Asztmarohamra készen

Ugyan az asztma megfelelő terápia mellett jól kontrollálható, az esetleges rohamoktól még így is félhetnek az érintettek. Emiatt számít sokat az, hogy vannak már olyan légzésérzékelő készülékek, amelyeknek köszönhetően az asztmásoknál előre lehet jelezni, ha közeleg egy újabb roham.

Ugyan azasztmamegfelelő terápia mellett jól kontrollálható, az esetleges rohamoktól még így is félhetnek az érintettek. Emiatt számít sokat az, hogy vannak már olyan légzésérzékelő készülékek, amelyeknek köszönhetően az asztmásoknál előre lehet jelezni, ha közeleg egy újabb roham.

Azt, hogy az asztmás betegek időben bevehessék gyulladáscsökkentő gyógyszereiket, megelőzve a súlyosabb következményeket, vagy akár az esetleges kórházi kezelést, nagyban segítik azok a légzésanalizáló eszközök, amelyek képesek előre figyelmeztetni a roham közeledtére. Ezek a szerkezetek nem nagyobbak a mobiltelefonoknál, működési elvük pedig azon alapszik, hogy mérni képesek az érintettek leheletének nitrogén-monoxid szintjét. Ezek a szenzorok olyan érzékenyek, hogy egy ezermilliomod részt is képesek kimutatni. Ez rendkívül kicsi mennyiség, olyan, mintha egy 50 méteres uszoda vizében érzékelni tudná, hogy abba beledobtak-e egy kockacukrot.

A megemelkedett nitrogén-monoxid szint kimutatása azért kulcsfontosságú, mert azt jelzi, hogy az asztmás beteg légcsöve hamarosan begyullad. Ez a latens gyulladás általában pár órával azelőtt bekövetkezik, mielőtt a páciens észrevenné, hogy közeleg a roham. Elkezdődni viszont nem fog, mert az eszköz segítségével mindenki ellenőrizheti nitrogén-monoxid szintjét, így idejében beszedheti a gyógyszereit. Korábban a közelgő asztmarohamot csak költséges tüdővizsgálatokkal tudták előre jelezni. Ha viszont az érintettek időben lépnek és megteszik a szükséges megelőző lépéseket, elejét vehetik annak, hogy komolyabb probléma álljon elő.


Veszélyes szennyeződés

A pennsylvaniai Pittsburgh Egyetemen 85 asztmás gyereket vizsgálva jutottak arra az eredményre, hogy a levegő szennyezettsége az asztmapipák használhatóságára is hatással van. A kutatásban résztvevő 7-12 éves gyerekek Mexico Cityben éltek, ahol a légszennyezettségi mutatók nagyon magasak az óriási forgalom miatt. A gyerekek tüneteik súlyossága szerint három csoportba tartoztak, vizsgálatuk során pedig a kutatók megállapították, hogy bizonyos légszennyező elemek, például a nitrogén dioxid és az ózon csökkenti az asztmapipák használatának hatékonyságát. Ez az információ azoknak az asztmásoknak lehet hasznos, akik szennyezettebb területre utaznak, ilyenkor ugyanis jobban fel kell készülniük az esetleges rohamokra.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait