életet menthetA cigaretta időben történő letétele életet menthet

A fellángolás több jellemző tünetről ismerhető fel. Az első az, hogy a beteg többet köhög, több köpete termelődik, annak színe is megváltozhat. Ez azt jelenti, hogy a korábban színtelen köpet sárgás vagy zöldes színezetűvé válhat, esetleg piros vér is megjelenhet benne. A másik fő tünet, hogy az érintettek szorítást éreznek a mellkasukban. Emellett jellemző szimptóma a feledékenység, álmosság, ingerlékenység. Megváltozhat a bőr színe is: kék vagy hamuszürke lehet, amit az ujjvégeken vagy az ajkakon lehet leginkább észrevenni. Felgyorsulhat a légzés és a szívverés is, a légszomj és a nehézlégzés pedig súlyosbodhat nyugalomban is.


Azonnali lépéskényszer

A betegség fellángolásakor alkalmazandó teendőkről előre kell egyeztetni az orvossal. Arról, hogy ilyenkor hogyan kell módosítani a szokásos gyógyszeradagot, a tüdőgyógyász adhat felvilágosítást. Kulcsfontosságú, hogy a beteg 24 órán belül orvoshoz forduljon abban az esetben, ha inhalációs gyógyszerre sem múló, romló légszomjat érez, vagy ha éjszaka többször is felébred fulladás miatt. Ugyanígy orvoshoz kell fordulni, ha újonnan jelentkező vagy fokozódó bokaduzzanatot vesz észre, vagy nem múló lázat tapasztal. Súlyos légszomjnál vagy mellkasi fájdalomnál a 24 órát sem szabad kivárni, azonnal mentőt kell hívni. Ugyanígy kell tenni, ha súlyos tüdőfertőzés mellett elmosódottá válik a beszéd, zavarttá vagy álmossá válik a beteg, esetleg ébersége úgy csökken, hogy mellette ülve vagy fekve nehézlégzést tapasztal, nyaki izmai erősen megfeszülnek légzéskor, szívverése és légzésszáma nagyon felgyorsul.


Megelőző csapás

Mivel a COPD fellángolásának oka szinte mindig valamilyen vírus vagy baktérium okozta fertőzés, ennek gyakoriságát csökkenteni kell. Fontos tudni, hogy baktériumok által okozottfertőzéskialakulhat akkor is, ha a beteg azt megelőzően vírus által fertőződött meg. Ilyen esetben kulcsfontosságú a hatásos antibiotikumok alkalmazása: emiatt van az, hogy a COPD-s betegek a fertőzések során legtöbbször antibiotikumot kapnak, hogy minél gyorsabban gyógyuljanak, minél kisebb legyen a felülfertőződés esélye. A tüdőt védőoltások is megóvhatják bizonyos vírusfertőzésektől. A COPD-s betegeknek minden évben érdemes beoltatniuk magukat influenza és tüdőgyulladás ellen.


Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait