Kezdeti fázisban sikerülhet megfékezni a szklerózis multiplex progresszióját

A Cambridge Egyetem kutatóinak felfedezése hatalmas előrelépést jelenthet a szklerózis multiplex (SM) terápiájában: egy eredetileg a leukémia kezelésére használt gyógyszerről mutatták ki, hogy megállíthatja az SM progresszióját, sőt bizonyos esetekben javulást eredményezhet. A készítmény akkor a leghatásosabb, amikor a betegség gyulladásos szakasza dominál, és azt elég korán, az SM kezdeti, aktív fázisában alkalmazzák.

A Cambridge Egyetem kutatóinak felfedezése hatalmas előrelépést jelenthet a szklerózis multiplex (SM) terápiájában: egy eredetileg aleukémiakezelésére használt gyógyszerről mutatták ki, hogy megállíthatja az SM progresszióját, sőt bizonyos esetekben javulást eredményezhet. A készítmény akkor a leghatásosabb, amikor a betegség gyulladásos szakasza dominál, és azt elég korán, az SM kezdeti, aktív fázisában alkalmazzák.

A szklerózis multiplex világszerte milliókat érint, csak Nagy-Britanniában közel 100 ezer beteg él, míg az Egyesült Államokban 400 ezer. Az SM az esetetek nagyjából 70 százalékában autoimmun eredetű, vagyis a beteg saját védekező rendszere támadja meg a központi idegrendszer idegrostjait. Az idegrostok zsírokból és fehérjékből álló védőborítását ilyenkor az agyban és a gerincvelőben található fehérvérsejtek, úgynevezett T-sejtek pusztítják el.

Az SM jelenleg nem gyógyítható, kezelési módjai közül is csak néhány mondható hatékonynak. A Cambridge Egyetem felfedezése viszont fordulatot hozhat: az általuk kifejlesztett és ma már a világ több országában is elérhető, így Európában is törzskönyvezett hatóanyag ugyanis megállíthatja, sőt visszafordíthatja a betegség progresszióját, reményt adva ezzel a szklerózis multiplexszel küzdő betegeknek. Kutatásuk eredményeit olyan magasan elismert szakmai újságok is közölték, mint a Lancet, a Journal of Neurology és a New England Journal of Medicine.

szklerozis multiplex 2

Az SM kezelésének új lehetőségét nyitja meg ez a terápia. Hatására ugyanis olyan immunválasz jön létre, mely hatékonyan képes gátolni a betegség aktív fázisát. Paradigmaváltó az új kezelés abból a szempontból is, hogy míg az eddigi terápiákat hosszú távon naponta, hetente vagy havonta kell alkalmazni, addig ezt a megoldást néhány napos infúziós kúra formájában adják.

Az Alastair Compston vezette kutatócsoport eredményei nagyon biztatóak az újra és újra kiújuló SM kezelésében. Azonban, mint minden gyógyszernek, ennek is vannak mellékhatásai, ritka esetekben ezek súlyosak is lehetnek. Emiatt a terápiás döntés meghozatala a megfelelő betegtájékoztatás után a várható hatások és fellépő mellékhatások együttes mérlegelésével történik. Az eredmények azonban biztatóak nem csak a korábbi terápiákra nem megfelelően reagáló betegek esetében, hanem olyan korai stádiumú, kiújuló-romló szklerózis multiplexszel diagnosztizált betegeknél is, akik korábban még nem részesültek semmilyen kezelésben.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Tippek

Vigyázzon: bizonyos gyógyszereknél fontos lehet, hogy étkezés előtt, közben vagy utána kell bevenni, mert az étkezés befolyásolja a gyógyszer felszívódását, ezáltal hatását is.