Nem gyógyítható, de elviselhetőbbé tehető

Szerző:;nbsp;Kulcsár Hajnal

Az SM modern kezelése

Kulcsár Hajnal

Gyógyíthatatlan betegségről van szó, de az új kezelési eljárásoknak köszönhetően az szklerózis multiplexes betegek várható kórlefolyása ma sokkal kedvezőbb, mint akár tíz évvel ezelőtt volt. Az alkalmazott terápia pedig attól függ, hogy a páciens a betegség melyik formájától szenved.

A világon körülbelül 2,5 millió embert érint a szklerózis multiplex, Magyarországon, több mint 8 ezer beteg él. Nem fertőző, elsősorban 20-40 év közötti fiatalokat érint, és háromszor gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál.

Ám ezek mellett új irányvonalként jelent meg egy olyan "okosgyógyszer" törzskönyvezése, amely a korai és erőteljes terápiás beavatkozást teszi lehetővé bizonyos betegek esetében. Az infúziónak erőteljes hatása van a gyulladás csökkentésére olyan betegeknél, akiknél az idegrostok károsodása még nem előrehaladott, így a gyulladás csökkentése még jelentősen befolyásolja a betegség lefolyását. Ám azt is meg kell említenünk, hogy az immunválasz ilyen mértékű gyengítése mellett azonban számolni kell a súlyosabb mellékhatásokkal is. Összességében ez az irányvonal egy a jelenleginél jóval egyénibb, személyre szabottabb terápiás megközelítést tesz lehetővé. A különböző kezelések célja a rosszabbodás feltartóztatása, az életminőség javítása. A megfelelő terápia kiválasztása természetesen függ attól is, hogy a pácienst a betegség melyik formája érinti.

Nem gyógyítható, de elviselhetőbbé tehetőNem gyógyítható, de elviselhetőbbé tehető

A visszaesések kezelése Harminc év terápiás kísérleteinek kudarcsorozata után 1993-ban közölték az első olyan vizsgálat eredményét, amely bizonyította, hogy egy beta-1b interferon-készítmény a placebónál hatásosabban csökkenti az SM-ben fellépő rosszabbodások számát. Az azóta eltelt időszakban két beta-1a interferon készítményt, egy aminosavakból álló szert és legújabban a gyakori shubokkal jellemzett, legaktívabb, legsúlyosabb betegségformában adható, igen hatékony, úgynevezett szelektív adhéziós molekula gátló készítményt is törzskönyveztek. A felsorolt készítmények hatékonyságát a korszerű, tényeken alapuló orvoslás minden kívánalmának megfelelő gyógyszer vizsgálatok bizonyították. Súlyos neurológiai tünetek esetén nagy dózisú, úgynevezett "lökés" szteroid kezelésre van szükség. A szteroid lökéskezelés infúzió formájában történik. A jelenleg érvényben lévő nemzetközi és hazai szakmai ajánlások szerint, ha aktív kezelés mellett döntünk, javasolt a szteroid kezelést minél hamarabb elkezdeni. A rosszabbodás nélkül zajló esetekben az orvos nem tud olyan gyógyszert ajánlani, ami a tünetek progresszióját lassítaná. Ezt a betegek egy része elfogadja, míg mások mindenképpen gyógyszert akarnak szedni, "aktívan tenni" valamit a betegség előrehaladása ellen. Ilyenkor E-vitamin, növényi olajokat tartalmazó készítmények, állati zsiradékokban szegény diéta ajánlható. Sokféle tüneti kezeléssel is enyhíteni lehet a betegek panaszain. Hatékonyan tudják csökkenteni a vizeletürítési panaszokat, meg tudják szüntetni a neuralgiás fájdalmakat, mérsékelni tudják a túlzott izommerevséget, kezelni tudják a depressziót, és számos gyógyászati segédeszköz is elérhető. A túlzott vitaminfogyasztás biztosan nem használ, sőt káros is lehet. A természetgyógyászati beavatkozások igénybevételéről a betegek az elmúlt tíz évben "leszoktak", realizálva azok hosszú távon kiderült hatástalanságát.

Nem csak a gyógyszer segít
A gyógyszeres kezelés mellett a rendszeres fiziko- és pszichoterápia is sokat segíthet. A testmozgás fontos és jótékony hatású, a mozgásprogram kiválasztásánál érdemes orvos, hozzáértő gyógytornász segítségét kérni. A könnyű, mérsékelt megterheléssel járó sportok ajánlottak, illetve minden olyan testmozgás, amit a beteg könnyedén, jó közérzettel tud végezni. Szóba jöhet a lovaglás, úszás, a kíméletes kondicionáló torna.
Párkapcsolatban élőknél problémákat vethetnek fel a szexualitásban fellépő zavarok - erekciós zavarok, impotencia, csökkent érzékenység - ezekről mindenképpen beszélni kell. A megoldáshoz pedig érdemes szakorvos, szakpszichológus segítségét kérni. Fontos tudni, hogy a gyermekvállalás a betegség megléte mellett is lehetséges, mindazonáltal ám azt mindenképpen végig kell gondolni, hogy az elkövetkező 15-20 évben - amíg a gyermek felnő - lesz- e segítségünk, akkor is, ha állapotunk rosszabbodik. Egyes terápiák a magzatra is hathatnak, ezért a terhesség előtt a kezelést mindenképpen meg kell beszélni a kezelőorvossal; a várandósság az állapotot lényegében nem befolyásolja.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait