Vizsgálatok, melyekre el kell menni

HáziPatika

A klasszikus népegészségügyi szűrések mellett vannak olyan vizsgálatok, amelyekre bizonyos időközönként szintén célszerű elmenni, hiszen ezzel időben fel lehet ismerni a kezdődő betegségeket. Lássuk, melyek ezek!

Mikor menjünk szemészetre?

Szemészhez sokan csak a jogosítványhosszabbítás miatt mennek el, pedig kétévente ilyen vizsgálaton is érdemes átesni. Akinek a családjában már előfordult zöld hályog, vagy már volt bármilyen öröklődő szemészeti betegség, még sűrűbben tanácsos felkeresnie a szemészt: ilyenkor évente javasolt az ellenőrzés. Ugyancsak gyakrabban kell szemészhez járnia annak, aki kontaktlencsét hozd: az allergiában szenvedő fiataloknak ez évente kétszer ajánlott, másoknak elég évente egyszer. Az is jól teszi, hogy évente jár szemészhez, aki cukorbeteg vagy magas a vérnyomása, bármely keringési vagyanyagcserebetegségben, esetleg pajzsmirigybetegségben szenved.

A zöld hályog a súlyos látásromlás második leggyakoribb oka. A Földön mintegy 65 millió ember szenved ebben a betegségben, csaknem 6,7 milliónyian mindkét szemükre vakok, és további 6 millió ember szenved másodlagos glaukóma miatt. Bővebben az alábbi cikkünkben olvashat róla!

Egy jó fogorvosra is szükség van

A fogorvost szintén kulcskérdés rendszeresen felkeresni. Az ajánlott gyakoriság az évenkénti vizsgálat, aminek 40 éves kor felett nemcsak a lukak felfedezése miatt van jelentősége, hanem azért is, mert a fogorvos a szájüregi daganatokat is szűri. Emiatt ebben az életkorban az évi egyszeri vizsgálat nagyon fontos, aki pedig dohányzik és alkoholt is fogyaszt - ezzel pedig sokszorosára emeli a szájüregi rákok rizikóját -, gyakrabban is érdemes felkeresnie a fogorvosi rendelőt.

Legalább évente ajánlott felkeresni a fogorvost, fogorvos szemész bőrgyógyász csontsűrűségmérés szűrővizsgálatok anyajegyszűrés
Legalább évente ajánlott felkeresni a fogorvost

Anyajegyeinkkel keressünk fel bőrgyógyászt!

Az anyajegyeket ugyancsak érdemes évenként megmutatni bőrgyógyásznak, ha pedig valakinek több anyajegye is van, a teljes biztonság érdekében célszerű lehet félévente is elmennie a rendelőbe. Ugyancsak nagyobb biztonságra kell törekednie, aki korábban - pláne ha gyerekkorában - többször is leégett, ez ugyanis eleve többszörösére emeli a bőr későbbi daganatos megbetegedésének rizikóját.


Mikor kell csontsűrűségmérés?

Aki már elmúlt 50 éves, érdemes pár évente csontsűrűség vizsgálaton is részt vennie, pláne, ha a családjában már előfordult csontritkulás. Ugyancsak javasolt ilyen szűrésen átesnie annak, aki változókorban van. Sokan már 30 éves koruk után elmennek ilyen vizsgálatra, egyszerűen, mert ilyenkor mérhető az a csúcs csonttömeg, amely később viszonyítási alapot jelent. A vizsgálat a 65 év fölötti nőknek és a 70 évnél idősebb férfiaknak már mindenképpen ajánlott, méghozzá 1-3 évente.

Ez azért fontos, mert a szűrővizsgálat már akkor figyelmeztet acsontritkulásveszélyére, mielőtt komoly panaszok jelentkeznének, ezáltal a megfelelő orvosi kezelés időben, a súlyosabb problémák kialakulása előtt megkezdhető. Maga a szűrés nagyon egyszerű, teljesen fájdalommentes, elég hozzá néhány percig mozdulatlanul feküdni a vizsgálógépen.

 

Kötelező körök

Ugyan a klasszikus népegészségügyi szűrővizsgálatokra nem kellene külön fölhívni a figyelmet, mivel a részvétel itthon ezeken is alacsony, muszáj újra és újra megtenni.

  • Az emlőrákot időben szűrni képes mammográfiára a hivatalos hazai ajánlás szerint 45 és 65 éves kor között kellene kétévente menni, ám a szakorvosok azt javasolják (és például az Egyesült Államokban a hivatalos ajánlás is ez), hogy már 40 éves kortól járjanak a nők, és ne hagyják abba a programot 65 éves korukban sem.
  • Akinek a családjában már előfordult emlődaganat, annak évente is érdemes lehet szűrésre járnia, sőt a mammográfia mellett javasolt az évenkénti emlő MR-vizsgálat is.
  • Ugyanez igaz a nőgyógyászati citológiára: ez a hivatalos hazai ajánlás szerint háromévente esedékes, ám a szakorvosok évente javasolják, akinek a családjában pedig már előfordult nőgyógyászati daganat, helyesen teszi, ha félévente átesik egy szűrésen.
  • A hagyományos citológia mellett érdemes HPV-szűrést is kérni, ugyanis nemcsak az esetleges rákmegelőző állapotot mutatja ki, hanem azt is, ha valaki fertőződött a méhnyakrákért felelős vírustörzsek valamelyikével.
  • Negyvenéves kor felett a férfiaknak is tanácsos kétévente urológust fölkeresni a prosztatarák szűrése miatt.
  • Negyvenöt éves kor felett a gyomor- és bélrendszeri eredetű vérzések szűrése is ajánlott, amelyre kétévente a háziorvostól lehet beutalót kérni. Ezen a területen komoly előrelépés lesz, hogy 2017 őszétől vastagbélrák-szűrőprogramot vezetnek be Magyarországon. Ez első körben egyszerű székletvér tesztet jelent, ha pedig az alapján gyanú merül föl, kolonoszkópiára is szükség van.
  • A tüdőrák szűrését sem lehet eleget emlegetni, főleg dohányosoknak nem szabad hanyagolniuk: ezt a röntgenvizsgálatot 40 éves kor fölött évente egyszer lehet igénybe venni.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait