Társakkal könnyebb megküzdeni a betegséggel

Szerző:;nbsp;Angyal Ágnes

Nincs egyedül az SM-mel!

Angyal Ágnes

Egy súlyos, általában egyre romló, egyelőre gyógyíthatatlan betegséggel fiatalon szembesülni rendkívül nehéz. Ebben az esetben különösen fontos egy olyan szervezet, amely összehozza a sorstársakat.

A szklerózis multiplex krónikus, a központi idegrendszer fehérállományának gyulladásos betegsége. A döntően felnőttkorban jelentkező, egyelőre gyógyíthatatlan betegség világszerte 2,5 millió embert érint. Magyarországon körülbelül 8 ezerre tehető a szklerózis multiplexes betegek száma.

A szervezet rendszeresen szervez különböző programokat, ahol a sorstársak találkozhatnak, beszélgethetnek. Az egyesület kiterjedt tagszervezeti hálózattal rendelkezik, így egy SM-betegnek nem kell az egész országot átutaznia ahhoz, hogy beszélgethessen egy másik érintettel, megoszthassa vele kérdéseit. Ezen kívül az SMBOE rendszeresen információkat oszt meg arról, hogy hol tart az orvostudomány, milyen friss kutatási eredmények vannak a szklerózis multiplexszel kapcsolatban. De a tagoknak arról is tájékoztatást nyújt, hogy a betegek milyen támogatásokat igényelhetnek, illetve hasznos, sportolással, életmóddal kapcsolatos információkat is megosztanak az SM-betegekkel. Az egyesület ezen kívül fontosnak tartja, hogy az SM-et, mint betegséget közismertté, és elfogadottá tegyék a társadalom számára, továbbá, hogy a betegeknek egy olyan platformot tudjanak biztosítani, ahol sorstársaikkal találkozhatnak, beszélgethetnek. A Szklerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesülete (SMBOE) és a Magyar Szklerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) nemzetközi téren is igen aktív. Együttműködnek többek között cseh, szlovák és szerb társszervekkel, közösen pályázva pénzeket a rendezvények finanszírozására. Egy állandó nemzetközi kapcsolattartó révén több nemzetközi szakmai fórumban is képviselik a magyar SM betegeket. Az MSMBA tagja az Európai SM Rehabilitációs Centrumok Hálózatának (RIMS), az SMBOE pedig társult tagja az Európai SM Platformnak (EMSP) is.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait