Így ismerd fel a gyerekkori epilepsziát

Kezdjük mindjárt egy megnyugtató, jó hírrel: az epilepszia ? ellentétben a közhiedelemmel ? ma már ugyanolyan jól kezelhető, mint például a cukorbetegség. Az esetek háromnegyede ugyanis a mai modern gyógyszerekkel teljesen tünetmentessé tehető, és így egy epilepsziás gyermek is teljes értékű életet élhet. Ha időben felismerjük a betegség jeleit és elkezdődhet a gyógyszeres kúra, akkor elérhető, hogy soha ne érje őt hátrányos megkülönböztetés,...

Kezdjük mindjárt egy megnyugtató, jó hírrel: azepilepszia? ellentétben a közhiedelemmel ? ma már ugyanolyan jól kezelhető, mint például a cukorbetegség. Az esetek háromnegyede ugyanis a mai modern gyógyszerekkel teljesen tünetmentessé tehető, és így egy epilepsziás gyermek is teljes értékű életet élhet. Ha időben felismerjük a betegség jeleit és elkezdődhet a gyógyszeres kúra, akkor elérhető, hogy soha ne érje őt hátrányos megkülönböztetés, megbélyegzés egy váratlan roham miatt.

Az elmúlt évtizedekben nem csak a gyógyszerek fejlődtek látványos ütemben, de az epilepszia felismeréséhez használt diagnosztikai eljárások, berendezések is, így ma már nagy biztonsággal és korai állapotában beazonosítható ez az agyi rendellenesség. Új távaltokat nyit a betegek számára az is, hogy befogadás előtt állnak olyan innovatív készítmények, úgynevezett okosgyógyszerek, amelyek segítségével a jövőben még hatékonyabban és kíméletesebben kezelhető az epilepszia.
Mivel gyógyszerekkel a tünetek az esetek többségében teljesen megszüntethetők, fontos, hogy időben észrevegyük azokat a jelzéseket, amik epilepsziára utalhatnak. Különösen igaz ez a gyermekeknél, hiszen ha sikerül a rohamokat megelőzni, kordában tartani, az nagyban segíti a beilleszkedésüket a közösségbe, és elkerülhető, hogy a betegség miatt az epilepsziás gyermek stigmatizálódjon.

epilepszia

Benignus centrotemporális epilepszia

A gyerekeknél jelentkező epilepszia leggyakoribb megjelenési formája egyben a legjobb kimenetelű is, amit idővel a gyermekek egyszerűen kinőnek akár még gyógyszeres kezelés nélkül is. A benignus centrotemporális epilepszia rendszerint 2-14 éves kor között tűnik fel (leggyakrabban 5-9 éves kor között) általábanalvásközben: féloldali száj- és nyelvzsibbadás, nyálfolyás, majd féloldali arc- és karrángás jelentkezik, ami átmehet a görcsös nagyrohamba. A szülők általában már csak ezzel az utolsó állapottal találkoznak vagy a roham utáni helyzettel, amikor a gyermeknél beszédzavar és az egyik oldalon a szájzug lógása tapasztalható. Ez persze nagyon ijesztő lehet, de a baj általában kisebb, mint amilyennek látszik, és gyógyszerrel elkerülhető a következő roham. Az orvosi vizsgálat és a konzultáció természetesen nagyon fontos ilyenkor, ezért azt nem szabad halogatni, de nem szabad kétségbeesni sem: legtöbbször három év gyógyszeres kúra után fokozatosan elhagyhatók az antiepileptikumok (az epilepszia kezelésére használt gyógyszerek) a gyermek életéből, a betegség pedig elmúlik.

Absence epilepsziák

Néhány másodpercig tartó tudatzavarral, figyelem kieséssel és időnként ritmikus pislogással jár az ilyen epilepsziás roham. Ne essünk azonnal pánikba ha nagyritkán elbambul a gyerek, az absence ugyanis naponta akár száz alkalommal is előfordulhat, így csak akkor kell epilepsziára gyanakodnunk, ha a fenti tünetek igen sűrűn jelentkeznek. A modern terápiák ebben az esetben is hatásosak és rohammentessé tehetik a gyermek életét. Az ilyen epilepsziát a kisgyerekek még jellemzően kinövik, azonban ha serdülőkorban kezdődik, akkor legtöbbször egész életen át fennmarad ? de fegyelmezetten tartva a gyógyszeres kúrát a rohamok elkerülhetők és korlátozások nélküli teljes élet élhető ezzel a fajta epilepsziával.

Juvenilis mioklónus epilepszia

Serdülőkorban 12-16 év között jelentkezik az Juvenilis mioklónus epilepszia. Általában reggel, a felkelést követő órákban kisebb végtagrángások tapasztalhatók például fogmosás közben vagy a reggeli közben a beteg kezében kilöttyen a kávé. Az ilyen akaratlan, heves mozdulatokat ne bagatellizáljuk el, mert előjelei lehetnek egy későbbi, gyakran csak több hónap múlva bekövetkező nagyrohamnak. A legjobb, ha minél hamarabb elvisszük orvoshoz a gyermeket és kivizsgáltatjuk. ha idejében fény derül az epilepsziára, akkor olyan gyógyszerkezelés állítható be, amivel elkerülhető a nagyroham és a későbbi kisebb rohamok is. Sajnos ez a fajta epilepszia már tartós és a gyógyszeres kúrát az élete végéig folytatnia kell a gyermeknek. Tanácsos türelmet és időt fordítani arra ? vagy akár egy-két beszélgetést is áldozni rá egy pszichiáternél ?, hogy megértessük a gyermekkel, miért fontos, hogy megszakítás nélkül, rendszeresen betartsa a gyógyszeres kúrát. Azzal sem árt tisztában lenni, hogy a kamaszoknál az újabb roham jellemzően bulik alatt vagy után jelentkezhet, ahol az alvásmegvonás, az alkoholfogyasztás, az alkohol miatti gyógyszerkihagyás, illetve a diszkók villogó fénye egyszerre szerepelhet, mint provokáló tényező.

West szindróma

Kisbabáknál fordul elő és oxigénhiány, vérzés vagy fejlődési rendellenesség áll a legtöbbször a megjelenése hátterében. A szindróma első tünete, hogy a csecsemő fejlődése 4-8 hónapos kor között leáll. A következő szakaszban görcsös fejbiccentések, vállemelések sorozataként jelentkező rohamok ismétlődnek néhány percen keresztül. Mivel az agyi fejlődés igen aktív szakaszában jelentkezik ez a fajta epilepszia, ezért leggyakrabban lelassítja a fejlődést. Gyógyszerekkel a tünetek enyhíthetők, de előfordul, hogy több év tünetmentesség után a betegség más formában jelentkezik újra. Ilyen lehet például a 2-7 éves kor között fellépő Lennox-Gastaut szindróma, ami során az különféle típusú, egymást váltó rohamok gyógyszerekkel sem igazán tarthatók kordában.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait