Klinikai vizsgálatok: több tízezer betegen segítenek

Szív- és érrendszeri betegek, légzőszervi problémákkal küzdők és metabolikus rendellenességekben szenvedők vettek részt legnagyobb arányban a hazai klinikai vizsgálatokban.

Magyarországon már a klinikai vizsgálatok is több 10 ezer beteg gyógyulását segítik. A kutatások éves szinten közel 100 milliárd forint nemzetgazdasági bevételt jelentenek. A klinikai vizsgálatok miatt keletkező bevételekkel pedig az orvosaikat is könnyebben meg tudják tartani a kórházak.

Világszerte kilencezernél is több klinikai vizsgálatot végeznek, amelynek közel fele Európában zajlik. Hosszú évekig is eltarthat, míg egy gyógyszerről kijelenthetik, hogy hatásos és biztonságos. A vizsgálatokról bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Rengeteg új gyógyszer kifejlesztése, vizsgálata van folyamatban Magyarországon, 2014-ben például 336 vizsgálati kérelem érkezett az illetékes hatósághoz csaknem 20 ezer beteg tervezett bevonásával, közel 31 milliárd forintos ráfordítással. Ez az összeg közvetlenül az egészségügyben jelenik meg, ami nagy segítség a forráshiányos ágazatnak. Egy évvel később, 2015-ben 349 vizsgálati kérelmet nyújtottak be több mint 17 ezer beteg tervezett bevonásával, összesen mintegy 34,5 milliárd forint erejéig, a nagyságrend tehát még növekedett is. Mindez nemzetgazdasági szinten is mérhető: a kutatások 2014-ben és 2015-ben 86,9-97,7 milliárd forint jövedelmet jelentettek, ami szintén nem elhanyagolható tétel.

Több kiemelt terület

Itthon mindkét évben a szív- és érrendszeri betegségeket, a légzőszervi kórokat és a metabolikus rendellenességeket érintő vizsgálatokba vonták be a legtöbb beteget, akiknek nagy segítség, hogy így hozzájutnak a legmodernebb terápiákhoz. A legnagyobb összeget mindkét évben a fájdalomterápiában alkalmazott gyógyszerek vizsgálatára költötték. Emellett a köztudottan nagyon költséges onkológiai készítmények vizsgálata is középpontban volt. Ezen a területen 2015-ben negyedével emelkedett a klinikai kutatások száma. Ezek egyébként nagy nemzetközi vizsgálatok, vagyis más országokban is folynak, idővel pedig mindenhol megjelennek a kezelést hatékonyabban segítő új terápiák. Az tehát nem igaz, hogy az itthon végzett vizsgálatokkal kifejlesztett gyógyszereket hamarabb megkapnák a magyar betegek, mint a külföldit.

Magyarországon már a klinikai vizsgálatok is több 10 ezer beteg gyógyulását segítik
Magyarországon már a klinikai vizsgálatok is több 10 ezer beteg gyógyulását segítik

A bekapcsolódás a vizsgálatokba nemcsak a későbbi betegeknek segít, hanem azoknak is, akik részt vesznek a kutatásokban. Ennek oka egyszerűen az, hogy ők a lehető legkorábban hozzájutnak olyan készítményekhez, amelyek a jelenleg használatos terápiáknál nagy eséllyel hatásosabbak és korszerűbbek. A betegnek ez semmibe nem kerül, a vizsgálatok szigorú szabályozása miatt pedig garantált, hogy az orvosok maximálisan figyelnek a kezelésére: többek közt pontosan és részletesen dokumentálják.

Marasztalhatóak az orvosok

A klinikai vizsgálatok a bekapcsolódó egészségügyi intézményeknek, az orvosoknak és a társadalombiztosítónak is előnyt jelentenek. Az orvosok nemcsak szakmai presztízsüket emelhetik ezáltal, de többletbevételekhez is jutnak. További komoly előny, hogy a klinikai vizsgálati készítmények ingyenessége miatt a biztosító gyógyszerköltségei is csökkenthetőek. Pontosabban fogalmazva: az így felszabaduló keretet másra használhatja fel a társadalombiztosító. A részvétel a klinikai vizsgálatban emeli az egészségügyi szolgáltatók szakmai presztízsét is.


Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait