Búcsú a cigarettától: soha nem késő végleg letenni

Megdöbbentő adat, de évente egy kisvárosnyi ember hal meg dohányzás miatt Magyarországon. A cigarettázás okozta tragédiák elsősorban a középkorú, 40-50 éves embereket érintik, akik átlagosan húsz évvel élhetnének tovább, ha nem hódolnának a tüdő mellett a szív- és érrendszert is károsító szenvedélyüknek.

Megdöbbentő adat, de évente egy kisvárosnyi ember hal meg dohányzás miatt Magyarországon. A cigarettázás okozta tragédiák elsősorban a középkorú, 40-50 éves embereket érintik, akik átlagosan húsz évvel élhetnének tovább, ha nem hódolnának a tüdő mellett a szív- és érrendszert is károsító szenvedélyüknek.

A dohányzás klasszikusan idős korban okoz csak problémát: az érintettek ekkor szembesülnek azzal, mit jelenthet egy tüdőrák diagnózisa, vagy éppen az, hogy felismerik, tüdejüket jelentősen károsította a COPD. Pedig ezek a folyamatok már jóval korábban elindulnak, a mai fiatalok is nagy arányban érintettek. A friss statisztikák rettenetesek, rámutatnak ugyanis arra, hogy a 12-14 éves serdülőkorú lányok 7, míg a fiúk 12 százaléka szívja nap mint nap a füstöt. A dohányzóknál és a környezetükben élőknél gyakoribbak a szívpanaszok, romlanak a már meglévő tünetek, fokozódik a halálos szívizomelhalás gyakorisága. Ez az oka annak, hogy a dohányzás veszélyeire, a visszaszorítás szükségességére a Magyar Kardiológusok Társasága is mindig felhívja a figyelmet.

Embere válogatja

Az emberek nem egyformán reagálnak a cigarettázás károsító hatásaira, ám az tény, hogy mintegy 25 olyan életet veszélyeztető betegség vagy betegségcsoport van, amelynek kialakulásáért a dohányzás is felelőssé tehető. Ezek közül kiemelkednek a szív- és érrendszeri betegségek, amelyeknek az egyik legközismertebb rizikófaktora a dohányzás. Ennek hátterében az áll, hogy a dohányfüst alkotóelemei helyileg is hatnak, a véráram útján pedig a szervezet legtávolabbi pontjaira is eljutnak, ott direkt módon képesek kifejteni kártékony hatásukat. Azoknál, akik dohányoznak, azért is sokkal magasabb a kockázata a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek, mert hatására a szívet tápláló koszorúereken úgynevezett plakkok képződnek, melyek előbb szűkítik, majd később elzárhatják az ereket, ez pedig szívinfarktushoz vezet. A plakkok megrepedése ráadásul hirtelen történik, ami minden figyelmeztető tünet nélkül koszorúér-elzáródást, a betegek harmadánál pedig hirtelen szívhalált is okozhat.

Kemény dolog leszokni

Mivel a nikotin hasonló függőséget eredményez, mint a kemény drog, a leszokás nem könnyű, de nem is reménytelen vállalkozás. Azt, hogy a szándék az emberek többségében megvan, jól mutatja, hogy a felmérések szerint a dohányzók 75 százaléka szeretne megválni rossz szokásától, azonban sokan idejekorán felhagynak a próbálkozásokkal.

Ha időben abbahagyjuk a dohányzást, akkor az általa okozott károsodások visszafordíthatókHa időben abbahagyjuk a dohányzást, akkor az általa okozott károsodások visszafordíthatók

A leszokásra törekvő dohányosok közül többen is úgy vélik, hogy a cigaretta végleges elhagyását az is nehezíti, hogy a dohányzás egyfajta napi rutint jelent. Emellett a leszokásért küzdők egyötöde azt állítja, hogy nem talált megfelelően hatékony eszközt, módszert, illetve bizalmatlan ezekkel szemben.
Pedig amennyiben sikerül letenni a cigarettát, jelentősen csökken nem csak az akut szívinfarktusok, de a stroke és a perifériás érbetegség előfordulása is.

Mindig megéri változtatni

Nagyon fontos tudni, hogy ha időben abbahagyjuk a dohányzást, akkor az általa okozott károsodások visszafordíthatók. Például a tapasztalatok szerint annál, aki 35 éves kora előtt leszokik a dohányzásról, a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának az esélye a későbbi időszakban már olyan, mintha soha nem dohányzott volna. Ha valaki a káros tevékenységet abbahagyja, a kedvező hatások szinte már azonnal jelentkeznek. A cigaretta letételét követő huszadik percben a vérnyomás és pulzus visszatér a normális szintre, 8 óra múlva a vér oxigénszintje újra normális lesz, egy nap elteltével jelentősen csökken a hirtelen szívhalál kockázata, 3 hónap után a tüdő teljesítménye 30 százalékkal javul, 9 hónapot követően a krónikus köhögés megszűnik, egy év után a szívinfarktus, öt év után pedig a tüdőrák rizikója is a felére csökken. Tíz év múlva a tüdőrák kockázata feleakkora, mint dohányzó társaink esetén, a heveny szívizom elhalás esélye pedig megegyezik a soha nem dohányzókéval. A Magyar Kardiológusok Társasága emiatt kéri azt minden dohányzótól, gondolja át, miként tudna búcsút mondani káros szenvedélyének.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait