Időzített bomba: gőzerővel dolgoznak az Alzheimer ellenszerén

HáziPatika

A népesség öregszik, az átlagéletkor egyre nő, pár évtizeden belül ugrásszerűen megemelkedik az Alzheimer-kór előfordulása.

Az Alzheimer-kór egyre gyakoribb

Ugyan ma a betegséget csak tünetileg tudják kezelni, de a kutatók gőzerővel dolgoznak olyan gyógymódokon, amelyek oki kezelést jelenthetnek.

Az Alzheimer-kór alapvetően az időseket érinti
AzAlzheimer-kóralapvetően az időseket érinti

Bizonyos szempontból nem meglepő, hogy az Alzheimer-kór egyre gyakoribb, hiszen a betegség alapvetően az időseket érinti, az átlagéletkor pedig egyre nő. Ebből adódóan egyre többen érik el azt az kort, amelynél ez a probléma egyáltalán megmutatkozhat. Nem véletlen, hogy ezt a területet egyre jobban kutatják, komoly pénzeket költenek arra, hogy megtalálják a tényleges megoldást jelentő terápiához vezető utat. Ennek részeként zajlik hazákban is több olyan vizsgálat, amelynél olyan biológiai készítményeket próbálnak kifejleszteni, amelyek már nem tüneti, hanem oki kezelést jelentenek.

Mi okozza az Alzheimer-kórt?

Ezek a kutatások arra épülnek, hogy ma már sejtik, mi okozza az Alzheimer kórt: az, hogy az idegsejtekben olyan kóros fehérjék szaporodnak fel, amelyek elpusztítják azokat. Ezeket elvileg ki is lehet mutatni, de mivel ez nagyon költséges vizsgálat, a betegség rutin diagnózisát nem így, hanem a tünetek alapján, valamint az egyéb demenciát okozó betegségek kizárásával, esetleg speciálisabb neuropszichiátriai tesztek segítségével állítják fel. A kóros fehérjék kimutatásával készülő korrektebb diagnózis nem rutinszerű, jelenleg csak azoknál kerül rá sor, akik orvosbiológiai kutatásban vesznek részt. Náluk a kóros fehérjéket kétféleképpen mutathatják kis: vagy agyi PET CT vizsgálattal az idegsejtekből, vagy lumbálpunkciót követően az agy-gerincvelői folyadékból.

Innováció

Az elkövetkező 5 évben a gyógyszerfejlesztésben bekövetkező áttörések jelentős hatással lesznek a betegek életére. Nézze meg melyik terápiás területen várható a legnagyobb fejlődés.

Látszik az út vége?

Ha betegséget sikerül hamar diagnosztizálni, akkor már a mai kezelésekkel is évekkel ki lehetne tolni a leépülés folyamatát, ám a folyamat nem állítható le. Ennek oka, hogy a jelenlegi terápiák csak az ingerületátvivő anyagok idegsejt-pusztulás következtében felborult egyensúlyát tudják többé-kevésbé helyreállítani, ez pedig önmagában gyógyulást nem eredményez. Viszont a jelenleg intenzíven kutatott terápiák már az oki kezelést célozzák, segítségükkel lehetővé válhat az, hogy a kóros fehérjék kialakulását már eleve meg lehessen akadályozni.


Erre persze még várni kell, de a kór kezelhetősége, lefolyásának lassítása ma már igen eredményes: ha a betegséget időben felismerik és kezelik, akkor előrehaladása több mint 30 százalékkal lassítható. Az ezt segítő, az Alzheimer Szövetség washingtoni konferenciáján bemutatott hatóanyag ugyan nem képes megállítani vagy visszafordítani a betegséget, viszont azoknál, akiknél a tüntetek még enyhék, nagyon jó eredmény érhető el. A hatóanyag mindezt azzal biztosítja, hogy gátolja, illetve zavarja a béta-amiloid fehérjelerakódások kialakulását az agyban. Persze az még vitatott, hogy tényleg ez a folyamat felel-e a kór kialakulásáért, de az új eredmény az ezzel kapcsolatos vizsgálatokat is előbbre viheti.

Alzheimer-kór: áttörést hozhat egy magyar kutatás

Komoly áttörést ért el egy magyar kutatócsoport az Alzheimer-kórban jelentkező epilepszia diagnosztizálásában. Ennek korai kezelése ugyanis lassíthatja a betegség tüneteinek romlását, és hozzájárulhat a betegek életminőségének megőrzéséhez.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait