Gyilkos csikkek

Több százezer COPD-s betegért felelős a dohányzás Magyarországon A dohányzás kapcsán a többség a tüdőráktól retteg, a krónikus obstruktív légúti betegséget sokan nem is ismerik. Pedig csak hazánkban mintegy félmillió ember szenved tőle. A folyamatos gyógyszeripari fejlesztéseknek köszönhetően ma már jól karban tartható ez a korábban végzetes kórkép, de a legfontosabb a dohányzás elkerülésével a COPD megelőzése. A dohányzás elleni küzdelem...

Több százezer COPD-s betegért felelős a dohányzás Magyarországon A dohányzás kapcsán a többség a tüdőráktól retteg, a krónikus obstruktív légúti betegséget sokan nem is ismerik. Pedig csak hazánkban mintegy félmillió ember szenved tőle. A folyamatos gyógyszeripari fejlesztéseknek köszönhetően ma már jól karban tartható ez a korábban végzetes kórkép, de a legfontosabb a dohányzás elkerülésével a COPD megelőzése. A dohányzás elleni küzdelem egyik legfontosabb feladata, hogy a szakemberek újra meg újra felhívják a figyelmet arra, milyen mértékben rontja a dohányzás a dohányzók és környezetük életminőségét. Ezek a figyelmeztetések sokak számára ijesztgetésnek hatnak, de ugyanakkor azt az üzenetet is hordozzák, hogy milyen sokat tehet a saját érdekében egy dohányos azzal, hogy leszokik. Különösen igaz ez az egyik legelterjedtebb légúti betegségre, a COPD-re (krónikus obstruktív légúti betegség), amelyben mintegy 500 ezer ember szenved hazánkban. A dohányzás szerepét a betegség kapcsán jól jellemzi, hogy a COPD-s betegek 90 százaléka dohányzik, vagy dohányzott annak kialakulásakor.

A COPD-s betegek 90 százaléka dohányzik, vagy dohányzottA COPD-s betegek 90 százaléka dohányzik, vagy dohányzott

A COPD egy krónikus, légúti szűkülettel járó betegség, elnevezése az angol Chronic Obstructive Pulmonary Disease kifejezésének rövidítéseként terjedt el szerte a világon. Tünetei a fizikai terhelésnél jelentkező légzési nehézség, a gyakori köhögés, a reggeli köpetürítés és esetenként a sípoló légzés. A légutakba kerülő káros anyagok (a legtöbb esetben a cigarettafüst) hatására a hörgők nyálkahártyája megduzzad, fokozott váladéktermelődés kezdődik, akadályozva a légúti áramlást. A légzés ? elsősorban a kilégzés ? nehezebbé válik, megnő a tüdőben rekedt levegő mennyisége. A betegség többnyire visszafordíthatatlan, hörgőszűkülettel és a tüdőszövet károsodásával, tüdőtágulással jár. Progresszív, de lassítható A COPD-s megbetegedések döntő többsége a dohányzás következményeként alakul ki. Progresszív, azaz folyamatosan romló állapotot előidéző betegség, amely a jelen ismeretek szerint visszafordíthatatlan. Ugyanakkor a megfelelő kezeléssel a romlás jelentős mértékben lassítható, a tünetek enyhíthetők, sok esetben meg is szüntethetők. A dohányzás azonban gyakorlatilag kizárja azt, hogy az ilyen irányú kezelés eredményes legyen. A cigarettázás amellett, hogy káros és irritáló anyagokat juttat a légutakba, és így közvetlenül is hozzájárul a pusztító folyamatokhoz, a gyógyszeres kezelés hatékonyságát is rontja. Mindezek alapján elmondható, hogy a COPD-s beteg légzésfunkcióinak romlása csak akkor lassítható, ha a beteg leszokik a dohányzásról. A tüdőszövetek károsodása miatt ezt követően sem áll vissza a volt dohányos légzésfunkciója az eredeti szintre, de a káros folyamatok jelentős fékezésével komoly mértékben enyhíthetők a tünetek. Akármilyen intenzív és régóta tartó dohányzásról van szó, minden esetben igaz az, hogy a leszokással jelentős egészségnyereség érhető el, még idős korban is.

A leszokással idős korban is jelentős egészségnyereség érhető el, hát még fiatalonA leszokással idős korban is jelentős egészségnyereség érhető el, hát még fiatalon

Enyhülő tünetek A gyógyszeres kezelés célja a beteg tüneteinek enyhítése és a további állapotromlás lassítása. A COPD esetén alkalmazott készítmények egyik fő csoportját a hörgőtágítók képezik, amelyek szabadabbá teszik a légutakban a levegő áramlását, így több oxigénhez jut a beteg, és könnyebben kilélegzi az elhasznált levegőt. A megelőző, fenntartó kezelésben alkalmaznak olyan, hosszú hatású inhalációs hörgőtágítót is, amelyet elég napi egyszer belélegezni. A korszerű gyógyszerek másik csoportjába a gyulladáscsökkentők tartoznak, amelyek a hörgőnyálkahártya gyulladását hivatottak enyhíteni, és a gyulladás súlyosbodását megelőzni. A leszokás után alkalmazott gyógyszeres terápiák számottevő mértékben lassíthatják a betegség romlását. Ez akkor lehet igazán ösztönző egy dohányzó COPD-s beteg számára, ha tisztában van a betegség romlásának várható következményeivel, és azzal is, hogy a megfelelő életmóddal és terápiával e szövődmények nagy részét elkerülheti.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait