A tüdő érdekében kulcskérdés a fegyelem

Annak ellenére, hogy az asztma megfelelő gyógyszerekkel jól kontrollálható, az érintettek közül sokan amiatt kerülnek rossz állapotba, mert nem tartják be a terápiás tanácsokat. Veszélyes lehet az is, amikor a kezdeti tüneteket elbagatellizálják, emiatt pedig eleve csúszik a diagnózis.

Annak ellenére, hogy azasztmamegfelelő gyógyszerekkel jól kontrollálható, az érintettek közül sokan amiatt kerülnek rossz állapotba, mert nem tartják be a terápiás tanácsokat. Veszélyes lehet az is, amikor a kezdeti tüneteket elbagatellizálják, emiatt pedig eleve csúszik a diagnózis.

Ugyan az asztma minden életkorban megjelenhet, a legtöbbször gyermekkorban alakul ki, leggyakoribb kiváltó okai pedig a különböző allergének, pollenek, a házi poratka vagy az állatszőr. Ezek a tényezők arra hajlamos embereknél mindenképp növelhetik annak esélyét, hogy az egyszerű allergia asztmába csapjon át.

Magát a betegséget általában kétféleképpen diagnosztizálhatják, függetlenül attól, hogy gyerekről vagy felnőttről van-e szó. Az egyik módszernél olyan légzésfunkciós vizsgálatot végeznek, amelynél a tüdőbe be- és kijutó levegő áramlási sebességét és mennyiségét mérik, míg a másiknál az úgynevezett kilégzési csúcsáramlás mérésével azonosítják a kórképet. Utóbbi megmutatja, milyen sebességgel képes a beteg kifújni a tüdejében lévő levegőt.

Sürgető diagnózis

A diagnózis felállítását követően ma már meghatározható olyan gyógyszeres terápia, amely mellett az érintettek akár teljes életet is élhetnek, tüneteket nem is feltétlenül tapasztalnak. Viszont annak ellenére, hogy az antiasztmatikumok széles palettája áll rendelkezésre, az asztmás betegek több mint fele nem kontrollált. A statisztikák rámutatnak arra a döbbenetes adatra is, hogy a belégzőeszközüket mindössze az érintettek 29 százaléka használja megfelelően. Pedig egyáltalán nem mindegy, hogy a kezelés sikeres-e, lévén a nem kontrollált asztmások akár kétszer annyi időt is hiányozhatnak a munkából, mint a kontrolláltak.

Túl lazák a betegek

Pár éve a Henry Ford Kórház kutatói is végeztek asztmával kapcsolatos vizsgálatokat, és arra jutottak, hogy az asztmarohamok egynegyede megelőzhető lenne azzal, ha a betegek következetesen szednék a felírt gyógyszereiket. A tudósok 298 beteget monitoroztak, az érintetteket pedig átlagosan két évig követték. Tanulmányukat a The Journal of Allergy and Clinical Immunology tudományos folyóirat közölte, és kiderül belőle az is, hogy magát az asztmarohamot csak abban az esetben lehet jelentős mértékben visszaszorítani, ha a felírt dózis legalább 75 százalékát meg is kapják a betegek. Ez pedig nem is lenne nehéz, hiszen az inhalált kortikoszteroidok alkalmazás nem nehéz, megfelelő használatával pedig elkerülhető az, hogy a betegeknek sürgősségi vagy kórházi ellátásra legyen szükségük.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait