Nyerésre áll az egészség

HáziPatika

Egészségügyi ismereteink foghíjasak, a tévhitek, félinformációk vészes módon terjednek. Ennek megállítása közös érdek, hiszen az egészségért és a betegségek ellen csak így lehet küzdeni. A Nekem szól! Egészségértés pályázaton öt kategóriában díjaztak olyan személyeket, közösségeket és kezdeményezéseket, akik, illetve amelyek nagyban segítik ezt.

Sajnos Magyarországon minden második embernek komoly problémái vannak egészségértési téren. Magyarán nem igazán tudunk eligazodni egészségügyi kérdésekben, nem feltétlen értjük az ide vonatkozó információkat, hasznosítani pedig pláne nem tudjuk őket. Pedig az egészségtudatosság fontos, hiszen segíti az egészség megőrzését, a betegségek megelőzését és kezelését is. Annak érdekében, hogy ezen a téren történjen előrelépés, egészségügyi és oktatási intézmények, egészségügyi szakemberek, betegszervezetek, társadalmi és civil szervezetek, újságírók és bloggerek is mozgósítják erőiket. Munkájukat kívánta elismerni az AIPM (Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete) Nekem szól! Egészségértés pályázata, amely öt kategóriában díjazta mindazokat, akik arra törekszenek: feltérképezzék és a közvéleménnyel megosszák a jobb egészségértést, egészségtudatosságot fejlesztő hazai programokat, elősegítsék a laikusok ilyen kérdésekben történő eligazodását, a kapott egészségügyi információk megértését és felhasználását.

Nyerésre áll az egészség
Nyerésre áll az egészség

Támogató videók

Az egészségügyi intézmények kategóriájában idén az Országos Gerincgyógyászati Központ Budai Egészségközpont Szakkórháza lett az első helyezett. Az intézmény betegoktatói csapata olyan kisfilmeket készített, amelyek bárki számára elérhetővé tették szakértőik előadásait. A bárhol megtekinthető videók a központ betegedukációs programját, csoportos, tantermi betegoktatását egészítették ki. Lényegük az volt, hogy közérthetően, az orvosi szaknyelv túlzásba vitele nélkül, közvetlen hangvételben szóljanak a betegekhez, a témákat képekkel, animációkkal, diagrammokkal, érdekes ábrákkal és infografikákkal is közelebb hozzák a hallgatósághoz. Egyebek mellett volt olyan kisfilmjük, amelyik a gerinc védelme miatt fontos ergonómiai alapismereteket mutatta be, de olyan is, amelyik a gerincműtétek utáni korai és közvetlen posztoperatív időszak mozgásterápiáját ismertette. Kezdeményezésük igen eredményes volt: az oktatási program elsajátítása után a betegek 70 százaléka változtatott az életmódján, 68 százalékuknál pedig nem tértek vissza a panaszok. A betegek 90 százaléka fontosnak és hasznosnak tartotta az központ betegedukációs anyagát.

Megbízható válaszok

Az egészségügyi szakemberek kategóriájában dr. Dér Péter nyerte a pályázatot. A patikus a szigorú elvek szerint működő "Kérdezze gyógyszerészét!" Facebook-csoportot vezeti. Azokat a tartalmakat, amelyeket oldalára kihelyeznek, gyógyszerész adminisztrátorok ellenőrzik, az oda érkező kérdésekre pedig 12 órán belül szakértők válaszolnak. A Facebook-csoport célja az öngyógyszerelés segítése, az egészséggel kapcsolatos ismeretek bővítése, nem utolsó sorban pedig az orvosok munkájának támogatása. A közösségi oldalon elhelyezett információkat a mogyoródi Kígyó Gyógyszertár vezetője kezdetben pusztán a patika marketingeszközének szánta, de a dolog kinőtte magát: ma már 4600 tagja van a 2014-ben alakult zárt csoportnak, tartalmán pedig felváltva dolgozik 8 gyógyszerész.

A betegszervezetek kategória nyertese a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége (Rirosz) lett. Az egyesület 2015-ben hozta létre a Mentőöv Információs Központot és Segélyvonalat, amelyet azóta is működtet. Céljuk az, hogy a ritka betegséggel élők és környezetük időben juthassanak helytálló, szakszerű információhoz, illetve ennek birtokában megfelelő egészségügyi, szociális, oktatási ellátáshoz. Segítséget a segélyvonal mellett e-mailben is lehet kérni, de Sorstárs kereső néven működik zárt Facebook-csoportjuk is, amely szintén támogatást ad az érintetteknek. Emellett a Rirosz a több mint 8000 féle ritka betegség közül havonta kiválaszt egyet, amelyről a Mentőöv honlapján cikksorozat jelenik meg.


Első kézből

Az újságírói és blogger kategória nyertese Balavány György lett, aki munkájával az öngyilkosság megelőzése érdekében folytat felvilágosító tevékenységet. Az újságírónak a 24.hu és a Hvg.hu hírportálokon jelent meg cikksorozata. Írásaiban arra törekedett, hogy a tabuként kezelt témát megfelelő módon mutassa be a közönségnek, fölhívja a figyelmet arra, hogy a társadalom igenis sokat tehet a megelőzés érdekében. Az újságíró tagja több olyan Facebook-csoportnak is, ahol önkéntes segítők és kétségbeesett emberek tudnak egymással kommunikálni, kapcsolatot tart a témát ismerő, a klinikumban dolgozó szakemberekkel is.

A társadalmi szervezet kategória első helyezettje a Szív City projekt lett, amelyet az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Resuscitatiós Társaság és az Alerant Zrt. működtet. A projekt célja, hogy a bajba jutott emberek minél hamarabb megkapják az életmentő segítséget. Maga a Szív City egy telefonos applikáción létező virtuális közösség, amelynek önkéntes tagjai készek megmenteni a keringésleállás köztéri áldozatait. Az önkéntes csatlakozók az alkalmazás letöltésével és a regisztrációval vállalják, hogy ha a közelükben valakinek megáll a szíve, akkor az Országos Mentőszolgálat riasztására a helyszínre sietnek, és még mielőtt a mentő megérkezik, hozzáfognak az újraélesztéséhez.

Csak hiteles forrásból

Az Egészségértés pályázatnak különdíja is volt, amit az Egészségkommandó érdemelt ki. A kezdeményezés ötletgazdája Matics Katalin online egészségügyi kommunikációs szakember és dr. Horváth Tamás fül-orr-gégész, ők voltak azok, akik létrehoztak egy olyan objektív szempontrendszert, amely szakmai szempontok alapján értékeli az egészségügyi felvilágosítással foglalkozó weboldalakat. A hitelesnek minősülő szájtok az e-kommando.hu oldalán is megjelennek, mellette pedig a weboldal üzemeltetői portáljukra is kitehetik a "Hiteles egészségügyi tartalom" feliratú pecsétet. A minősítés nem örökre szól, az e-kommandó évente felülvizsgálja az adott weboldal hitelességét. Az Egészségkommandó csak a tudományos vizsgálatokra, statisztikai kutatásokra alapozott orvoslással foglalkozó egészségügyi honlapokat értékeli. Az alternatív, komplementer, jellemzően tudományos alapokat nélkülöző gyógymódokkal foglalkozó weboldalakat nem elemzi, mivel azok hatékonyságáról általában nem állnak rendelkezésre érdemi, értékelhető bizonyítékok.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait