Betegszervezet is segíti a COPD elleni küzdelmet

Már egy külön civil szervezet is foglalkozik a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) érintettjeivel, ami nagyon fontos, lévén a betegek megfelelő tájékoztatása rengeteget segíthet abban, hogy kezelésük és életminőségük megfelelő lehessen.

Már egy külön civil szervezet is foglalkozik a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) érintettjeivel, ami nagyon fontos, lévén a betegek megfelelő tájékoztatása rengeteget segíthet abban, hogy kezelésük és életminőségük megfelelő lehessen.

Frissen vállalta föl a COPD-ben szenvedő betegek ügyét a Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége (Bemosz); mostantól ez a szövetség foglalkozik az őket érintő fontos kérdésekkel. ?A mi családunkban is van érintett, így testközelből tudjuk, miről van szó, mivel jár ez a krónikus tüdőbetegség. Nagyon fontos betartani a terápiás utasításokat, csak így lehet ugyanis javítani a betegség lefolyását? ? mondja Koltai Tünde. A szövetség elnöke fontosnak tartja, hogy az érintettek komolyan vegyék a betegségüket, tisztában legyenek azzal, hogy mind a megelőzésben, mind pedig a kezelésében komoly szerepet játszik az ő hozzáállásuk, a felelősségük hatalmas. Fontos például tisztában lenni azzal, hogy a dohányzás komoly rizikófaktor, de számít az is, ha valaki emellett túlsúlyos.

?Mindenkinek törekednie kell arra, hogy egészsége érdekében megtegyen mindent. Viszont ehhez arra is szükség van, hogy fiatalok tisztában legyenek a veszélyekkel, illetve megfelelően tájékozottak legyenek? ? emeli ki Koltai Tünde. Véleménye szerint a betegségek megelőzéséről sokkal többet kellene beszélni, több szót kellene ejteni az egészséges életmódról. Ezt ráadásul már az óvodában el kellene kezdeni.

Ha szükséges, akár a környezetnek is noszogatnia kell az érintetteket annak érdekében, hogy köhögésükkel, krónikus hörghurutjukkal időben elmenjenek a háziorvoshozHa szükséges, akár a környezetnek is noszogatnia kell az érintetteket annak érdekében, hogy köhögésükkel, krónikus hörghurutjukkal időben elmenjenek a háziorvoshoz

Szintén fontos, hogy az emberek panasz esetén keressék fel orvosukat, problémáikról pedig számoljanak be. Ahhoz viszont, hogy ezt megtehessék, ismerniük kellene, hogy melyek azok a tünetek, amelyekre nagyon figyelniük kell. A krónikus hörghurut például klasszikusan ilyen: ha jelentkezik, akkor nem szabad abban reménykedni, hogy majd magától elmúlik. Ha szükséges, ilyenkor akár a környezetnek is noszogatnia kell az érintetteket annak érdekében, hogy időben elmenjenek a háziorvoshoz.

Első lépés a háziorvos

Fontos lenne az is, hogy az intő jelekre a háziorvosok is jobban odafigyeljenek, időben elkezdjék gondozni, szüksége esetén szakorvoshoz továbbküldeni betegeiket. Számít az is, hogy az érintettek mikorra kapnak időpontot a szakrendeléseken: sajnos van, hogy erre hosszabb időt is várni kell, viszont ilyenkor sem szabad föladni, nem szabad emiatt elbagatellizálni a problémát.

A szakorvosi vizit azért nagyon fontos, mert a tüdőgyógyászok más diagnosztikus lehetőséggel rendelkeznek, mind a háziorvosok, a korszerű, innovatív gyógyszerek pedig szakorvosi ajánláshoz kötöttek. Ezáltal ők a betegeknek azonnal és érdemben is tudnak segíteni. Ez sokat számít, lévén a korszerű gyógyszerek itthon is elérhetőek, és beszerezhetők a legmodernebb eszközök is. Az viszont nagy kérdés, hogy az érintettek ezeket be is szerzik-e, kiváltják-e a felírt recepteket. Ha ugyanis ez nem történik meg, a betegek pedig nem tanulják meg használni az eszközöket, illetve az orvosi utasításokat nem tartják be, akkor állapotuk csak tovább romlik.

Sajnos sokan hajlamosak elhanyagolni a betegségüket, függetlenül attól, hogy hosszabb távon ennek nagy ára lehetSajnos sokan hajlamosak elhanyagolni a betegségüket, függetlenül attól, hogy hosszabb távon ennek nagy ára lehet

Fontos az is, hogy a páciensek rendszeresen járjanak gondozásra, a gyógyszerek időben történő felíratásáról mindig gondoskodjanak. Koltai Tünde szerint sokan hajlamosak ezt is elhanyagolni, függetlenül attól, hogy hosszabb távon ennek is nagy ára lehet. De persze ez nem csak a COPD-nél probléma, hanem gyakorlatilag minden olyan krónikus betegségnél, amely folyamatos kezelést, állandó odafigyelést igényel.

Muszáj ellene küzdeni

A COPD egy súlyos, de kezelhető tüdőbetegség, amely a WHO által publikált becslések szerint a világon 210 millió embert érint. A COPD 2030-ra előreláthatóan a harmadik vezető halálok lesz.

A COPD-ben szenvedő betegeknél a csökkent légzésfunkció légszomjat okoz, és meggátolja őket abban, hogy aktív életet élhessenek. Ez egy lefelé tartó spirálhoz vezethet, egyre súlyosbodó tünetekkel és még nagyobb inaktivitással, amely hozzájárul a rokkantság és a halálozás fokozott kockázatához.

Ezért nagyon fontos az, hogy az orvosok értessék meg a betegekkel, hogy a megelőzés, a dohányzás elhagyása, illetve a terápia betartása nagyon fontos. Az ilyen jellegű tájékoztatásban a betegszervezetek is sokat segíthetnek, az érintetteket és hozzátartozóikat találkozókon, illetve küldemények útján segíthetik a COPD jobb megértésében, a tennivalók elfogadásában.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait